Danske banker har ikke tænkt sig at hoppe med på halal-vognen og tilbyde huslån uden renter til muslimske kunder. I hvert fald ikke i den nærmeste fremtid.
»Vi har ikke mærket nogen efterspørgsel efter sådan et lån. Da man ikke betaler renter, får man heller ikke fradrag, så man ville nok kunne få et billigere lån (et andet sted, red.). Derfor ville det objektivt set være dårlig vejledning, hvis vi anbefalede sådan et lån. Men hvis vi mærker en efterspørgsel og bankfagligt kan stå inde for det, så vil vi også udbyde det,« siger direktør i BG Bank, Søren Kaare-Andersen.
De mellemstore banker udbyder ikke boliglån, og henviser til realkreditinstitutterne. Men der tyder intet på, at der snart kommer lån uden renter.
»Da vi udsteder obligationer, ville det være ret kompliceret at lave sådan et lån. Så det er ikke noget, vi har i planerne,« siger cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRF Kredit.
Nykredit er derimod ikke afvisende over for ideen, men man kommer ikke til at se halal-lån hos kreditselskabet i den nærmeste fremtid.
»Vi kender konstruktionen og har selv kigget på den. Men der er en række problemer, som vi ikke har afklaret endnu. Først når det er sket, vil vi tage stilling til lånet,« fortæller Kasper Skaaning, der er kommunikationskonsulent hos Nykredit.
Ejendomsmæglere er derimod positivt indstillede over for lånene.
»Hvis det er renterne, der har betydet, at muslimer ikke har villet købe hus, så synes jeg, det er fint med denne mulighed,« siger ejendomsmægler Annemette Lyngh fra Nybolig, der har kontorer på Nørrebro og i København NV.
Også Home hilser det nye lån velkomment:
»Vi kan se et uudnyttet potentiale blandt nydanskere på boligområdet, og vi har en stærk fornemmelse af, at mange har råd til at komme ind. Der er en tendens til en multietnisk koncentration i nogle områder, så vi tror, det vil være en fordel, hvis flere kom ud på boligmarkedet,« siger kommunikationschef Niels H. Carstensen.