De fleste har nok oplevet det. Man er ankommet til en fest, har sat sig ved bordet, men aner ikke, hvad man skal snakke med sin bordherre eller -dame om.
Både her og i mange andre situationer kan det være en fordel, at man har styr på kunsten at smalltalke.
For smalltalk er en super vigtig disciplin. Det siger Heidi Jønch-Clausen, der har en ph.d. i retorik og er husretoriker hos virksomheden EY, tidligere Ernst & Young.
- Det er i smalltalken, at man bygger en relation, bryder isen og åbner for kommunikationen. Hele udgangspunktet for en god kommunikation er smalltalk, siger hun.
Heidi Jønch-Clausen opfordrer til, at man for det første er selvkritisk. For er man introvert, kan man blive ordknap og tale for lidt, og her skal man blive bedre til at spørge til andre. Derimod har ekstroverte personer tendens til at tale og fylde for meget, siger husretorikeren.
Derudover er det godt at forstå, hvem man står over for.
- Man skal afkode, "hvor længe kan vi snakke, og hvad kan vi snakke om?", siger hun.
Mange har nok også stået i den situation, hvor man ikke kan komme på emner eller spørgsmål, der kan sætte snakken i gang.
Her kan man tage udgangspunkt i tre emner: dig, mig og omgivelserne.
- "Dig" kan være, "hvor kommer du fra, eller hvor har du købt de sko", siger husretorikeren og forklarer, at "mig" er, når man fortæller noget om sig selv.
Og så er der omgivelserne.
- Det er, "ej, hvor er det bare et flot hotel", eller "hvor kender du værten fra?", siger Heidi Jønch-Clausen.
Når det gælder smalltalk, skal man også selv tage ansvar for at gøre den spændende. Det kan man gøre ved at tale om noget, man selv synes, er interessant.
- Vi har en tendens til tit at lande i de samme smalltalk-emner, som er lidt dræbende. Så vælg noget, du selv synes, er spændende, siger hun.
Men inden man går over til en gruppe for at smalltalke, skal man i første omgang være inviteret til at tage del i snakken. Her skal der ifølge Heidi Jønch-Clausen være en nonverbal invitation.
Det kan for eksempel være, at en fra gruppen har smilet, nikket eller inviteret en ind i cirklen. Ellers risikerer man at komme til at stå og blomstre.
Det er ikke helt ligegyldigt, hvad man vælger at gøre med kroppen, når man smalltalker, ifølge Pernille Slot, der er ekspert i kropssprog med fokus på ansigtsudtryk. (Arkivfoto). Sebastian Gollnow/Ritzau Scanpix
Og faktisk har kropssproget også betydning i selve smalltalken. Det siger Pernille Slot, der er ekspert i kropssprog med fokus på ansigtsudtryk.
- Vi aflæser kropssproget, før vi hører ordene.
- Uanset hvordan vi står, har det en effekt på de ord, der bliver sagt. Og jo mere imødekommenhed, vi oplever, jo mere har vi lyst til at smalltalke, og jo nemmere bliver smalltalken, siger hun.
Hun anbefaler en god øjenkontakt i to til tre sekunder, let løftede øjenbryn, og at man smiler.
- Med det viser man imødekommenhed, og så glider ordene lettere, siger Pernille Slot.
Derimod skal man i smalltalken holde sig fra at rynke brynene og have fokus væk fra personen, man taler med.
- For eksempel at man på afstand hilser på en, der kommer forbi, eller kigger på telefonen, afbryder talestrømmen og giver et indtryk af, at man ikke er interesseret, siger hun.
/ritzau fokus/
Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.