Administration 

Ærlig Lykketoft om Socialdemokratiet: Vi er slået tilbage

Socialdemokraterne har ikke kunnet levere de rigtige bud på de bekymringer, mange mennesker oplever, mener Mogens Lykketoft. (Foto: Foto: Linde Kastrup, Scanpix.)

Det er ikke regeringer, men byer, virksomheder og NGOer, der kan forandre verden til det bedre, mener Mogens Lykketoft.

Hvis Socialdemokratierne i Europa vil op til overfladen igen, må partierne formulere svar på folks bekymringer for arbejdskraftens frie bevægelighed, for frihandel og for de fremmede.

Det mener Mogens Lykketoft, Socialdemokratiets grand old man, der har viet sit politiske liv til en socialdemokratisk bevægelse, der lige nu lider mange steder i Europa.

- Vi er slået tilbage. Socialdemokratierne har ikke kunnet levere et virkningsfuldt bud på, hvordan den sociale sikkerhed og jobsikkerheden kunne bevares i en verden, hvor utryghed, stigende ulighed og frygt for terror fylder meget. Reaktionen har været, at folk har vendt sig til helt andre bevægelser, siger han. 

Jeg er uforbederlig optimist, men man skal have lange briller på for at bevare den.

Den 70-årige Mogens Lykketoft er vendt hjem til Christiansborg efter halvandet år som formand for FN’s generalforsamling i New York. Og Christiansborg er vitterlig hans andet hjem. Han har været valgt til Folketinget siden 1981, og i løbet af de 35 års politiske karriere har han blandt andet været skatte-, finans- og udenrigsminister, formand for Socialdemokratiet og formand for Folketinget.  

Ind til grundstoffet 

Det legendariske fipskæg er grånet. Han genopstiller ikke ved næste folketingsvalg og har tænkt sig at bruge tiden frem til valget på at tale klima og bæredygtighed og ikke mindst inspirere til en socialdemokratisk debat, der skal få bevægelsen ud af det, som han betegner som en ide-krise.

- De europæiske, nordiske og også det danske socialdemokrati burde opbygge deres valgprogrammer over FN’s mål for bæredygtig udvikling. De mål rummer alt for en bæredygtig og sympatisk fremtid, som er socialdemokratisk grundstof. Alt hvad jeg kan gøre i den retning, vil jeg gerne bidrage med, siger han.

Mogens Lykketoft fremhæver, at bekæmpelse af klimaforandringer, udryddelse af fattigdom og større lighed er en del af FN’s mål for en bæredygtig verden.

Nationalstaten er ikke løsningen  

- Problemet i dagens Europa og USA er jo, at frygten for globalisering, for folkevandringer, for klimaforandringer, terror, frygten for alt muligt har vundet over forståelsen af, at der ikke er et eneste af de problemer, der kan løses indenfor nationalstaten. De kræver alle sammen europæisk og internationalt samarbejde.

Som internationalist og socialdemokrat gør det ondt på Mogens Lykketoft at se, at folk mange steder vender sig mod både internationalt samarbejde og de socialdemokratiske svar.  

- Mange steder går vi tilbage. Hvorfor? Fordi vi stadig lider under finanskrisens efterdønninger, og fordi der er røget flere ufaglærte job, end vi troede, på grund af arbejdskraftens frie bevægelighed. Alt det har bidraget til frygten for det fremmede og de fremmede, fastslår han.

Grænser for antal flygtninge

Han er især frustreret over, at terroren blandes sammen med muslimer og skaber vrangforestillinger og fjendebilleder.

- Vi må jo være dem, der står op foran andre og forsvarer, at der er behov for væsentlige genopretninger af velfærdsstaten og også i forhold til dem, der foretrækker det nationalistiske og fremmedfjendske. Det handler om mange ting, men det er indlysende, at der også er grænser for, hvor mange flygtninge og indvandrere vi kan modtage, siger han.

Fagbevægelsen kan gøre utrolig meget for at kæmpe frygten for unfair konkurrence på arbejdsmarkedet ved at bøffe indsatsen mod social dumping.

Mogens Lykketoft mener ikke, at Danmark – og heller ikke Socialdemokratiet – skal åbne portene og lade flygtninge strømme ind over grænserne, fordi det vil skabe store problemer med integration. Men så meget desto større er behovet for at bruge milliarder på humanitært arbejde i nærområderne, understreger han.

