Hård kritik af kræftregister

UNKNOWN

Mens Cancerregisterets seneste opdateringer er fra 2003, går det generelt godt med at opdatere de øvrige registre under Sundhedsstyrelsen.

mebo@avisen.dkNår sundhedsregistrene ikke bliver opdateret, bliver den danske forskning sat på standby. Sådan var tilfældet for et par år siden med Dødsårsagsregisteret, hvor opdateringen haltede gevaldigt, fordi registeret gik fra blanketindberetning til elektronisk indberetning.

En lignende situation findes nu i Cancerregisteret, der i 1997 omlagde indberetningsformen, da registeret overgik fra Kræftens Bekæmpelse til Sundhedsstyrelsen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er de seneste tal, der er registreret i Cancerregisteret fra 2003. Og 165.000 dødsattester er endnu ikke registreret. Det er katastrofalt, siger professor i epidemiologi på Institut for Folkesundhedsvidenskab og ekspert i registerforskning Elsebeth Lynge til Weekendavisen:

»Det er rystende i et lille land, som ellers er gennemregistreret. Forskningsmæssigt er det et megaproblem, at disse registre ikke er opdateret, og det er en klar forringelse af dansk forskningsposition.«

I Sundhedsstyrelsen er man bevidst om, at situationen er uholdbar, men en modernisering af registeret har været en nødvendighed, siger kontorchef Morten Hjulsager.

»Fra forskellige brugersider forstår jeg godt, at det er problematisk, men det er en fremtidssikring for, at registeret også kan være aktuelt om 10 år,« siger Morten Hjulsager og tilføjer:

»Indtil for to år siden kørte registeret, som det gjorde i 1945. Det er jo heller ikke holdbart.«

Knap 20 forskellige registre har hjemme under Sundhedsstyrelsen, og bortset fra Cancerregisteret går det godt med opdateringen af de mange registre, mener Morten Hjulsager.

»Vi forsøger, at få tallene registreret senest 12 måneder efter et år er gået. Det betyder, at tallene for 2005 nu skal være registreret. Og det går generelt meget godt,« siger Morten Hjulsager.

Sundhedsstyrelsen forventer, at et elektronisk omsætningsprogram er klar i efteråret 2007.

Nyheder

Drab i Fredericia: 

Politiet zoomer ind

to mænd