Administration 

Ærlig Lykketoft om Socialdemokratiet: Vi er slået tilbage

Socialdemokraterne har ikke kunnet levere de rigtige bud på de bekymringer, mange mennesker oplever, mener Mogens Lykketoft. (Foto: Foto: Linde Kastrup, Scanpix.)

Det er ikke regeringer, men byer, virksomheder og NGOer, der kan forandre verden til det bedre, mener Mogens Lykketoft.

Hvis Socialdemokratierne i Europa vil op til overfladen igen, må partierne formulere svar på folks bekymringer for arbejdskraftens frie bevægelighed, for frihandel og for de fremmede.

Det mener Mogens Lykketoft, Socialdemokratiets grand old man, der har viet sit politiske liv til en socialdemokratisk bevægelse, der lige nu lider mange steder i Europa.

- Vi er slået tilbage. Socialdemokratierne har ikke kunnet levere et virkningsfuldt bud på, hvordan den sociale sikkerhed og jobsikkerheden kunne bevares i en verden, hvor utryghed, stigende ulighed og frygt for terror fylder meget. Reaktionen har været, at folk har vendt sig til helt andre bevægelser, siger han. 

Jeg er uforbederlig optimist, men man skal have lange briller på for at bevare den.

Den 70-årige Mogens Lykketoft er vendt hjem til Christiansborg efter halvandet år som formand for FN’s generalforsamling i New York. Og Christiansborg er vitterlig hans andet hjem. Han har været valgt til Folketinget siden 1981, og i løbet af de 35 års politiske karriere har han blandt andet været skatte-, finans- og udenrigsminister, formand for Socialdemokratiet og formand for Folketinget.  

Ind til grundstoffet 

Det legendariske fipskæg er grånet. Han genopstiller ikke ved næste folketingsvalg og har tænkt sig at bruge tiden frem til valget på at tale klima og bæredygtighed og ikke mindst inspirere til en socialdemokratisk debat, der skal få bevægelsen ud af det, som han betegner som en ide-krise.

- De europæiske, nordiske og også det danske socialdemokrati burde opbygge deres valgprogrammer over FN’s mål for bæredygtig udvikling. De mål rummer alt for en bæredygtig og sympatisk fremtid, som er socialdemokratisk grundstof. Alt hvad jeg kan gøre i den retning, vil jeg gerne bidrage med, siger han.

Mogens Lykketoft fremhæver, at bekæmpelse af klimaforandringer, udryddelse af fattigdom og større lighed er en del af FN’s mål for en bæredygtig verden.

Nationalstaten er ikke løsningen  

- Problemet i dagens Europa og USA er jo, at frygten for globalisering, for folkevandringer, for klimaforandringer, terror, frygten for alt muligt har vundet over forståelsen af, at der ikke er et eneste af de problemer, der kan løses indenfor nationalstaten. De kræver alle sammen europæisk og internationalt samarbejde.

Som internationalist og socialdemokrat gør det ondt på Mogens Lykketoft at se, at folk mange steder vender sig mod både internationalt samarbejde og de socialdemokratiske svar.  

- Mange steder går vi tilbage. Hvorfor? Fordi vi stadig lider under finanskrisens efterdønninger, og fordi der er røget flere ufaglærte job, end vi troede, på grund af arbejdskraftens frie bevægelighed. Alt det har bidraget til frygten for det fremmede og de fremmede, fastslår han.

Grænser for antal flygtninge

Han er især frustreret over, at terroren blandes sammen med muslimer og skaber vrangforestillinger og fjendebilleder.

- Vi må jo være dem, der står op foran andre og forsvarer, at der er behov for væsentlige genopretninger af velfærdsstaten og også i forhold til dem, der foretrækker det nationalistiske og fremmedfjendske. Det handler om mange ting, men det er indlysende, at der også er grænser for, hvor mange flygtninge og indvandrere vi kan modtage, siger han.

