Næste år kan man måske købe ind og gå i butikker på helligdage. Regeringen foreslår nu, at butikker fremover kan holde åbent på helligdage, hvis der er en særlig begivenhed i byen.
For Bettina Kristensen, der arbejder i Kvickly i Ribe, er det ikke nogen god udsigt.
"Jeg synes, det er brandærgerligt og mega irriterende," siger den 43-årige butiksassistent.
På hendes arbejdsplads holder de åbent hele ugen med undtagelse af de tretten årlige helligdage. Både for Bettina og mange af hendes kollegaer kan helligdagene være en mulighed for at besøge familie og venner andre steder i landet. Eller bare at slappe af med familien derhjemme.
"Jeg har ikke noget ud af at skulle være hjemme en tirsdag eller onsdag. Jeg har nu engang fået børn, fordi jeg gerne vil være sammen med dem," understreger Bettina Kristensen.
Årsagen til at erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen foreslår at lade butikkerne holde mere åbent er, at en række butikker i Sorø brød loven og holdt åben på Grundlovsdag, hvor der var et veteranbiltræf i byen. Den slags skal nu gøres lovligt, mener et bredt udvalg af partier i Folketinget, for at styrke lokalmiljøerne.
Forslaget møder hård kritik fra både fagforbund og brancheforeninger. De fremhæver, at længere åbningstider ikke giver mere omsætning i butikkerne, men bare flytter omsætningen til andre tidspunkter.
LÆS OGSÅ: Anklage: Regeringen vil tage helligdage fra butiksansatte
Hvem skal passe børnene?
De seneste år har butikkerne fået lov til at holde mere og mere åbent, og siden 2012 har lukkeloven været helt afskaffet.
I Kvickly i Ribe har Bettina Kristensen oplevet, at det er et problem for mange af de ansatte, at de offentlige tilbud ikke er fulgt med de udvidede åbningstider.
"Der er allerede nogen, som har svært ved at komme til og fra arbejde om lørdagen og søndagen, for busser og tog kører ikke som i hverdagen. Og det vil kun blive endnu værre, hvis vi skal arbejde i helligdagene," frygter hun.
Især børnefamilierne bliver ramt af de skæve arbejdstider, fortæller Bettina, for børnehaver og SFO holder ikke ekstra åbent. For eksempel i dagene op til påsken må mange af hendes kollegaer køre deres børn til en nødinstitution længere væk.
"Det går ud over os alle sammen. Jeg har mærket en frustration over det blandt mine kollegaer," siger Bettina om åbningstiderne, der løbende er blevet udvidet.
Folk flygter fra butiksarbejdet
Forslaget giver kommuner lov til at søge tilladelse til at holde butikkerne åbne under særlige arrangementer. Men Bettina Kristensen frygter, at det bliver en glidebane.
"Jeg er bekymret for, at hvis man først giver lov til det her, så er der nærmest ikke nogen helligdage tilbage om fire-fem år. Det er en skrue uden ende," siger hun.
Og udviklingen har fået mange til at se sig om efter andet arbejde.
"Mange af mine kollegaer flygter væk fra butiksarbejdet, hvis de kan. Det er for træls med de her arbejdstider. Der er så meget, der går tabt, når man ikke kan have fritiden sammen med sin familie," fortæller Bettina Kristensen.
Det er især dem i hendes egen generation og de yngre, der forlader arbejdspladsen, uddyber hun. Bettina har selv arbejdet i butik hele sit arbejdsliv, heraf 21 år i Kvickly. Men hun er ikke i tvivl om, at det kan være slut, hvis det nye lovforslag bliver vedtaget.
"Jeg kunne helt sikkert finde på at søge væk. Uden tvivl," siger Bettina Kristensen.