Tilbud til arbejdsløse: Få dagpenge, mens du starter din egen virksomhed

Enhedslistens Per Clausen er ophavsmand til forslaget om dagpenge til iværksættere, som nu har opbakning fra hele Beskæftigelsesudvalget i Aalborg Kommune. (Foto: Camilla Rønde/Scanpix)

Aalborg Kommune vil have grønt lys fra regeringen til at give ledige fuld ret til dagpenge, mens de kæmper for at starte deres egen virksomhed.

Alle ledige bliver i dag udstyret med en jobplan, som har til formål hurtigst muligt at bringe dem ind på arbejdsmarkedet.

Men hvis det står til Aalborg Kommune skal arbejdsløse i Nordjylland fremover kunne udskifte jobplanen med en iværksætterplan, så de kan beholde dagpengene, mens de forsøger at starte deres egen virksomhed.

Forslaget kommer fra Enhedslistens Per Clausen, der sidder i byrådet i Aalborg. Han håber på, at det kan være til gavn for især arbejdsløse akademikere, som har svært ved at finde job i det nordjyske.

 - I dag kan man godt give folk på dagpenge et iværksætterkursus, og det gør vi også, men når de så tager næste skridt og registrerer en virksomhed, så mister de retten til dagpenge. Det kan godt afholde mennekser med en god idé fra at afprøve den, siger Per Clausen.

Regeringen skal give grønt lys

Hvis Aalborg Kommune skal have mulighed for at lade dagpengemodtagere droppe jobplanen til fordel for et iværksætterprojekt, så kræver det, at regeringen godkender et såkaldt frikommuneforsøg for Aalborg og de øvrige nordjyske kommuner.

Venstre-manden John G. Nielsen, der er næstformand i Beskæftigelsesudvalget i Aalborg Kommune, opfordrer sine partifæller på Christiansborg til at lade det stå sin prøve.

- De her frikommuneforsøg er sat i verden for at prøve nogle nye ting af og skabe noget dynamik. Og i stedet for at fastholde nogle personer i en jobplan, som måske alligevel ikke har udsigt til at kaste et job af sig, så kan man måske hjælpe dem på vej til at starte deres egen virksomhed op, siger han.

Vi improviserer lidt

Både Per Clausen og John G. Nielsen forestiller sig, at Aalborg Kommunes erhvervskontor BusinessAalborg skal hjælpe de arbejdsløse med at lave forretningsplaner og sikre, at der er et reelt potentiale for deres iværksætter-projekter.

Men derudover håber Venstre-manden, at der kan være så frie tøjler som muligt, så man ikke risikerer at kvæle nye initiativer med regler og krav, inden man kommer i gang.

- Det gør ikke noget, vi improviserer lidt med det her, hvis vi skal lave et sådant forsøg. Nu kan vi give vi folk en chance for at blive selvforsørgende og måske endda skabe job til andre. Det er der, vi skal lægge vores fokus, siger John G. Nielsen.

Man skal have det i hjertet

Hos Dansk Iværksætterforening er formand Christian Walther Øyrabø splittet omkring forslaget fra politikerne i Aalborg.

For selvom det kan være en kærkommen hjælp til nye iværksættere, så må adgangen til offentlig støtte - i form af dagpenge - aldrig være drivkraften for en ny iværksætter. For så knækker de nakken, når virkeligheden sætter ind.

Han advarer samtidig Aalborg Kommune mod at tro, at de kan gøre arbejdsløse over en bred kam til succesfulde iværksættere. 

- Man skal på en eller anden måde have det i hjertet for at man bliver en succesfuld iværksætter. Så det gælder om at plukke dem i massen, som har det liggende under overfladen og så gøde den iværksættertrang, siger Christian Walther Øyrabø.

Virksomheden Danmark

Hvis det stod til iværksætter-formanden, så skulle politikerne sætte ind på helt andre områder, hvis de vil skabe flere succesfulde iværksættere. Det handler først og fremmest om lavere skat og bedre adgang til kapital.

 - Projektet i Aalborg bygger jo på, at virksomheden Danmark skal bruge færre penge. Det er noget, kommunen gør for at spare på deres udgifter til offentlig forsørgelse.

- Det er sådan set fair nok og legitimt nok, og det kan der også komme noget godt ud af. Men det handler jo dybest set ikke om at give en håndsrækning til iværksætterne, siger Christian Walther Øyrabø.