Der er få ting, som smager af sommer som hyldeblomstsaft. Og lige nu står hylden i blomst over hele landet.
Men faktisk er saft langtfra den eneste ting, du kan lave med hyldeskærmene, fortæller kok Rasmus Leck Fischer, der er forfatter til flere urte- og snapsebøger og køkkenchef i virksomheden Gastronomisk Innovation.
- Man kan bruge den til et utal af ting. Men det gælder om at behandle den rigtigt, hvis man vil bevare den fine, parfumerede smag, siger han.
Det er for eksempel oplagt at lave en sommerlig eddike.
Den laves ved at komme skyllede hyldeskærme ned i et rent patentglas, som du herefter hælder en sød æbleeddike på. På den måde sylter du skærmene og bevarer den fine smag.
- Og det er en dejlig ting at finde frem i de kolde måneder, hvor man godt kan bruge et flashback til sommeren, siger Rasmus Leck Fischer.
Eddiken kan bruges på samme måde, som du ellers ville bruge eddike. Men du kan også fiske de små blomster op af lagen og bruge dem som pynt på maden.
En anden mulighed er at lave snaps, hvor det er alkoholen, som holder på smagen. Men her skal du gøre dit forarbejde.
- Hyldeblomst opløses rigtig godt i sukker og vand, men det opløser sig elendigt direkte i alkohol. Så hvis du bare hælder vodka på dine hyldeskærme, får du et gevaldigt antiklimaks, siger kokken.
I stedet skal du mose hyldeblomsterne sammen med sukker, som trækker smagen ud. Efterfølgende hælder du brændevin på og lader det trække.
Du kan også lave en sirup, som kan bruges i både brød, desserter og cocktails.
Den laves ved at koge en sirup af to dele sukker og én del vand. Herefter tages gryden af varmen, og hyldeskærmene lægges i.
Blandingen skal trække i fem til ti minutter, før skærmene sies fra. Siruppen kan fryses i små portioner, som du kan tø op efter behov.
- Den er genial i en cocktail med citron og tequila. Det er en rigtig sommerfrisker eller festlig drink til nytår, siger Rasmus Leck Fischer.
Inden du går i køkkenet, skal du dog sikre dig, at det er skærmene fra almindelig hyld, du har med hjem. Det fortæller Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet.
- Hvis man holder sig til blomster fra almindelig hyld, har jeg ikke kendskab til nogen, som er blevet syge, siger hun.
Problemerne kan derimod opstå, fordi folk spiser de modne hyldebær rå senere på sæsonen. De skal ifølge Fødevarestyrelsen koges i mindst 15 minutter.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS