Bankerne står langt bedre polstret end før finanskrisen

Eivind Kolding (Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Ritzau Scanpix)

Siden 2007 har bankerne fået 100 milliarder kroner i bedre polstring som kernekapital, oplyser Finans Danmark.

Bankerne er siden finanskrisen i 2007 blevet meget bedre polstret økonomisk. Deres egentlige kernekapital er vokset med 100 milliarder kroner.

Det oplyser Ulrik Nødgaard, som er administrerende direktør i bankernes organisation, Finans Danmark, i en skriftlig kommentar.

- Og den samlede kapitalprocent er omtrent fordoblet fra 12 procent i 2007 til knap 24 procent sidste år. Det er en stærk og solid polstring, som ikke kun sektoren kan være stolt af, men som hele samfundet skal vide, nu er opbygget.

I 2014 betalte Danske Bank et statslån på 24 milliarder kroner tilbage til staten. Banken lånte pengene i 2009, da staten spændte sit sikkerhedsnet ud under bankerne. Danske Bank betalte 9,7 procent i rente af lånet.

Det skete fra efteråret 2008 i flere danske bankpakker. De skulle holde hånden under danske banker. De globale pengestrømme frøs til is, da den amerikanske investeringsbank Lehmann Brothers i 2008 gik konkurs.

Da den danske kreditpakke udløb i 2009, havde staten ydet cirka 46 milliarder kroner i indskud til 43 pengeinstitutter.

De fleste er gået konkurs. De havde udlånt for mange penge og reserveret for lidt til tab, påpeger Ulrik Nødgaard.

- En central lære af finanskrisen var, at flere institutter ikke havde tilstrækkelig med kapital til at absorbere de tab, som krisen medførte, siger han.

Bankernes økonomiske ressourcer til at absorbere tab er i dag godt 275 milliarder kroner større end før finanskrisen. Der er også helt andre rammer for kreditgivning, forklarer Ulrik Nødgaard.

- Reguleringen af den finansielle sektor har ikke overladt meget til fantasien. Alligevel har jeg fantasi nok til at forestille mig en ny krise et sted i det finansielle system, sier Ulrik Nødgaard.

Finans Danmark vil undgå en krise som i 2008, da skatteyderne måtte betale.

/ritzau/