Administration 

"Bevidst manipulation" Omstridt skole fører pennen for eleverne

DEKRA's direktør Peter Laursen afviser, at der foregår manipulation og skolens undervisere fører pennen. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix)

Ledelsen på DEKRA-skole har opfordret lærerne til at "føre pennen", når elever på lastbilkurser skal bedømme undervisningen. Elevernes bedømmelse er afgørende for DEKRA-skolernes anseelse.

"Nu er vi enige om, at vi fører pennen lidt mere fremover."

Sådan skriver en uddannelseschef på en af DEKRAs skoler til skolens undervisere, efter et hold af kursister på et lastbilkursus har givet undervisningen en negativ bedømmelse. Det viser en mail, som Avisen.dk er i besiddelse af.

DEKRA-koncernen udbyder lastbil- og buskurser og får penge fra Undervisningsministeriet for hver elev, DEKRA har igennem et kursus. Ministeriet holder øje med skolerne igennem kursisternes evalueringer. Hvis de scorer for lavt, risikerer skolerne at få et såkaldt risikobaseret tilsyn - altså en slags skærpet tilsyn.

Avisen.dk har i denne uge kunnet afsløre, at eleverne på DEKRA's kurser bliver sendt hjem før tid og sidder alene ved PC uden underviser. Alligevel får DEKRA's skoler generelt en god bedømmelse fra eleverne.

Og netop elevernes evalueringer er noget, DEKRA arbejder meget bevidst med, viser en række mails, som Avisen.dk er i besiddelse af. I en af dem skriver en uddannelseschef:

"Både X (lærer) og Y (lærer) fortæller at det var et godt hold og god stemning. Og at de var glade og tilfredse. Til trods for det, så en anmeldelse lidt under det normale. Jeg har talt med X, som har afsluttet holdet, og han er lidt nervøs for at ”føre pennen” for meget. Men nu er vi enige om, at vi fører pennen lidt mere fremover :)"

Det er ikke kun på denne ene DEKRA-skole, lærerne forsøger at påvirke kursisternes evalueringer. Avisen.dk er kommet i besiddelse af en skjult optagelse fra en anden DEKRA-skole. Her kan du høre, hvordan læreren forsøger at 'føre pennen' for eleverne.

Klik her for at se skjult optagelse fra DEKRA-skole:

Forbandet svineri

På det offentlige AMU-center på Fyn, som udbyder de samme kurser som DEKRA, kalder forstander Ove G. Dalby DEKRA's metoder for helt uacceptable.

- Mailen viser jo, at det er bevidst manipulation af Viskvalitet.dk (portal til bedømmelse af kurser, red.) fra DEKRA-ledelsens side, siger han.

På baggrund af Avisen.dk's afsløringer har Socialdemokratiets ordfører for voksen- og efteruddannelse, Jan Johansen, bedt undervisningsministeren om en redegørelse.

- Når de manipulerer på den her måde, burde de faktisk fratages retten til at køre de her kurser. Det er noget forbandet svineri, siger Jan Johansen.

Det billige point

På portalen Viskvalitet.dk skal eleverne på en række udsagn svare på en skala fra 'meget lav grad' til 'meget høj grad'. På den skjulte videooptagelse peger læreren på 'meget høj grad' og siger:

- Langt størstedelen af kurserne burde ende oppe i den her ende.

Til de elever, som sætter spørgsmåltegn ved, om de kan bruge det, de har lært på kurset, i deres arbejde fremover, siger lærere:

- Jamen, hvorfor har du så taget et buskørekort eller lastbilkørekort, hvis det ikke var intentionen at bruge det. Har du så gjort det for sjov eller hvad? Jeg går ud fra, at I har valgt kurset, fordi I kan bruge det.

En anden taktik til at trække skolens gennemsnit op er at rose eleverne. Det opfordrer uddannelseschefen til i en email til lærerne. Han gør over for lærerne opmærksom på, at hvis de husker at rose eleverne, så vil eleverne være tilbøjelige til at give en høj score på et spørgsmål om deres egen indsats. Uddannelseschefen pointerer, at det er en måde for skolen og lærerne at score "billige point på".

Det er voksne mennesker

Avisen.dk har forelagt kritikken for DEKRA's direktør Peter Laursen. Han ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en email:

"Det er svært at indlede sig på at tolke på betydningen af metaforer brugt i en intern mail mellem nogle af virksomhedens ansatte. Heldigvis er det voksne mennesker, vi har med at gøre, som selv har deres meninger om, hvad der er godt, og hvad der kan blive bedre.

Vi lykkes, når vores kursister lykkes, hvilket vi gør dag efter dag. Vi hverken opfordrer vores undervisere - eller finder grund til at opfordre vores undervisere - til at påvirke med vores kursisters vurdering af vores kurser – udover selvfølgelig at levere god kvalitet i undervisningen.

Men vi oplever et behov for at give en vejledning i hvordan Viskvalitet.dk er opbygget. Da der er fire forskellige skalaer, og de skifter med vægtning fra højre til venstre, er det en god idé, at forklare, hvordan selve strukturen er bygget op.

Dette som sikkerhed for kursisten, at der svares så korrekt som muligt, så de får krydset i de felter, der repræsenterer det, de ønsker at svare. Så vi vil for eksempel gerne hjælpe med at sikre, at en kursist der er i arbejde, ikke kommer til at svare på et spørgsmål, der er stillet til kursister, der er ledige. Denne problematik kender alle skoler.

Vi tilstræber at levere en høj kvalitet dag efter dag, og tænker dette blandt andet er årsagen til, at 9 ud af 10 kurister vil anbefale os til en ven eller kollega."

