Randi passer sine to børn med muskelsvind: Mister 2.558 kroner om måneden på ny lov

Lea på fem år og Casper på 11 år har begge to muskelsvind, men alligevel er de glade børn, som har det godt med kameraterne og klarer sig godt i skolen. (Foto: Privatfoto.)

Hun har mest af alt brug for et ekstra kram. Men Randi Tolstrup bliver ramt på pengepungen, fordi hun har valgt at passe sine handicappede børn.

To af Randi Tolstrups tre børn har muskelsvind. De optager så meget af hendes tid, at hun ikke kan passe et almindeligt arbejde.

Hun får derfor dækket tabt arbejdsfortjeneste, og dermed er hun en af de mange forældre til handicappede børn, der bliver ramt hårdt af den nye dagpengelov.

I dag har hun ret til den højeste dagpengesats, men den ret fjerner regeringen sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, når de vedtager den lov, der skal føre den nye dagpengereform ud i livet.

I stedet for 18.113 kroner kan Randi Tolstrup fremover få 15.555 kroner om måneden før skat i dagpenge, hvis hun melder sig ledig. Hun mister altså 2.558 kroner om måneden på den nye lov.

- Jeg synes, det er hårde kår for forældre, som bare gerne vil være der for deres børn og hjælpe dem ud i livet som alle andre. Jeg gør det gerne for mine børn, men jeg kan ikke se rimeligheden i det, for jeg kan ikke gøre for, at mine børn har et handicap, siger hun til Avisen.dk.

Dækningen af tabt arbejdsfortjeneste ophører automatisk, når barnet fylder 18 år, eller hvis kommunen stopper bevillingen på grund af ændrede forhold.

Vil behandles ligesom alle andre

Med de nye regler skal Randi Tolstrups dagpengesats beregnes på baggrund af den løn, hun havde for 12 år siden, før hendes søn Casper blev født. Dengang arbejde hun med sine egne ord som "blæksprutte" på en friskole, hvor hun blandt andet åbnede SFO'en om morgenen og gjorde rent i løbet af dagen.

- Jeg fik 109 kroner i timen, men dem, der har det job i dag, får nok 20 kroner mere. Så det kan ikke passe, at jeg ryger ned på en sats, der er beregnet ud fra en 12 år gammel løn, siger hun.

I det nuværende dagpengesystem er Randi Tolstrup og alle de 12.000 forældre, der får tabt arbejdsfortjeneste for at passe deres handicappede børn, stillet bedre end alle andre, fordi de har ret til det fulde dagpengebeløb.

Med de nye regler er hun til gengæld stillet dårligere. For når det skal beregnes, hvor meget hun kan få i dagpenge, bliver der ikke taget højde for den lønudvikling, der er sket, siden hun sidst havde fuldtidsarbejde. Det bekræfter Beskæftigelsesministeriet over for Avisen.dk.

- Det er helt fint, at vi ikke får mere end andre, men jeg vil bare gerne ligestilles med alle andre familier. I stedet for at blive straffet for at have børn med handicap, har vi måske nærmere brug for et ekstra kram, siger hun.

Håber ikke hun får brug for dagpenge

Randi Tolstrups søn Casper på 11 år og hendes datter Lea på fem år sidder begge i kørestol og har handicaphjælpere, når de er i skole og børnehave. Casper har også hjælper om natten, men ellers er det Randi Tolstrup, der hjælper dem, når de er hjemme.

- Med tiden skal vi også have handicaphjælpere ind over hjemme, for sådan bliver det jo, når de bliver voksne, og det skal ikke komme som et chok, når de bliver 18 år, siger hun.

Hun regner derfor med at kunne begynde at arbejde igen om cirka fem år. Men der står ikke noget arbejde og venter på hende.

- Så jeg er blevet ved med at indbetale til A-kassen for at have mulighed for at få dagpenge, når jeg ikke længere får tabt arbejdsfortjeneste, fortæller Randi Tolstrup.

Med de nye regler vil hun gå 2.000 kroner ned i indtægt før skat hver måned, når hun går fra tabt arbejdsfortjeneste til dagpenge.

- Jeg synes, det er mange penge at miste, når man i forvejen har en stram økonomi. Så vi må ikke håbe, at jeg skal være på dagpenge alt for længe, siger hun.

Avisbud og massør

Ved siden af den tabte arbejdsfortjeneste er Randi Tolstrup formand for Forældrenetværket i Dansk Handicapforbund. Derudover arbejder hun syv timer om ugen med at gå med aviser, og så har hun uddannet sig til massør.

- Det håber jeg, at jeg kan komme til at arbejde med, når jeg bliver klar til at komme ud på arbejdsmarkedet igen, siger hun.

Og så håber hun, at den lille tilknytning, hun har haft til arbejdsmarkedet igennem sit avisjob, kan være med til at overbevise en arbejdsgiver om, at hun er værd at ansætte.

- Det kan godt være, jeg kun har gået med aviser, men jeg har passet mit avisjob til punkt og prikke i 11 år, så det pynter jo også lidt på CV'et, siger hun.

Randis økonomi

Nuværende dagpengeregler:

Randi har ret til den fulde dagpengesats på 18.113 kroner om måneden før skat.

 

Nye dagpengeregler:

Randi har ret til 90 procent af den løn, hun tjente for 12 år siden, hvilket svarer til 15.555 kroner om måneden før skat.

Hun mister derfor 2.558 kroner om måneden før skat med de nye regler.

 

Tabt arbejdsfortjeneste:

Randi får 30 timers tabt arbejdsfortjeneste om ugen til 104 kroner i timen, hvilket svarer til 13.371 kroner om måneden før skat.

Der udover arbejder hun 7 timer om ugen til 91 kroner i timen, hvilket svarer til 2.730 kroner om måneden før skat.

Hendes samlede indtægt er i dag 16.101 kroner om måneden før skat.

Randis mand er lastbilchauffør og arbejder mere end fuld tid for at få familiens økonomi til at hænge sammen.

 

Ledig i 2021

Randi regner med at begynde at arbejde fuld tid igen om fem år. Til den tid vil hendes samlede indtægt være 17.492 kroner om måneden før skat, fordi den tabte arbejdsfortjeneste fremskrives med to procent hvert år.

Hvis hun ikke finder arbejde og bliver nødt til at melde sig ledig, vil hun med de nye regler kun kunne få 15.555 kroner om måneden før skat.

Hun vil derfor gå 1.937 kroner ned i indtægt hver måned før skat.