Administration 

Ærlig Lykketoft om Socialdemokratiet: Vi er slået tilbage

Socialdemokraterne har ikke kunnet levere de rigtige bud på de bekymringer, mange mennesker oplever, mener Mogens Lykketoft. (Foto: Foto: Linde Kastrup, Scanpix.)

Det er ikke regeringer, men byer, virksomheder og NGOer, der kan forandre verden til det bedre, mener Mogens Lykketoft.

Hvis Socialdemokratierne i Europa vil op til overfladen igen, må partierne formulere svar på folks bekymringer for arbejdskraftens frie bevægelighed, for frihandel og for de fremmede.

Det mener Mogens Lykketoft, Socialdemokratiets grand old man, der har viet sit politiske liv til en socialdemokratisk bevægelse, der lige nu lider mange steder i Europa.

- Vi er slået tilbage. Socialdemokratierne har ikke kunnet levere et virkningsfuldt bud på, hvordan den sociale sikkerhed og jobsikkerheden kunne bevares i en verden, hvor utryghed, stigende ulighed og frygt for terror fylder meget. Reaktionen har været, at folk har vendt sig til helt andre bevægelser, siger han. 

Jeg er uforbederlig optimist, men man skal have lange briller på for at bevare den.

Den 70-årige Mogens Lykketoft er vendt hjem til Christiansborg efter halvandet år som formand for FN’s generalforsamling i New York. Og Christiansborg er vitterlig hans andet hjem. Han har været valgt til Folketinget siden 1981, og i løbet af de 35 års politiske karriere har han blandt andet været skatte-, finans- og udenrigsminister, formand for Socialdemokratiet og formand for Folketinget.  

Ind til grundstoffet 

Det legendariske fipskæg er grånet. Han genopstiller ikke ved næste folketingsvalg og har tænkt sig at bruge tiden frem til valget på at tale klima og bæredygtighed og ikke mindst inspirere til en socialdemokratisk debat, der skal få bevægelsen ud af det, som han betegner som en ide-krise.

- De europæiske, nordiske og også det danske socialdemokrati burde opbygge deres valgprogrammer over FN’s mål for bæredygtig udvikling. De mål rummer alt for en bæredygtig og sympatisk fremtid, som er socialdemokratisk grundstof. Alt hvad jeg kan gøre i den retning, vil jeg gerne bidrage med, siger han.

Mogens Lykketoft fremhæver, at bekæmpelse af klimaforandringer, udryddelse af fattigdom og større lighed er en del af FN’s mål for en bæredygtig verden.

Nationalstaten er ikke løsningen  

- Problemet i dagens Europa og USA er jo, at frygten for globalisering, for folkevandringer, for klimaforandringer, terror, frygten for alt muligt har vundet over forståelsen af, at der ikke er et eneste af de problemer, der kan løses indenfor nationalstaten. De kræver alle sammen europæisk og internationalt samarbejde.

Som internationalist og socialdemokrat gør det ondt på Mogens Lykketoft at se, at folk mange steder vender sig mod både internationalt samarbejde og de socialdemokratiske svar.  

- Mange steder går vi tilbage. Hvorfor? Fordi vi stadig lider under finanskrisens efterdønninger, og fordi der er røget flere ufaglærte job, end vi troede, på grund af arbejdskraftens frie bevægelighed. Alt det har bidraget til frygten for det fremmede og de fremmede, fastslår han.

Grænser for antal flygtninge

Han er især frustreret over, at terroren blandes sammen med muslimer og skaber vrangforestillinger og fjendebilleder.

- Vi må jo være dem, der står op foran andre og forsvarer, at der er behov for væsentlige genopretninger af velfærdsstaten og også i forhold til dem, der foretrækker det nationalistiske og fremmedfjendske. Det handler om mange ting, men det er indlysende, at der også er grænser for, hvor mange flygtninge og indvandrere vi kan modtage, siger han.

Fagbevægelsen kan gøre utrolig meget for at kæmpe frygten for unfair konkurrence på arbejdsmarkedet ved at bøffe indsatsen mod social dumping.

