Administration 

Adios til 500.000 jobs ved staten

Siden januar er en bølge af private restauranter som Marcial Radillos Moneda Cubana opstået i Cuba. (Foto: AP Photo/Franklin Reyes)

Nu er det helt OK i Cuba at tjene penge, havde folk ansat og drive selvstændig business. Gratis ydelser fra staten skal erstattes med skat.

Cubas fagforening meddeler, at 500.000 statsligt ansatte er ved at blive fyret som en del af den igangværende modernisering af landets økonomi. Inden 2020 skal 40 procent af befolkningen overføres fra statsjobs til det selvstændige erhvervsliv. I dag er ni ud af ti arbejdende ansat af staten.

I december sidste år besluttede Cubas ledere, at de måtte åbne for kapitalismen og verdensmarkederne – på deres egen måde, ellers ville deres socialistiske samfundsmodel bryde sammen.

Præsident Raúl Castro forsøger med egne ord at skabe en ”socialisme uden forkerte og uholdbare koncepter.” Meningen er ”at lære af de positive ting fra kapitalismen” blandt andet ved at lade folk blive selvstændige. Castro er i færd med at legalisere en række forhold som at have lønarbejdere, hvilket har været ulovligt siden revolutionen.

Leder af nationalforsamlingen, Ricardo Alarcón, mener, at det er svært at opbygge socialistiske modeller i små markeder som Cubas. ”Vi vil bevare socialisme så godt som muligt, ikke den perfekte, som vi drømmer om, men den som er mulig under de givne omstændigheder,” sagde han i december.

Nye koncepter

Lige meget hvad ideologien dikterer, har markedsmekanismer overtaget store dele af Cubas økonomi og livsstil. Det er ikke fordi styret har forsømt forsøg på kontrol med vildskaben i markedet. Boligministeriet har 8.000 håndværkere ansat og 12.000 sikkerhedsfolk til at kontrollere ærligheden.

Allerede i september sidste år frigav myndighederne 178 forskellige aktiviteter, hvor man fremover kunne agere selvstændigt. Det ændrede ikke meget, fordi folk allerede brugte det frie initiativ snarere end offentlige systemer til at klare hverdagen.

Samfundets nye regler for at drive erhverv bygger på tilladelser, som folk skal betale for. De kan så ansætte andre cubanere og betale dem løn efter produktivitet, men samtidig kom et sæt skatteregler. Tidligere har det ikke været tilladt at udnytte folk arbejdskraft som ansatte.

I dag anses selvstændige officielt for ”ansvarlige og storsindede” aktører i moderniseringen af den cubanske økonomiske model snarere end kriminelle parasitter. Velstand for de, der kan skabe den, er nu godt.

[pagebreak]Dollars

Amerikanske dollars fra turister og sendt af familiemedlemmer i USA samt en særlig dollar-lignende valuta flyder rundt i samfundet, fordi man i 1993 efter Sovjetunionens kollaps blev nødt til at reformere økonomien. Men langt fra alle har adgang til dollars, og der er opstået tydelige sociale forskelle, altså mellem fattige og mindre fattige.

Cuba har et aktivt marked, men langt fra alt fungerer efter bogen. Folk køber, sælger og bytter alt muligt for at få livet til at fungere. Opfindsomheden på de sorte markeder for alle mulige ting og ydelser er umådelig.

Tidligere i 2010 indførte myndighederne reformer, som begyndte at rette op på det socialistiske system af regler. Hidtil havde alle frisører f.eks. været ansat i samme statslige selskab med faste priser for at ordne folks hår. For hver frisør var der to sikkerhedsfolk, en rengøringshjælp, en bogholder og en administrator m.fl. - alle statsligt ansatte.

Regeringen leverede vand, elektricitet og en telefon, som kunder, naboer, venner og familie derefter ukontrolleret kunne anvende (evt. mod betaling). Og det forhindrede ikke prisdannelsen på frisørarbejde i at følge markedsmekanismer og frisørens talenter.

Nu er frisører selvstændige, betaler en basal husleje, sociale bidrag og skat for de ansatte. Staten tjener pludselig penge, og frisører med talent og gåpåmod kan tjene ekstra til egen lomme.

Nye toner i økonomien

Fundamentet for tilværelsen i Cuba er fortsat billige, rationere madvarer, der ikke strækker til folks behov for ernæring. Trods landets fattigdom er sundhed, uddannelse, sport og kultur gratis.

”Hvorfor skulle Cuba være anderledes end alle andre lande? Vi bliver nødt til at afskaffe alle de ting, som borgerne har fået gratis af staten fra vugge til grav bare for at gøre dem lige,” mener Jorge Luis Valdès, der er leder af Cubas forening af økonomer og bogholdere.

Indgrebene i samfundet går fra store til små forhold. Myndighederne betaler ikke mere for bryllupskagen og hotelophold under hvedebrødsdagene. Det er slut med gratis frokostordninger i ministerier og socialhjælp skal gå dem, der virkelig behøver den.

[pagebreak]Katastroferne

Cuba har lidt under flere katastrofer end den årelange amerikanske embargo. I 2008 blev øen ramt af hele tre orkaner, der smadrede landbrug og infrastruktur for værdier svarende til en femtedel af nationalproduktet. Finanskrisen i 2008 og fremover har kostet dyrt på indtægterne på metallet nikkel og turisme. Landbrugsproduktion vedbliver at falde, og i 2010 importerede Cuba 80 procent af sine fødevarer.

Præsident Raul Castro har før afveget fra broder Fidels model. For over 15 år siden protestede han som forsvarsminister imod frygten for amerikanske kanoner – det drejer sig om de bønner, som det cubanske folk ikke kan skaffe.

Uenigheden i Cuba stod om modernisering af landbruget som middel imod fejlernæring i landet. Raul Castro frygtede optøjer og fik til sidst sin vilje, hvorefter frie markeder med fødevarer blev tilladt. De igangværende moderniseringer er endnu mere radikale.

De fyrede

Den halve million fyrede får en månedsløn som kompensation. Har man ”kun” arbejdet op til 19 år for staten for man 60 procent af lønnen en måned mere. Efter 30 års arbejde har man optjent tre måneders ekstra betaling af den reducerede løn. Arbejdere med mere end 30 års anciennitet modtager 5 måneders betalinger.

Styret er sig meget bevidst, at efter en livstid som statsligt ansatte kan det være vanskeligt at kaste sig ud i iværksætteri og tjene til livet som selvstændige. Økonomen Omar?Everleny Pérez, der menes at være ansvarlig for de nye planer, vedkender sig kommende uligheder, men ”de er der allerede,” siger han. ”Hvad vi har nu, er falsk lighed. Vi må finde ud af, hvem fortjener at være på toppen.”


Kilde: Le Monde Diplomatique

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise

Sebatian Klein og Mette Frederiksen
Kendte

Sebastian Klein forærer formue væk

Kw-tæller
Nyheder

Sådan får du vinterens største strømslugere under kontrol

Nedrivning af bygning
Nyheder

Her er der flest konkurser

Nyheder

Afbud udsætter partilederdebat

Ambulancer med blå blink
Nyheder

Giftige dampe:

Otte kørt på hospitalet

Anders Breivik
Nyheder

Breivik vil prøveløslades

diamant
Nyheder

Verdens største diamant sat til salg

En varmepumpe bliver tændt med en fjernbetjening
Nyheder

Vil forbyde

varmepumper

i disse områder

Sport

Efter hjertestop:

Danmark hyldes 

med fornem pris

Prins Andrew og Dronning Elizabeth
Kongelige

Hærværk mod slottet

”pædo-hjem”

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde

siden af en politibil.
Krimi

Ung efterlyst mand

fundet død

En mand puster ind i et apparat
Nyheder

Ny lyntest til

pust godkendt 

person holder reagensglas i hånden
Nyheder

Ny rekord:

28.780 smittede 

person skraber julekalender med mønt
Helt vildt

Tre pensionerede brødre

nappede den sidste

skrabe-million

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Malou Aamund stopper

fodboldspiller i aktion på banen
Sport

Medie: Eriksen

tilbudt kontrakt

skilt ved retten i aalborg
Krimi

Nægter planer om

masseskyderi:

Det var fantasier

skattestyrelsens bygning set udefra
Nyheder

Datoen er klar:

Får du penge tilbage

i skat? 

indgangsport til herregård
Livsstil

Danmarks billigste

herregård solgt

person betaler med kreditkort
Nyheder

Udgifter eksploderer:

Kan ramme forbrugerne

trafik på storebæltsbroen
Krimi

Lastbil vælter på

Storebæltsbroen

redningsmandskab arbejder på motorvej efter ulykke
Nyheder

Ny anbefaling:

