"Den stigende ulighed strider imod alt, hvad jeg har kæmpet for i det her land i 50 år"

Grove nedskæringer i sociale ydelser strider imod hele velfærdssamfundets filosofi om at sørge for anstændige levevilkår for alle mennesker, siger Mogens Lykketoft. (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.)

Stigende ulighed og dramatisk højrekurs martrer den socialdemokratiske veteran. Mogens Lykketoft mener, at vi har den mest ultraliberale regering i Danmark i hans tid.

Alt, hvad Mogens Lykketoft har kæmpet for i dansk politik igennem næsten et halvt århundrede, er ved at falde på gulvet. 

Så når rynkerne er dybe og håret gråt, er det ikke kun alderen, der tynger. Det er også bekymringerne og erkendelsen af, at både Danmark og verden går sin skæve gang i stik modsat retning af den, som den 70-årige socialdemokratiske veteran ønsker sig.

- Vi har fået en markant større ulighed og en dramatisk højrekurs i den økonomiske politik og i arbejdsmarkedspolitikken i Danmark i de senere år. Det strider imod alt, hvad jeg har kæmpet for i det her land de seneste 50 år, siger Mogens Lykketoft.

Julehumøret svært at finde

Socialdemokratiets grand old man er tilbage i Folketinget efter halvandet år som formand for FN’s generalforsamling. Julehumøret vil ikke helt indfinde sig, medgiver han. 

For han mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen gør livet stadig sværere for de fattige, og det strider jo imod selve julens ånd.

- Lige nu har vi den mest ultraliberale regering, som vi har set i Danmark i min tid. Og den ødelægger nogle af de kvaliteter, der har bidraget til at gøre det her land til et af de mest sympatiske, mest lige og mest konkurrencekraftige i verden, bedyrer han.

Foregangslandet gik i glemmebogen

Mogens Lykketoft fremhæver, at kombinationen af ordentlig velfærd, omfordeling via skatten, muligheder for uddannelse samt satsning på sundhed, klima og miljø har gjort os konkurrencedygtige.

Han bruger ordet ’foregangsland’, der var et socialdemokatisk buzzword i begyndelsen af 90erne, da de såkaldt fantastiske fire Svend Auken, Poul Nyrup, Ritt Bjerregaard og han selv sad på magten.

Men foregangslandet er gået i glemmebogen, og nu mener Mogens Lykketoft, at Lars Løkke, Anders Samuelsen og Søren Pape er ved at pille ned, hvad Socialdemokratiet med sin politik bidrog til at bygge op af vindmølleimperier, medicinalgiganter og global efterspørgsel efter vores teknologier og viden.

- Det er simpelthen ikke rigtigt, at vejen til større konkurrencekraft er større ulighed og at lette skatten for de rige. Hele filosofien, som VLAK-regeringen drives af, er efter min mening både dybt usympatisk og også helt forkert, fastslår han.

Voodoo-politik

Mogens Lykketoft, der også har været finansminister, mener, at den nuværende regering fører en økonomisk politik, der ikke er rationel men mere en ansvarsløs ’tænk-på-et-tal’-økonomi.

- Når man ved, hvordan regeringen tænker og regner, kan deres politik slet ikke lade sig gøre. Det er fuldstændig voodoo. Det vil betyde nye nedskæringer og opstramninger i forhold til de arbejdsløse og alt det der frygtelige udbudsteori, der er blevet skamredet i de sidste år, vil fortsætte, siger han.

Mogens Lykketoft henviser til, at det store mantra hos et bredt politisk flertal har været at øge arbejdsudbuddet frem for at øge kompetencerne.  

- Efter alt, hvad jeg ved, er der meget mere vækst i at opkvalificere folk og sørge for, at den offentlige service fungerer ordentligt end ved at sænke topskatten og dagpengene, siger han.

Skatte-skandale  

Mogens Lykketoft mener, at de borgerlige partier ved enhver skatteforhandling i nyere tid har været besat af tanken om at lette skatten i toppen.

- De borgerlige har et overvældende ansvar for at have ødelagt det danske skattevæsen. Skatteflugten til udlandet og fup og fiduser har i den grad undergravet skatteopkrævningen, og det har særlig været til gavn for de mest velhavende selskaber og personer her i landet.

- I virkeligheden er det måske en af de alvorligste skandaler i nyere danmarkshistorie, for der er jo to betingelser for, at mennesker accepterer velfærdssamfundet. Det ene er, at det leverer ordentlig kvalitet, men det er under pres på grund af vedvarende nedskæringer. Bare se på overlægen på Rigshospitalets fødeafdeling, der siger op i protest, og se på ældre på plejehjem, der ligger i tissebleer.

Rationaliseringskrav gået for vidt

- Dybest set har vi politikere været der så mange gange med rationaliseringskrav til den offentlige sektor, at det ikke har kunnet undgå at blive til en ringere service. Det driver også de private alternativer frem. Folk begynder at ville betale selv for at få noget bedre, og så vil de ikke betale skat, beklager han.

Mogens Lykketoft pointerer, at det er skruen uden ende. 

- Samtidig med at kvaliteten i den offentlige service falder, kan folk se, at naboen ikke betaler skat eller er flyttet til Liechtenstein. Skattesystemet er brudt sammen på grund af de nedskæringer på SKAT, som Venstre har gennemtrumfet gennem årene, og så udhules accepten af hele systemet, buldrer han.