Ny bog om FN-tjenesten 

Sammen med sin kone Mette Holm har Mogens Lykketoft netop udsendt bogen 'I verdens tjeneste', der blandt andet handler om globale udfordringer.  

Både ved læsning af bogen og i interviewet er der ingen tvivl om, at han er dybt bekymret for verdens skæve gang.  Brexit. Trump. Le Pen. Tyrkiet. Berlin. Putin. Aleppo. Populisme. Terror. Klimaforandringer. Fremmedfrygt.

- Jeg er uforbederlig optimist, men man skal have lange briller på for at bevare den, konstaterer han.  

Aktivistisk civilsamfund

Manden, der har brugt over halvdelen af sit liv på politik, sætter nu sin lid til, at det er civilsamfundet, der skal være drivkraft i at tøjle højrepopulismen og få kloden på ret kurs igen.

- Mit år i FN har lært mig, at drivkraften, at de rigtige forandringer i verden, ofte kommer fra andre steder end regeringer.  Rigtig mange regeringer, også den danske, hinker langt bagud i forståelsen af, hvad der skal til for at løse problemerne, fastslår han og lovpriser det, som han kalder et aktivistisk civilsamfund.

- De progressive kræfter, der forandrer verden, er ofte en kombination af engagerede mennesker i civilsamfundet, i organisationer og erhvervslivet. Rigtig mange ledere i erhvervslivet kan godt se, at den bæredygtige verden også er den bedste business på sigt. Alle de progressive kræfter skal vi alliere os med. Det er byer, delstater, virksomheder og civilsamfund, der går foran i disse år, siger Lykketoft.

Bøf indsatsen mod social dumping

Fagbevægelsen er også en central del af civilsamfundet, og kan spille en stærk rolle for at dæmme op for populisme og kaos, pointerer Mogens Lykketoft.

- Fagbevægelsen herhjemme kan gøre utrolig meget for at bekæmpe frygten for unfair konkurrence på arbejdsmarkedet ved at bøffe indsatsen mod social dumping. Fagforeninger kan sikre, at danske overenskomster håndhæves effektivt, siger han.

Det bliver en hovedopgave for Socialdemokratierne og fagbevægelsen, også på tværs af grænserne i Europa, at gøre noget overbevisende for at dæmpe bekymringen for løntrykkeri fra østeuropæiske arbejdstagere.  

Lyspunkter i Østrig og Norge

- Der er en stor portion håb om, at den aggressive antiglobaliseringsbølge kan toppe. Der er små lyspunkter, blandt andet var præsidentvalget i Østrig en pil i den rigtige retning, siger han og henviser til, at kandidaten fra det højreorienterede og fremmedfjendske frihedsparti ikke lykkedes med at vinde præsidentposten.

Et andet lyspunkt er Norge, fremfører han. Her sætter det norske Arbejderparti lige nu Europarekord ved at have en tilslutning på cirka 38 procent af vælgerne i meningsmålingerne. Samtidig fremfører Mogens Lykketoft, at det danske Socialdemokrati også ligger over valgresultatet i meningsmålingerne.  

Fælles nordisk platform

De nordiske broderpartier og fagbevægelsen har allerede et formaliseret samarbejde i organisationen SAMAK, og Mogens Lykketoft er optaget af at bruge det som springbræt til at få mere international indflydelse.

- Vi skal finde en fælles platform i de nordiske socialdemokratier for at bekæmpe ulighed, redde klimaet og handle internationalt. Vi kan støtte hinanden i at finde svar på krisen, fastslår han.

politifolk på villavej
Krimi

Kvinde fundet død i villakvarter

Ældre par, hun iført solbriller
Kongelige

Eks-konge opereret for kræft

Nyheder

Efter 102 år:

Seinen åbnes

for badegæster

Elefant spiser
Nyheder

Turister dræbt af elefant

Krokodille i vand
Dyreliv

Gigantiske krokodiller på vej til Falster

Togkupe seet inde fra
Krimi

Mand udvises: 

Voldtog 16-årig pige

i regionaltog

lang bil-kø på motorvej
Krimi

Lang kø:

Lastbil væltet på motorvej

tv-værten Melvin med sin mor
Kendte

Dansk tv-vært

køber fodboldklub

mand kigger op mod kameraet
Kendte

Lars Løkke: 

Hjem til Græsted

blåt blink på politibil
Krimi

19-årig får 12 års fængsel 

tre mennesker sidder i sofa
Kendte

Hit-serie vender tilbage

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti