Skjult for samfundet lever og arbejder 2.000 afviste asylansøgere illegalt i Danmark. Myndighederne tror, de er rejst ud af landet.
De sidste fem år har de danske myndigheder mistet kontakt til 7.500 asylansøgere. Politiet kalder den gruppe for ”skønnet udrejst”, da de formoder, at de ikke længere er i Danmark.
Men det er naivt og ude af trit med virkeligheden, lyder kritikken fra eksperter og folk tæt på asylansøgerne.
”Der er 2.000 afviste asylansøgere i Danmark, der lever under jorden og arbejder,” vurderer Said Parvin, der hvert år hjælper flere hundrede flygtninge i Danmark med rådgivning.
I 18 år har Said Parvin rådgivet flygtninge i Danmark, og han er en af de personer i landet, der har størst kendskab til asylansøgernes situation.
Han følger deres sag og taler også med dem, når de har fået afslag. Derfor ved han, at mange ikke rejser ud, som myndighederne tror.
Torturfængsel
Hos Røde Kors frygter driftchef Carsten Isaksen, at endnu flere lever illegalt i Danmark.
”Det ville ikke overraske mig, hvis der boede 2.000 tidligere asylansøgere her. Men det kan også være et højere tal,” siger Carsten Isaksen.
En af dem er Siwan. Han er ung kurder fra Tyrkiet, der for nylig fik afslag på asyl i Danmark. Han frygter at havne i torturfængsel, hvis han tager tilbage.
Så nu er han gået under jorden og arbejder på pizzeria for en 10’er i timen og lidt mad. I Politiets øjne er Siwan rejst ud af landet.
Læs: Siwan lever illegalt: Det er som et fængsel
”Naivt”
Også Martin Bak Jørgensen, der forsker i det illegale arbejdsmarked, mener, at politiet lukker øjnene.
”Politiets skøn er ekstremt upræcist og naivt. Man har ingen beviser for, at de er rejst ud af landet, for man har netop mistet kontakten til dem,” siger Martin Bak Jørgensen, der er adjunkt ved Aalborg Universitet.
I Sverige har politikerne indset, at mange bliver i landet. Derfor har de droppet kategorien ”formodet udrejst” for nogle år siden, fortæller Martin Bak Jørgensen.
Fælles asylregler i EU betyder, at asylansøgere ikke kan tage til et andet EU-land, hvis de får afslag på asyl i Danmark. Deres fingeraftryk er i en fælles database, så de kan reelt kun tage tilbage til hjemlandet eller gå under jorden.
”Jeg har svært ved at se, hvor de skal tage hen. Der er ikke meget vundet ved at rejse videre. Og meget få kan tage tilbage til deres hjemland,” påpeger Martin Bak Jørgensen.
Resultatet er, at mange bliver i Danmark og arbejder illegalt til en ussel løn.
”Men det er belejligt for politikerne, for så undgår de at tage stilling til problemerne og de afviste asylansøgere, der lever under jorden,” siger eksperten.
Ingen kontrol
Straffen for at leve under jorden er en bøde og udvisning fra Danmark.
Politiet afviser, at der er et stort antal afviste asylansøgere, der bliver i Danmark.
”Vi må jo gå ud fra, at de har forladt landet. For det har de fået besked på, at de skal,” siger Christen Østergaard, politiinspektør i Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter.
De 7.500 tidligere asylansøgere skal selv sørge for at rejse ud, og det er ikke nødvendigt for dem at give besked til politiet.
”Vi har ikke udrejsekontrol. Og vi kan ikke sige, at alle dem, der forlader centrene, de er stadig i Danmark. Men den anden vej rundt har du ret i, at man kan ikke sige, at de alle sammen har forladt Danmark. Men det er et skøn,” siger Christen Østergaard.