Vi har set nogen af de groveste reduktioner i folks meget små budgetter, der er realiseret i den tid jeg har været i politik.

Samtidig med at folk i job får skattelettelser, påpeger Mogens Lykketoft, at dagpenge og andre overførselsindkomster gradvist bliver udhulet. Med andre ord får folk på den grønne gren det stadig bedre, mens ledige og kontanthjælpsmodtagere falder helt ned fra grenen. 

Og det er måske netop her, at hans gamle socialdemokratiske hjerte bløder allermest. Når kontanthjælpen skæres, og børnefamilier havner i håbløse situationer, kan han næsten ikke få luft.

- Vi har set nogle af de groveste reduktioner i folks meget små budgetter, der er realiseret i den tid jeg har været i politik. Det strider imod alt, ALT, hvad der har været velfærdssamfundets filosofi, nemlig at man skulle sørge for anstændige levevilkår for alle mennesker, beklager han.  

Bitre erfaringer med privatiseringer 

Mogens Lykketoft ser også gravalvorlig ud, når han taler om VLAK-regeringens planer om mere konkurrenceudsættelse.

- Jeg er meget bekymret for, hvor langt de kan komme med at sælge offentlige virksomheder. Vi har bitre erfaringer, siger han og er ikke bleg for at indrømme, at Socialdemokratiet også har været med til at sætte danske offentlige kronjuveler på udsalg.

- Hvis man først udbyder offentlige virksomheder, er det ikke muligt at sørge for, at det er nogen her i landet, der får opgaven, og at de kommer til at betale skat herhjemme, pointerer han.

Det kan ende rablende galt, hvis regeringen får forvandlet dansk vandsektor til profitdrevet virksomhed, anfører han.

Absurd og dyrt

- De borgerlige er så betaget af at drive virksomheder under private former. Vi husker, hvordan Løkke overbetalte privathospitalerne og blev kraftigt kritiseret af Rigsrevisionen for at gøre det.

Han fremfører et eksempel fra en jysk kommune, hvor et privat hjemmehjælpsfirma havde en stor del af leverancen af hjemmehjælpere i kommunen og så gik fallit.

- Kommunen havde jo ikke et apparat stående til at overtage hele hjemmehjælpen fra dag et af konkursen. Så kommunen var nødt til at overtage det private firma i en såkaldt virksomhedsoverdragelse, hvor kommunen overtager det krakkede private firmas gæld. Det er absurd og dyrt ad helvede til, fastslår han.

Livsfarligt at privatisere TV2

Regeringens planer om at privatisere TV2 får også Mogens Lykketoft op i det røde felt.

- Det er livsfarligt at lege med igen at privatisere TV2. Hvis en tv-station, også med deres public service forpligtelser, skal i frit udbud, kan vi i princippet ikke udelukke hverken Berlusconi eller Robert Murdoch som ejere af en dansk tv-kanal. Med alt hvad vi ved om, hvordan politik er ved at løbe af sporet i både Europa og USA, er det dødsensfarligt, siger Mogens Lykketoft.

Med en højrepopulistisk bølge, der skyller hen over den vestlige verden, advarer han om at drosle ned for public service forpligtelser. 

Ifølge Mogens Lykketoft bliver det i høj grad Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, der skal sætte en stopper for, at trioen Løkke, Pape og Samuelsen laver endnu større huller i det danske sociale sikkerhedsnet end i dag.

- Det bliver i meget høj grad Dansk Folkeparti, der skal gøre op med sig selv, om de virkelig kan og vil lægge ryg til den højrekurs, siger han.

Men bliver regeringens højrekurs ikke rettet ind mod midten af Kristian Thulesen Dahl, bliver konsekvenserne for det danske samfund rent ud sagt forfærdelige, spår Mogens Lykketoft.

Kendte

Elvis' barnebarn fundet død

Nyheder

Tre dages jagt: Ekssoldat melder sig efter flugt med tam puma

Kongelige

”Prinsesse” dræbt i trafikulykke

Corona

Første gang siden udbrud: Nul døde i New York City

Krimi

To små drenge snuppede penge i McDonalds

Sport

Masse-slagsmål

i København

Helt vildt

Mand bed måge

Sundhed

Spiser du rigtigt? - her er de officielle kostråd

Nyheder

Fællessang og dannelse:

Højskoler hitter

Corona

Tusinder inviteres

til coronatest

Nyheder

Bokseren Patrick Nielsen er optaget i rockerbande

Mad og drikke

Kræver kødløse måltider

i offentlige køkkener

Sundhed

Nyt studie med 100.000 danskere: Sund kost giver længere liv

Dyreliv

Hundeven eller hundeangst? Her er reglerne for løse hunde

Krimi

Efter vanvidskørsel i Odense: Nu reagerer ministeren

Kendte

Peter Mygind fik 4.000 fadøl og vandfyldte kondomer i hovedet

Krimi

Lagt i håndjern og sigtet: Havde legetøjspistol med i Tivoli

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Instagram flyder med ulovlige kopivarer: Svindlere har frit spil

Corona

Her skal du selv betale for 14 dages karantæne på hotel

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Corona

Trump viser sig for første gang med ansigtsmaske - igen rekord i antal af coronatilfælde i USA

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød - to er i kritisk tilstand

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel: Her må du IKKE drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden