En anæstesilæge risikerer flere års fængsel, hvis retten finder ham skyldig i at have snydt det offentlige for over 9,5 millioner kroner.
Retssagen mod lægen nærmer sig sin afslutning ved Retten i Helsingør, hvor specialanklager Benthe Pedersen Lund torsdag har nedlagt påstand om mindst fire års fængsel.
- Der er stort set alle de skærpende momenter, siger hun og henviser blandt andet til beløbet, og at han har udnyttet det tillidsbaserede system.
Den 69-årige læge har stået for at bedøve patienter, når de har skullet opereres af en ørelæge. Det er blandt andet børn, der har fået lagt dræn.
Han har derfor skulle have betaling af regionerne for den ydelse. Men ifølge tiltalen har han krævet alt for meget.
Ifølge anklageskriftet har han systematisk overfaktureret Region Hovedstaden, Sjælland og Nordjylland gennem ni år fra januar 2011 til januar 2020.
Regionerne er ifølge anklagen blevet snydt for 9.551.643 kroner og 75 øre, og sagen er blevet kaldt den største sag om lægesvindel i Danmark.
- Det er ren grådighed efter anklagemyndighedens opfattelse, så man kan vise sin pæne villa frem med kunst og flygel, siger anklageren.
Den udlægning ryster den 69-årige læge på hovedet af. Han nægter sig skyldig og vil frifindes.
Han har forklaret, at han ikke kendte til reglerne for afregning af ydelserne godt nok. Ifølge hans forklaring afregnede han efter tid, men betalingen afhang i stedet af, hvilket indgreb der var tale om.
På den måde kom han altså til at "gå en ydelseseskode op", så den ikke passede med den ydelse, som ørelægen havde indberettet.
Forsvarer Peter Jakobsen påpeger, at der fremgår tidsintervaller af overenskomsten. Han nævner også, at et vidne har fortalt, at overenskomsten er superforvirrende.
- At overenskomsten er uklar, skal han ikke straffes for. Der kan muligvis være grundlag for, at regionerne kan kræve tilbagebetaling. Misforståelser og fejl er ikke strafbart, siger han.
Anklager Benthe Pedersen Lund mener dog ikke, at det frifinder lægen, at han ikke er inde i overenskomsten, som fastsætter reglerne for, hvordan der afregnes for lægeydelser.
- Tiltalte er i bevidst uvidenhed om overenskomstens regler, siger hun.
Efter anklageren og forsvarerens procedurer får lægen det sidste ord, og han rejser sig op:
- Det har været et stort pres. Medierne har brygget videre på sagen og dømt mig i folkedomstolen under falske indicier, siger han og tilføjer:
- Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg afregnede korrekt. Jeg er aldrig blevet korrigeret.
Det var Region Nordjylland, der tilbage i november 2019 fattede mistanke til lægen.
- Rigtigt mange af vores sager handler om, at man er uenige eller i tvivl om ydelsen. Det er ikke nødvendigvis bevidst snyd.
- Når der er elastik i bestemmelsen, eller den er upræcis, kan der være fortolkningstvivl. Men i det her tilfælde var det tilstrækkeligt groft til en politianmeldelse, siger kontorchef for de Nære Sundhedstilbud i Region Nordjylland Carsten Haugaard Kvist til Ritzau.
Region Hovedstaden oplyser, at der stadig skal være et tillidsbaseret system, men "vi skal være bedre til at opdage de få, som ikke lever op til tilliden". Langt hovedparten af lægerne er samvittighedsfulde, lyder det.
Dommen afsiges om en uge.
/ritzau/