"Den stigende ulighed strider imod alt, hvad jeg har kæmpet for i det her land i 50 år"
Grove nedskæringer i sociale ydelser strider imod hele velfærdssamfundets filosofi om at sørge for anstændige levevilkår for alle mennesker, siger Mogens Lykketoft. (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.)
Stigende ulighed og dramatisk højrekurs martrer den socialdemokratiske veteran. Mogens Lykketoft mener, at vi har den mest ultraliberale regering i Danmark i hans tid.

Alt, hvad Mogens Lykketoft har kæmpet for i dansk politik igennem næsten et halvt århundrede, er ved at falde på gulvet. 

Så når rynkerne er dybe og håret gråt, er det ikke kun alderen, der tynger. Det er også bekymringerne og erkendelsen af, at både Danmark og verden går sin skæve gang i stik modsat retning af den, som den 70-årige socialdemokratiske veteran ønsker sig.

- Vi har fået en markant større ulighed og en dramatisk højrekurs i den økonomiske politik og i arbejdsmarkedspolitikken i Danmark i de senere år. Det strider imod alt, hvad jeg har kæmpet for i det her land de seneste 50 år, siger Mogens Lykketoft.

Julehumøret svært at finde

Socialdemokratiets grand old man er tilbage i Folketinget efter halvandet år som formand for FN’s generalforsamling. Julehumøret vil ikke helt indfinde sig, medgiver han. 

For han mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen gør livet stadig sværere for de fattige, og det strider jo imod selve julens ånd.

- Lige nu har vi den mest ultraliberale regering, som vi har set i Danmark i min tid. Og den ødelægger nogle af de kvaliteter, der har bidraget til at gøre det her land til et af de mest sympatiske, mest lige og mest konkurrencekraftige i verden, bedyrer han.

Foregangslandet gik i glemmebogen

Mogens Lykketoft fremhæver, at kombinationen af ordentlig velfærd, omfordeling via skatten, muligheder for uddannelse samt satsning på sundhed, klima og miljø har gjort os konkurrencedygtige.

Han bruger ordet ’foregangsland’, der var et socialdemokatisk buzzword i begyndelsen af 90erne, da de såkaldt fantastiske fire Svend Auken, Poul Nyrup, Ritt Bjerregaard og han selv sad på magten.

Men foregangslandet er gået i glemmebogen, og nu mener Mogens Lykketoft, at Lars Løkke, Anders Samuelsen og Søren Pape er ved at pille ned, hvad Socialdemokratiet med sin politik bidrog til at bygge op af vindmølleimperier, medicinalgiganter og global efterspørgsel efter vores teknologier og viden.

- Det er simpelthen ikke rigtigt, at vejen til større konkurrencekraft er større ulighed og at lette skatten for de rige. Hele filosofien, som VLAK-regeringen drives af, er efter min mening både dybt usympatisk og også helt forkert, fastslår han.

Voodoo-politik

Mogens Lykketoft, der også har været finansminister, mener, at den nuværende regering fører en økonomisk politik, der ikke er rationel men mere en ansvarsløs ’tænk-på-et-tal’-økonomi.

- Når man ved, hvordan regeringen tænker og regner, kan deres politik slet ikke lade sig gøre. Det er fuldstændig voodoo. Det vil betyde nye nedskæringer og opstramninger i forhold til de arbejdsløse og alt det der frygtelige udbudsteori, der er blevet skamredet i de sidste år, vil fortsætte, siger han.

Mogens Lykketoft henviser til, at det store mantra hos et bredt politisk flertal har været at øge arbejdsudbuddet frem for at øge kompetencerne.  

- Efter alt, hvad jeg ved, er der meget mere vækst i at opkvalificere folk og sørge for, at den offentlige service fungerer ordentligt end ved at sænke topskatten og dagpengene, siger han.

Skatte-skandale  

Mogens Lykketoft mener, at de borgerlige partier ved enhver skatteforhandling i nyere tid har været besat af tanken om at lette skatten i toppen.

- De borgerlige har et overvældende ansvar for at have ødelagt det danske skattevæsen. Skatteflugten til udlandet og fup og fiduser har i den grad undergravet skatteopkrævningen, og det har særlig været til gavn for de mest velhavende selskaber og personer her i landet.

- I virkeligheden er det måske en af de alvorligste skandaler i nyere danmarkshistorie, for der er jo to betingelser for, at mennesker accepterer velfærdssamfundet. Det ene er, at det leverer ordentlig kvalitet, men det er under pres på grund af vedvarende nedskæringer. Bare se på overlægen på Rigshospitalets fødeafdeling, der siger op i protest, og se på ældre på plejehjem, der ligger i tissebleer.