Mogens Lykketoft mener ikke, at Danmark – og heller ikke Socialdemokratiet – skal åbne portene og lade flygtninge strømme ind over grænserne, fordi det vil skabe store problemer med integration. Men så meget desto større er behovet for at bruge milliarder på humanitært arbejde i nærområderne, understreger han.

Ny bog om FN-tjenesten 

Sammen med sin kone Mette Holm har Mogens Lykketoft netop udsendt bogen 'I verdens tjeneste', der blandt andet handler om globale udfordringer.  

Både ved læsning af bogen og i interviewet er der ingen tvivl om, at han er dybt bekymret for verdens skæve gang.  Brexit. Trump. Le Pen. Tyrkiet. Berlin. Putin. Aleppo. Populisme. Terror. Klimaforandringer. Fremmedfrygt.

- Jeg er uforbederlig optimist, men man skal have lange briller på for at bevare den, konstaterer han.  

Aktivistisk civilsamfund

Manden, der har brugt over halvdelen af sit liv på politik, sætter nu sin lid til, at det er civilsamfundet, der skal være drivkraft i at tøjle højrepopulismen og få kloden på ret kurs igen.

- Mit år i FN har lært mig, at drivkraften, at de rigtige forandringer i verden, ofte kommer fra andre steder end regeringer.  Rigtig mange regeringer, også den danske, hinker langt bagud i forståelsen af, hvad der skal til for at løse problemerne, fastslår han og lovpriser det, som han kalder et aktivistisk civilsamfund.

- De progressive kræfter, der forandrer verden, er ofte en kombination af engagerede mennesker i civilsamfundet, i organisationer og erhvervslivet. Rigtig mange ledere i erhvervslivet kan godt se, at den bæredygtige verden også er den bedste business på sigt. Alle de progressive kræfter skal vi alliere os med. Det er byer, delstater, virksomheder og civilsamfund, der går foran i disse år, siger Lykketoft.

Bøf indsatsen mod social dumping

Fagbevægelsen er også en central del af civilsamfundet, og kan spille en stærk rolle for at dæmme op for populisme og kaos, pointerer Mogens Lykketoft.

- Fagbevægelsen herhjemme kan gøre utrolig meget for at bekæmpe frygten for unfair konkurrence på arbejdsmarkedet ved at bøffe indsatsen mod social dumping. Fagforeninger kan sikre, at danske overenskomster håndhæves effektivt, siger han.

Det bliver en hovedopgave for Socialdemokratierne og fagbevægelsen, også på tværs af grænserne i Europa, at gøre noget overbevisende for at dæmpe bekymringen for løntrykkeri fra østeuropæiske arbejdstagere.  

Lyspunkter i Østrig og Norge

- Der er en stor portion håb om, at den aggressive antiglobaliseringsbølge kan toppe. Der er små lyspunkter, blandt andet var præsidentvalget i Østrig en pil i den rigtige retning, siger han og henviser til, at kandidaten fra det højreorienterede og fremmedfjendske frihedsparti ikke lykkedes med at vinde præsidentposten.

Et andet lyspunkt er Norge, fremfører han. Her sætter det norske Arbejderparti lige nu Europarekord ved at have en tilslutning på cirka 38 procent af vælgerne i meningsmålingerne. Samtidig fremfører Mogens Lykketoft, at det danske Socialdemokrati også ligger over valgresultatet i meningsmålingerne.  

Fælles nordisk platform

De nordiske broderpartier og fagbevægelsen har allerede et formaliseret samarbejde i organisationen SAMAK, og Mogens Lykketoft er optaget af at bruge det som springbræt til at få mere international indflydelse.

- Vi skal finde en fælles platform i de nordiske socialdemokratier for at bekæmpe ulighed, redde klimaet og handle internationalt. Vi kan støtte hinanden i at finde svar på krisen, fastslår han.

portræt mand
Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

logo på retsbygning
Krimi

Fik fast løn for at sælge hash

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps