Vi har ondt af kassedamen: Lad nu folk holde fri i dag!
Det er nemt og bekvemt at hoppe ned i butikken nytårsaftensdag og handle det sidste ind til nytårsmenuen eller pleje tømmermændene med en fransk hotdog den 1. januar. Men samtidig synes flertallet af danskerne, at det er synd for kassedamen og de andre, der skal på arbejde i stedet for at fyre raketter af med familien. Lars Krabbe/Polfoto
Det er en negativ tendens, at flere og flere skal arbejde nytårsaften og på andre skæve tidspunkter, mener flertallet af danskerne. Dansk Erhverv opfordrer til, at man bruger en feriedag, hvis det er vigtigt at få fri.

Giv nu kassedamen, chaufføren og tjeneren fri, så de kan fejre nytår med familien.

Det bliver mere og mere almindeligt at tilbringe jul og nytår på arbejdspladsen. Men det er en negativ udvikling, mener flertallet af danskerne. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

- Mange er nok vant til, at det er muligt at holde fri jul og nytår, og så synes de, at det er synd for dem, der skal arbejde, siger Rikke B. Ørum, der er underdirektør og chef for arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.

- Men samtidig sætter mange jo selv pris på, at butikkerne for eksempel har udvidede åbningstider, fortsætter hun.

Tivoli uden tillæg

I meningsmålingen svarer 56 procent, at det er en negativ tendens, at flere privatansatte nu skal arbejde jul og nytår, selvom det betyder fri på andre tidspunkter. Juleaften, nytårsaften og helligdage bør nemlig holdes fri til børn og familie.

Kun halvt så mange, nemlig 27 procent, finder udviklingen positiv.

En af de arbejdspladser, der netop har udvidet åbningstiden så medarbejderne også skal på arbejde jul og nytår, er Tivoli.

Det har i ugerne op til jul fået fagforeningen HK til at protestere mod, at de ansatte ikke får genetillæg den 24. og 31. december.

Familien oplader batteriet

René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden, er ikke overrasket over, at flertallet af danskerne støtter retten til at holde fri for eksempel nytårsaften. Han oplevede også selv at blive mødt med forståelse fra de fleste Tivoli-gæster under protestaktionerne.

- Jul, nytår og påske er for mange et pusterum, hvor man lader op med familien. Det tror jeg mange stadig har brug for, og det gør os også til bedre medarbejdere bagefter, siger han.

Vi skal arbejde, når andre har fri

Men for en turistmagnet som Tivoli er det nødvendigt med skæve åbningstider, påpeger Torben Plank, der er kommunikationschef i Tivoli.

- Man skal bare huske på, at vi som et sted i Tivoli jo netop skal gøre os umage med at have åben, når vores gæster har fri. Det betyder selvfølgelig, at vi er mange der skal være på arbejde når andre holder fri, siger han og understreger, at det netop også er en mulighed for at skabe flere arbejdspladser.

Fed fest på jobbet

Selvom flertallet af danskerne synes, det er synd for dem, der skal arbejde i aften, giver skæve arbejdstider sjældent problemer på arbejdspladserne, siger Dansk Erhverv.

- Vores indtryk er, at man langt de fleste steder aftaler sig ud af det, så de medarbejdere, der synes, det er vigtigt at få fri bestemte dage også kan få fri, for eksempel ved at lægge deres ferie der, siger underdirektør Rikke B. Ørum og fortsætter:

- Og så er der jo også nogle, der synes, at det er festligt at være på arbejde nytårsaften, hvor stemningen er høj og der sker en masse. Det må vi jo heller ikke glemme.

Sådan spurgte vi:

Analysebureauet Wilke spurgte på vegne af Avisen.dk 1.020 repræsentativt udvalgte danskere:

Når arbejdstiden udvides blandt andet til helligdage, gives der også flere fridage på andre dage. Men er det en positiv eller en negativ tendens, at flere privat-ansatte arbejder juleaften og nytårsaften, mener du?


  • Det er positivt. Så er det mere fleksibelt for kunderne - 27 procent
  • Det er negativt. Helligdagene bør holdes fri til børn og familie - 56 procent
  • Ved ikke - 17 procent