Læs hele Avisen.dk's dækning af DEKRA's metoder her

Artiklen er rettet 10/4 kl. 9. Tidligere fremgik det, at det var Ove G. Dalby, der sagde "Når de manipulerer på den her måde, burde de faktisk fratages retten til at køre de her kurser. Det er noget forbandet svineri". Det er ikke Ove G. Dalby, der har sagt det, det er Jan Johansen.

Om DEKRA

DEKRA er en tyskejet koncern, som I Danmark består af et moderselskab, som holder til i Brøndby, og syv datterselskaber fordelt over hele landet, som udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her kan faglærte, ufaglærte og ledige efteruddanne sig. DEKRA er specialiseret inden for transportområdet og uddanner efter eget udsagn omkring halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. I løbet af det seneste år har DEKRA stået for næsten halvdelen af alle køreprøver og teoriprøver til lastbilkørekort og buskørekort.

I 2016 tjente den danske del af DEKRA-koncernen 26 millioner kroner efter skat. I 2015 var overskuddet 24 millioner kroner. Når en elev starter på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 kroner fra staten i tilskud, mens den virksomhed, hvor eleven arbejder, skal betale 3.540 kroner. Når en ledig tager et lastbil- eller buskursus hos DEKRA, er det jobcenteret og dermed kommunen, som betaler det hele.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til reglerne for AMU-kurser. Blandt andet må DEKRA ikke give eleverne fri før tid, og de må heller ikke lade eleverne arbejde alene ved en computer, uden at der er en lærer til stede. Det er de to steder, hvor DEKRA ikke overholder lovgivningen ifølge de 17 tidligere elever og 5 tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med, og de otte anonyme kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kilde: DEKRA's regnskaber, aktindsigt fra Rigspolitiet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

to mænd fra Levakovic-familien
Krimi

Fire fra den berygtede

Levakovic-familie anklaget

for corona-kriminalitet

skilt med orientering om opholdsforbud
BREAKING

Smittetal i rekord: Yderligere 1191 bekræftede tilfælde

bamse og blomster på fortov
Krimi

Syv sigtelser mod

bilist efter dødsulykke:

Nu er han fængslet

Sangerinden LeAnn Rimes smiler og vinker
Kendte

Kendt sangerinde

smider tøjet  

mand med fuldskæg og tatoveringer på halsen
Krimi

Politiet efterlyser:

Har du set Daniel? 

Norsk bjergområde set fra luften
Krimi

Dansker dræbt

i Norge 

Nye Borgerliges Pernille Vermund med blå jakke
Nyheder

Vil indrykke

Muhammed-tegninger

i danske aviser

døde grise ligger i vejkanten
Krimi

Lastbil med 200 dyr

væltet - mange døde

cykel med barn i barnesæde kører forbi blomster på fortovet
Krimi

Flugtbillisten:

Mistænkt for at

sniffe gas

amerikansk flag på halv stang ved bygning
Corona

Smitten eksploderer

i USA

person hælder øl i et glas
Mad og drikke

Kritik af "alkoholfri" øl:

Kan være det rene gift 

skuespilleren Scarlett Johansson og komikeren Colin Jost i gallatøj
Kendte

“Dansk” Hollywood-stjerne

gift for tredje gang

folk tænder stearinlys udenfor kirke
Nyheder

Brasiliansk mor til tre

var blandt ofrene i Nice

Blomster på ulykkessted
Krimi

Dræbte femårig pige: 

Flugtbilist anholdt

Mette Frederiksen i profil
Corona

Mette Frederiksen:

Klar til flere restriktioner

Karsten Ree med arm om Janni ombord på yacht.
Corona

Karsten Ree syg og dårlig:

Frygter corona

Nyhavn set fra skyggesiden
Nyheder

Mulig rekord:

Varmt vejr på vej

Blå blink top toppen af politibil
Krimi

Par fænglset:

Dødsvold mod

eget spædbarn

En smilende Mia Wagner
Nyheder

Mia Wagner

STOPPER

Den franske præsident Emmanuel Macron på gaden i Nice
Nyheder

Macron: Frankrig er under angreb

Overview fra lufthavnen
Nyheder

Nu frarådes rejser til hele verden

Maria From Jacobsen
Nyheder

Politiet efterlyser 43-årig:

Hvem har set Maria?

Hilda Heick portræt
Kendte

Det vidste du ikke

om fru Heick:

Hildas hemmeligheder

Jeremy Corbyn nærbillede
Nyheder

Efter rapport om jøder:

Jeremy Corbyn 

suspenderet

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Regeringen vil indføre

kødfrie dage: Bare

ikke på Christiansborg

kvinde med rødt hår iført mundbind
Corona

Forsker bag forsøg med

mundbind: - Vi bliver

konstant kritiseret

politifoto af efterlyst mand
Krimi

Kendt af politiet

i forvejen: Jagten

fortsætter

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

komikeren Lasse Rimmer med briller og ternet skjorte
Kendte

Kendt komiker

trækker stikket

redningshelikopter i luften
Krimi

Pilot i redningshelikopter

generet af laserlys 

politistyrker foran kirke i Nice
Krimi

Tre døde ved

terrorangreb i Nice:

Kvinde halshugget 

billede af asteroide
Helt vildt

Værdifuld asteroide:

63.000.000.000.000.000.000 kr.

 

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Mette F. fordømmer

flugtbilist: KUJON 

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

elcykel med hvide dæk
Livsstil

Harley-Davidson

- nu som elcykel 

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede