Administration 

"Den stigende ulighed strider imod alt, hvad jeg har kæmpet for i det her land i 50 år"

Grove nedskæringer i sociale ydelser strider imod hele velfærdssamfundets filosofi om at sørge for anstændige levevilkår for alle mennesker, siger Mogens Lykketoft. (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.)

Stigende ulighed og dramatisk højrekurs martrer den socialdemokratiske veteran. Mogens Lykketoft mener, at vi har den mest ultraliberale regering i Danmark i hans tid.

Alt, hvad Mogens Lykketoft har kæmpet for i dansk politik igennem næsten et halvt århundrede, er ved at falde på gulvet. 

Så når rynkerne er dybe og håret gråt, er det ikke kun alderen, der tynger. Det er også bekymringerne og erkendelsen af, at både Danmark og verden går sin skæve gang i stik modsat retning af den, som den 70-årige socialdemokratiske veteran ønsker sig.

- Vi har fået en markant større ulighed og en dramatisk højrekurs i den økonomiske politik og i arbejdsmarkedspolitikken i Danmark i de senere år. Det strider imod alt, hvad jeg har kæmpet for i det her land de seneste 50 år, siger Mogens Lykketoft.

Julehumøret svært at finde

Socialdemokratiets grand old man er tilbage i Folketinget efter halvandet år som formand for FN’s generalforsamling. Julehumøret vil ikke helt indfinde sig, medgiver han. 

For han mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen gør livet stadig sværere for de fattige, og det strider jo imod selve julens ånd.

- Lige nu har vi den mest ultraliberale regering, som vi har set i Danmark i min tid. Og den ødelægger nogle af de kvaliteter, der har bidraget til at gøre det her land til et af de mest sympatiske, mest lige og mest konkurrencekraftige i verden, bedyrer han.

Foregangslandet gik i glemmebogen

Mogens Lykketoft fremhæver, at kombinationen af ordentlig velfærd, omfordeling via skatten, muligheder for uddannelse samt satsning på sundhed, klima og miljø har gjort os konkurrencedygtige.

Han bruger ordet ’foregangsland’, der var et socialdemokatisk buzzword i begyndelsen af 90erne, da de såkaldt fantastiske fire Svend Auken, Poul Nyrup, Ritt Bjerregaard og han selv sad på magten.

Men foregangslandet er gået i glemmebogen, og nu mener Mogens Lykketoft, at Lars Løkke, Anders Samuelsen og Søren Pape er ved at pille ned, hvad Socialdemokratiet med sin politik bidrog til at bygge op af vindmølleimperier, medicinalgiganter og global efterspørgsel efter vores teknologier og viden.

- Det er simpelthen ikke rigtigt, at vejen til større konkurrencekraft er større ulighed og at lette skatten for de rige. Hele filosofien, som VLAK-regeringen drives af, er efter min mening både dybt usympatisk og også helt forkert, fastslår han.

Voodoo-politik

Mogens Lykketoft, der også har været finansminister, mener, at den nuværende regering fører en økonomisk politik, der ikke er rationel men mere en ansvarsløs ’tænk-på-et-tal’-økonomi.

- Når man ved, hvordan regeringen tænker og regner, kan deres politik slet ikke lade sig gøre. Det er fuldstændig voodoo. Det vil betyde nye nedskæringer og opstramninger i forhold til de arbejdsløse og alt det der frygtelige udbudsteori, der er blevet skamredet i de sidste år, vil fortsætte, siger han.

Mogens Lykketoft henviser til, at det store mantra hos et bredt politisk flertal har været at øge arbejdsudbuddet frem for at øge kompetencerne.  

- Efter alt, hvad jeg ved, er der meget mere vækst i at opkvalificere folk og sørge for, at den offentlige service fungerer ordentligt end ved at sænke topskatten og dagpengene, siger han.

Skatte-skandale  

Mogens Lykketoft mener, at de borgerlige partier ved enhver skatteforhandling i nyere tid har været besat af tanken om at lette skatten i toppen.

- De borgerlige har et overvældende ansvar for at have ødelagt det danske skattevæsen. Skatteflugten til udlandet og fup og fiduser har i den grad undergravet skatteopkrævningen, og det har særlig været til gavn for de mest velhavende selskaber og personer her i landet.

- I virkeligheden er det måske en af de alvorligste skandaler i nyere danmarkshistorie, for der er jo to betingelser for, at mennesker accepterer velfærdssamfundet. Det ene er, at det leverer ordentlig kvalitet, men det er under pres på grund af vedvarende nedskæringer. Bare se på overlægen på Rigshospitalets fødeafdeling, der siger op i protest, og se på ældre på plejehjem, der ligger i tissebleer.

Rationaliseringskrav gået for vidt

- Dybest set har vi politikere været der så mange gange med rationaliseringskrav til den offentlige sektor, at det ikke har kunnet undgå at blive til en ringere service. Det driver også de private alternativer frem. Folk begynder at ville betale selv for at få noget bedre, og så vil de ikke betale skat, beklager han.

Mogens Lykketoft pointerer, at det er skruen uden ende. 

- Samtidig med at kvaliteten i den offentlige service falder, kan folk se, at naboen ikke betaler skat eller er flyttet til Liechtenstein. Skattesystemet er brudt sammen på grund af de nedskæringer på SKAT, som Venstre har gennemtrumfet gennem årene, og så udhules accepten af hele systemet, buldrer han.

Vi har set nogen af de groveste reduktioner i folks meget små budgetter, der er realiseret i den tid jeg har været i politik.

Samtidig med at folk i job får skattelettelser, påpeger Mogens Lykketoft, at dagpenge og andre overførselsindkomster gradvist bliver udhulet. Med andre ord får folk på den grønne gren det stadig bedre, mens ledige og kontanthjælpsmodtagere falder helt ned fra grenen. 

Og det er måske netop her, at hans gamle socialdemokratiske hjerte bløder allermest. Når kontanthjælpen skæres, og børnefamilier havner i håbløse situationer, kan han næsten ikke få luft.

- Vi har set nogle af de groveste reduktioner i folks meget små budgetter, der er realiseret i den tid jeg har været i politik. Det strider imod alt, ALT, hvad der har været velfærdssamfundets filosofi, nemlig at man skulle sørge for anstændige levevilkår for alle mennesker, beklager han.  

Bitre erfaringer med privatiseringer 

Mogens Lykketoft ser også gravalvorlig ud, når han taler om VLAK-regeringens planer om mere konkurrenceudsættelse.

- Jeg er meget bekymret for, hvor langt de kan komme med at sælge offentlige virksomheder. Vi har bitre erfaringer, siger han og er ikke bleg for at indrømme, at Socialdemokratiet også har været med til at sætte danske offentlige kronjuveler på udsalg.

- Hvis man først udbyder offentlige virksomheder, er det ikke muligt at sørge for, at det er nogen her i landet, der får opgaven, og at de kommer til at betale skat herhjemme, pointerer han.

Det kan ende rablende galt, hvis regeringen får forvandlet dansk vandsektor til profitdrevet virksomhed, anfører han.

Absurd og dyrt

- De borgerlige er så betaget af at drive virksomheder under private former. Vi husker, hvordan Løkke overbetalte privathospitalerne og blev kraftigt kritiseret af Rigsrevisionen for at gøre det.

Han fremfører et eksempel fra en jysk kommune, hvor et privat hjemmehjælpsfirma havde en stor del af leverancen af hjemmehjælpere i kommunen og så gik fallit.

- Kommunen havde jo ikke et apparat stående til at overtage hele hjemmehjælpen fra dag et af konkursen. Så kommunen var nødt til at overtage det private firma i en såkaldt virksomhedsoverdragelse, hvor kommunen overtager det krakkede private firmas gæld. Det er absurd og dyrt ad helvede til, fastslår han.

Livsfarligt at privatisere TV2

Regeringens planer om at privatisere TV2 får også Mogens Lykketoft op i det røde felt.

- Det er livsfarligt at lege med igen at privatisere TV2. Hvis en tv-station, også med deres public service forpligtelser, skal i frit udbud, kan vi i princippet ikke udelukke hverken Berlusconi eller Robert Murdoch som ejere af en dansk tv-kanal. Med alt hvad vi ved om, hvordan politik er ved at løbe af sporet i både Europa og USA, er det dødsensfarligt, siger Mogens Lykketoft.

Med en højrepopulistisk bølge, der skyller hen over den vestlige verden, advarer han om at drosle ned for public service forpligtelser. 

Ifølge Mogens Lykketoft bliver det i høj grad Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, der skal sætte en stopper for, at trioen Løkke, Pape og Samuelsen laver endnu større huller i det danske sociale sikkerhedsnet end i dag.

- Det bliver i meget høj grad Dansk Folkeparti, der skal gøre op med sig selv, om de virkelig kan og vil lægge ryg til den højrekurs, siger han.

Men bliver regeringens højrekurs ikke rettet ind mod midten af Kristian Thulesen Dahl, bliver konsekvenserne for det danske samfund rent ud sagt forfærdelige, spår Mogens Lykketoft.

portræt mand
Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

logo på retsbygning
Krimi

Fik fast løn for at sælge hash

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps