Skal seniorer over 65 år kunne være medlem af en a-kasse, men uden at have ret til dagpenge?
Det stemmer Folketinget om 3. juni. Forslaget er en del af den dagpengeaftale, som blev indgået mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre i oktober sidste år.
Før er folk automatisk blevet meldt ud af a-kasserne, når de rammer pensionsalderen. Men som en del af dagpengeaftalen fra sidste år blev der foreslået indførelse af et såkaldt 'seniormedlemskab.'
Den ordning møder nu inden afstemningen kritik fra Magistrenes A-kasse (MA).
- Vi synes, lovforslaget er lettere meningsløst, siger formand for MA Per Clausen til Magisterbladet.
For uden sikkerhedsnettet fra dagpengesystemet mener han ikke, der er megen grund til at være medlem af en a-kasserne.
Andre sikkerhedsnet
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) kan dog ikke se problemet.
I et skriftligt svar til Magisterbladet forklarer han, at folk over pensionsalderen i forvejen er sikret forsørgelse gennem for eksempelvis folkepension, ATP og arbejdsmarkedspensioner.
"Dem har vi til gengæld gjort fleksible, så de kan tage højde for den enkeltes jobsituation efter pensionsalderen," skriver ministeren til Magisterbladet.
Han understreger, at seniormedlemskabet giver ret til hjælp under jobsøgning i jobcenteret og fra a-kasserne.
Diskriminerende forslag
Det er bare ikke godt nok, mener formanden for MA.
- Vi finder det stærkt diskriminerende, at den økonomiske tryghed ved a-kassemedlemskabet ikke er indeholdt i forslaget, siger Per Clausen til Magisterbladet.
Han kan ikke se, hvorfor ældre skulle være interessede i sådan et special-medlemskab.
- Hvem vil for eksempelvis forblive medlemmer af et brandforskringsselskab, som ikke forsikrer dem mod brand? spørger han retorisk.
Heller ikke formand for a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, Verner Sand Kirk kunne sidste år se de store fordele ved forslaget.
For ham at se, vil det ikke give dem over 65 flere muligheder, end de har i dag.
- Jeg er ret overbevist om, at de fleste a-kasser allerede i dag vil tage en snak og hjælpe med jobsøgningen, hvis der er nogle, der har brug for det, sagde han i den anledning til Avisen.dk
Forsker: Ville dælme blive dyrt
Selve idéen med seniormedlemskabet stammer, som Avisen.dk før har skrevet, fra Dagpengekommissionen.
I vores artikel fra dengang begrundede professor ved Aarhus Universitet Michael Rosholm, som har siddet med i kommissionen, udelukkelsen fra dagpenge med, at det ville koste for meget.
- Det bliver dæleme dyrt. Hvis man åbner op for det, vil det betyde, at man i mindst et par år kan trække sig tilbage og få langt mere end folkepensionen, forklarede Michael Rosholm sidste år til Avisen.dk.
Ifølge ham ville man være "godt dum," hvis ikke man som pensionist vælger dagpenge frem for pension.