Fagbevægelsen kan gøre utrolig meget for at kæmpe frygten for unfair konkurrence på arbejdsmarkedet ved at bøffe indsatsen mod social dumping.

Mogens Lykketoft mener ikke, at Danmark – og heller ikke Socialdemokratiet – skal åbne portene og lade flygtninge strømme ind over grænserne, fordi det vil skabe store problemer med integration. Men så meget desto større er behovet for at bruge milliarder på humanitært arbejde i nærområderne, understreger han.

Ny bog om FN-tjenesten 

Sammen med sin kone Mette Holm har Mogens Lykketoft netop udsendt bogen 'I verdens tjeneste', der blandt andet handler om globale udfordringer.  

Både ved læsning af bogen og i interviewet er der ingen tvivl om, at han er dybt bekymret for verdens skæve gang.  Brexit. Trump. Le Pen. Tyrkiet. Berlin. Putin. Aleppo. Populisme. Terror. Klimaforandringer. Fremmedfrygt.

- Jeg er uforbederlig optimist, men man skal have lange briller på for at bevare den, konstaterer han.  

Aktivistisk civilsamfund

Manden, der har brugt over halvdelen af sit liv på politik, sætter nu sin lid til, at det er civilsamfundet, der skal være drivkraft i at tøjle højrepopulismen og få kloden på ret kurs igen.

- Mit år i FN har lært mig, at drivkraften, at de rigtige forandringer i verden, ofte kommer fra andre steder end regeringer.  Rigtig mange regeringer, også den danske, hinker langt bagud i forståelsen af, hvad der skal til for at løse problemerne, fastslår han og lovpriser det, som han kalder et aktivistisk civilsamfund.

- De progressive kræfter, der forandrer verden, er ofte en kombination af engagerede mennesker i civilsamfundet, i organisationer og erhvervslivet. Rigtig mange ledere i erhvervslivet kan godt se, at den bæredygtige verden også er den bedste business på sigt. Alle de progressive kræfter skal vi alliere os med. Det er byer, delstater, virksomheder og civilsamfund, der går foran i disse år, siger Lykketoft.

Bøf indsatsen mod social dumping

Fagbevægelsen er også en central del af civilsamfundet, og kan spille en stærk rolle for at dæmme op for populisme og kaos, pointerer Mogens Lykketoft.

- Fagbevægelsen herhjemme kan gøre utrolig meget for at bekæmpe frygten for unfair konkurrence på arbejdsmarkedet ved at bøffe indsatsen mod social dumping. Fagforeninger kan sikre, at danske overenskomster håndhæves effektivt, siger han.

Det bliver en hovedopgave for Socialdemokratierne og fagbevægelsen, også på tværs af grænserne i Europa, at gøre noget overbevisende for at dæmpe bekymringen for løntrykkeri fra østeuropæiske arbejdstagere.  

Lyspunkter i Østrig og Norge

- Der er en stor portion håb om, at den aggressive antiglobaliseringsbølge kan toppe. Der er små lyspunkter, blandt andet var præsidentvalget i Østrig en pil i den rigtige retning, siger han og henviser til, at kandidaten fra det højreorienterede og fremmedfjendske frihedsparti ikke lykkedes med at vinde præsidentposten.

Et andet lyspunkt er Norge, fremfører han. Her sætter det norske Arbejderparti lige nu Europarekord ved at have en tilslutning på cirka 38 procent af vælgerne i meningsmålingerne. Samtidig fremfører Mogens Lykketoft, at det danske Socialdemokrati også ligger over valgresultatet i meningsmålingerne.  

Fælles nordisk platform

De nordiske broderpartier og fagbevægelsen har allerede et formaliseret samarbejde i organisationen SAMAK, og Mogens Lykketoft er optaget af at bruge det som springbræt til at få mere international indflydelse.

- Vi skal finde en fælles platform i de nordiske socialdemokratier for at bekæmpe ulighed, redde klimaet og handle internationalt. Vi kan støtte hinanden i at finde svar på krisen, fastslår han.

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm