Har du oplevet at mangle penge sidst på måneden uden helt at vide, hvad du har brugt pengene på?
Så er der hjælp at hente.
Sidste år lancerede Penge- og Pensionspanelet under Erhvervs- og Vækstministeriet nemlig en budget-app, der har vist sig at være en stor succes. I dag er appen downloadet mere end 50.000 gange, og især de unge har taget den til sig.
- Vi ville gerne give de unge nogle værktøjer til at lægge et budget. En del unge har haft problemer med deres økonomi, har et forbrugslån eller har ikke et klar overblik over, hvor mange penge de egentligt bruger, siger Louise Skjødsholm, der er konsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet, til Newspaq.
Budget-appen viser, hvor mange penge du har brugt i løbet af måneden. Hver gang, du har handlet i fakta eller køber en kop kaffe på en café, skriver du beløbet ind. Ifølge Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea, er det en god måde til at få styr på økonomien.
- Det løber løbsk, når vi i hverdagen bruger lidt flere penge, end vi har. Det gælder også små ting som kaffen på vejen eller bladet i kiosken. Når vi nærmer os slutningen af måneden, så har vi svært ved at få pengene til at række, og det kan budgettet synliggøre, siger hun til Newspaq.
Appen giver også sparetips. Hos Penge- og Pensionspanelet er man enig i, at en sund økonomi først og fremmest kræver et overblik. Derfor er det også dét, appen især hjælper med.
- Det bedste budgettip er at få styr på de variable udgifter. Det er et stort mørketal for mange, og sidst på måneden kan det være svært at huske, hvad pengene er gået til. Det gælder mad, tøj, pizza, biografture, byture og så videre, siger Louise Skjødsholm.
Appen "Lommebudget" er gratis og kan downloades i App Store og Google Play.
FAKTA: Sådan får du en bedre privatøkonomi:
- Lav et budget: Det første skridt mod en god privatøkonomi er at lægge et budget. Man er nødt til at have et godt overblik, før man kan skære noget fra. Det giver også mulighed for at spare op til større udgifter som kun komme én eller to gange om året.
- Skær dine udgifter til: Tjek om du kan få dit mobilabonnement og fitness abonnement billigere, erstat fastfood med hjemmelavet mad, lav en madklub med dine venner i stedet for at spise ude, skriv en indkøbsliste før du handler, sæt et maksimumbeløb, du må bruge på fornøjelser.
- Spar op til uforudsete udgifter: Det kan vælte budgettet, hvis der kommer en ekstra regning, eller hvis cyklen går i stykker. Derfor er det vigtigt, at man lægger penge til side hver eneste måned til uforudsete udgifter.
- Bestil saldokontrol på din mobil: På den måde har du et godt overblik over, om du følger budgettet, og hvor mange penge du har tilbage. Med saldokontrol får du en besked med saldoen på din konto hver eneste morgen.
- Undgå impulskøb: Lad være med at gå ned i gågaden og kigge, hvis du ikke skal have noget, for det frister dig. Det samme gælder shopping på nettet. Hvis du skal handle, så skriv en indkøbsseddel og ha' det beløb, som du tænker at bruge med i kontanter.
Newspaq