Ring 112 hvis bilen

går i stå her

Nyheder

Kunstner løb med

pengene: Nu går

museum rettens vej

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Kraftig vind

lukker broer

elon musk poserer
Nyheder

Verdens rigeste har

fordoblet formuerne

Retten i Horsens
Krimi

Huggede lillefinger af mand

Gravemaskine med hav i baggrunden
Nyheder

Domstol stopper arbejde på Femern-forbindelsen

Rafael Benitez
Sport

Toptræner fyret

snedækkede bjerge
Krimi

5-årig død:

Dræbt af skiløber

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder millioner:

Køber to tandbørster

Køleskab med masser af frugt og grønt
Mad og drikke

Tre madvarer der booster din sundhed

Pia Kjærsgaard på talerstolen
Nyheder

Pia Kjærsgaard bliver i DF uanset hvad

en rive river jord
Livsstil

Haven i februar: Gød jorden og sæt gang i forspiringen

To biler med prissedler på deres nummerplader
Biler

Millioner for en nummerplade

En smuk kvinde i sort-hvid
Kendte

Birgitte Hjort om Borgen: Den har betydet alt

En mand tager sig til hovedet
Sport

Djokovic smidt ud

Et billede af prins Andres på en pub
Kongelige

Pubber overvejer at skifte skandaleprinsens navn ud

Tre små løveunger
Dyreliv

Masser af løveunger i Givskud Zoo

Et stykke papir fra politiet
Corona

Dit coronapas kan udløbe i dag

En dame på vej i biografen
Film og TV

I dag åbner biograferne

En mand med mundbind
Sport

Djokovic kan spille i morgen

gæster hygger sig
Nyheder

Historisk værtshus
indfører rygeforbud

Gidsel bryder igennem forsvaret
Sport

Danske håndboldherrer stormer videre

reagensgals
Nyheder

Dansk virksomhed udviklede produkter til kræftbehandling - nu er den gået konkurs

puk elgård smiler til fotografen
Kendte

Derfor stoppede

Puk Elgård

Kasper Hjulmand med mundbind
Corona

Mundbind gør

mænd

mere attraktive

visualiseret feriehus
Nyheder

Borgere frygter

kæmpe ferieprojekt:

- Det er en vanvittig idé

satellitfoto
Nyheder

Tsunami-bølger

på vej mod USA

et Antonov 124 letter
Nyheder

Kræs for flyspottere: Nogle af verdens største fragtfly lander i Danmark

billede af politibil
Krimi

Spritbilist

tabte

campingvogn

sjove adresser den korte vej
Nyheder

Hvor vil du bo:

Bollen, Blindgyden, Bæveren eller Boldbanen

Corona rammer igen dansk målmand
Sport

Corona rammer

dansk målmand igen

vinfester i embedsbolig rammer Boris Johnson
Nyheder

Tømmermænd: Købte vinkøleskab til sprutten

Rikke Gøransson.
Kendte

Kendt tv-vært stopper efter 15. sæsoner

Margrethe dronning 50 år
Kongelige

Se det søde billede:

Dronningen overrasket

Politi vil tjekke Baldwins telefon efter dødsulykke på filmset
Krimi

Efter dødsulykke: Politi tjekker Baldwins telefon

ssi logo
Nyheder

Omikron-variant har fart på

Dronning Margrethe i profil med blå hat
Underholdning

Dronningen: Jeg bliver

så længe jeg lever

Nærbillede af Ane Halsboe-Jørgensen
Nyheder

Minister nedlagt

af corona

Nærbillede af en kakerlak.
Helt vildt

Havde kakerlak

i øret i tre dage

novo nordisk logo
Nyheder

Slipper for 

milliard-erstatning

Nærbillede af Johnny Madsen
Underholdning

Johnny Madsen

trækker stikket:

Aflyser alt

En tom lufthavn
Nyheder

Vil sætte en stopper

for spøgelsesfly

En cykel parkeret op ad nogle træer
Krimi

Skabte utryghed i landsby:

Nu er pædofildømt 

varetægtsfængslet

En hvid trelænget gård med et stort tre i gårdspladsen
Kendte

Casper Christensen

køber kæmpe landsted

Dronning Elizabeth i en tom kirke under bisættelsen af sin mand.
Kongelige

Nu får dronningen 

en undskyldning

mand poserer på altan
Krimi

Claus Hjort sigtet