Rationaliseringskrav gået for vidt

- Dybest set har vi politikere været der så mange gange med rationaliseringskrav til den offentlige sektor, at det ikke har kunnet undgå at blive til en ringere service. Det driver også de private alternativer frem. Folk begynder at ville betale selv for at få noget bedre, og så vil de ikke betale skat, beklager han.

Mogens Lykketoft pointerer, at det er skruen uden ende. 

- Samtidig med at kvaliteten i den offentlige service falder, kan folk se, at naboen ikke betaler skat eller er flyttet til Liechtenstein. Skattesystemet er brudt sammen på grund af de nedskæringer på SKAT, som Venstre har gennemtrumfet gennem årene, og så udhules accepten af hele systemet, buldrer han.

Vi har set nogen af de groveste reduktioner i folks meget små budgetter, der er realiseret i den tid jeg har været i politik.

Samtidig med at folk i job får skattelettelser, påpeger Mogens Lykketoft, at dagpenge og andre overførselsindkomster gradvist bliver udhulet. Med andre ord får folk på den grønne gren det stadig bedre, mens ledige og kontanthjælpsmodtagere falder helt ned fra grenen. 

Og det er måske netop her, at hans gamle socialdemokratiske hjerte bløder allermest. Når kontanthjælpen skæres, og børnefamilier havner i håbløse situationer, kan han næsten ikke få luft.

- Vi har set nogle af de groveste reduktioner i folks meget små budgetter, der er realiseret i den tid jeg har været i politik. Det strider imod alt, ALT, hvad der har været velfærdssamfundets filosofi, nemlig at man skulle sørge for anstændige levevilkår for alle mennesker, beklager han.  

Bitre erfaringer med privatiseringer 

Mogens Lykketoft ser også gravalvorlig ud, når han taler om VLAK-regeringens planer om mere konkurrenceudsættelse.

- Jeg er meget bekymret for, hvor langt de kan komme med at sælge offentlige virksomheder. Vi har bitre erfaringer, siger han og er ikke bleg for at indrømme, at Socialdemokratiet også har været med til at sætte danske offentlige kronjuveler på udsalg.

- Hvis man først udbyder offentlige virksomheder, er det ikke muligt at sørge for, at det er nogen her i landet, der får opgaven, og at de kommer til at betale skat herhjemme, pointerer han.

Det kan ende rablende galt, hvis regeringen får forvandlet dansk vandsektor til profitdrevet virksomhed, anfører han.

Absurd og dyrt

- De borgerlige er så betaget af at drive virksomheder under private former. Vi husker, hvordan Løkke overbetalte privathospitalerne og blev kraftigt kritiseret af Rigsrevisionen for at gøre det.

Han fremfører et eksempel fra en jysk kommune, hvor et privat hjemmehjælpsfirma havde en stor del af leverancen af hjemmehjælpere i kommunen og så gik fallit.

- Kommunen havde jo ikke et apparat stående til at overtage hele hjemmehjælpen fra dag et af konkursen. Så kommunen var nødt til at overtage det private firma i en såkaldt virksomhedsoverdragelse, hvor kommunen overtager det krakkede private firmas gæld. Det er absurd og dyrt ad helvede til, fastslår han.

Livsfarligt at privatisere TV2

Regeringens planer om at privatisere TV2 får også Mogens Lykketoft op i det røde felt.

- Det er livsfarligt at lege med igen at privatisere TV2. Hvis en tv-station, også med deres public service forpligtelser, skal i frit udbud, kan vi i princippet ikke udelukke hverken Berlusconi eller Robert Murdoch som ejere af en dansk tv-kanal. Med alt hvad vi ved om, hvordan politik er ved at løbe af sporet i både Europa og USA, er det dødsensfarligt, siger Mogens Lykketoft.

Med en højrepopulistisk bølge, der skyller hen over den vestlige verden, advarer han om at drosle ned for public service forpligtelser. 

Ifølge Mogens Lykketoft bliver det i høj grad Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, der skal sætte en stopper for, at trioen Løkke, Pape og Samuelsen laver endnu større huller i det danske sociale sikkerhedsnet end i dag.

- Det bliver i meget høj grad Dansk Folkeparti, der skal gøre op med sig selv, om de virkelig kan og vil lægge ryg til den højrekurs, siger han.

Men bliver regeringens højrekurs ikke rettet ind mod midten af Kristian Thulesen Dahl, bliver konsekvenserne for det danske samfund rent ud sagt forfærdelige, spår Mogens Lykketoft.

via Listen To News