I efteråret 2014 havde Arash Rahimi været på dagpenge i et år. Men så fik han en rigtig god ide.
Internettjenester havde længe leveret indkøb og fastfood til hoveddøren, men hvad med det snavsede tøj?
Arash Rahimi ville lave en virksomhed, hvor folk på internettet kunne bestille rensning af deres tøj, hvorefter det blev hentet og bragt til folks eget dørtrin.
Det krævede hårdt arbejde, men næsten ingen penge at starte virksomheden. Der var bare et problem. Når Arash Rahimi startede sin virksomhed, ville han miste retten til dagpenge. Derfor ville han mangle penge til at brødføde sig selv, mens han startede sit net-renseri.
Arash Rahimi var heldig. Han kunne låne penge af sin far til at klare dagligdagen.
- Men det er ikke alle, der har en far, som kan hjælpe dem. Jeg tror, der er masser af dygtige og initiativrige mennesker fra dårlige kår, der kan starte en god virksomhed, men bliver holdt tilbage, fordi de ikke har nogen økonomisk stabilitet, siger Arash Rahimi.
I dag kommer Alternativet med en iværksætterpakke. Et af de 26 punkter i pakken er et forslag om en to-årig iværksætterydelse, der svarer til 80 procent af den normale dagpengesats.
Folk på iværksætterydelsen skal ikke høre under beskæftigelsessystemet. Til gengæld skal de, inden de to år er omme, kunne betale deres egen løn gennem deres nye virksomhed.
Arash Rahimi er overbevist om, at en iværksætterydelse vil gøre en forskel for dem, der ikke kan få hjælp af deres forældre.
- Det giver ikke mening, at fremtidens Facebook eller Novo Nordisk ikke bliver en realitet, fordi der er nogen, som ikke tør, da de mangler midlerne.
Fra dagpengeland til iværksætter
Arash Rahimi blev kandidat i Globale Studier fra Roskilde Universitet i 2013.
Med det samme begyndte han at lede efter et sted, hvor han kunne bruge sin nye uddannelse og store energi.
Han startede med at sigte højt. Han søgte job hos FN, i EU og på Christiansborg. Siden begyndte han også at søge hos kommunerne og lavede uopfordrede ansøgninger til forskellige arbejdsgivere.
Der var som regel flere hundrede ansøgere om buddet. Selvom Arash Rahimi kom til flere samtaler, kastede det ikke noget job af sig. Der var altid en anden dygtig kandidat med længere erfaring.
Efter et år i dagpengeland besluttede Arash Rahimi at gå en anden vej. Han ville være selvstændig.
Han fandt et job på en cafe og begyndte at udvikle ideer til virksomheder. Han fandt hurtigt ud af, at det var det, han ville. Han skrev en forretningsplan, hvilket han havde lært på et iværksætterkursus i sin a-kasse. Og i november 2014 kom åbenbaringen:
- Det bleven milepæl for mig, da jeg lancererede JustCleaners, fortæller Arash Rahimi om starten på sit net-renseri.
Frelst af et net-renseri
I starten bestod JustCleaners hovedsageligt af Arash Rahimi, der selv leverede det rensede tøj i sin bil og arbejdede 70-80 timer om ugen.
Siden er virksomheden vokset måned for måned. I dag kører han virksomheden sammen med en ven. De har nu en chauffør og en praktikant ansat.
- JustCleaners har frelst mig. Det lyder måske åndssvagt, men det har betydet, at jeg ikke skulle bruge min uddannelse på at arbejde på en cafe eller blive Über-chauffør, siger Arash Rahimi om de alternativer, der truede ham.
Han føler, at hans kandidat kommer ham til gavn som selvstændig, og han er glad for de kurser, han fik i a-kassen. Han synes, at "den danske model er fantastisk". Men den kan også forbedres, så samfundet ikke går glip af drivkraften fra tusindvis af iværksættere:
- De små og mellemstore virksomheder skaber rigtig mange af jobbene i Danmark. Jeg synes man skal sikre, at nogle af dem, der er proaktive og prøver at skabe noget ud af deres dårlige situation, får midler til at komme frem i livet.
Lige nu kører JustCleaners kun i København, men de får henvendelser fra hele landet. Derfor udvider de snart forretningen til Nordsjælland, hvor der er mange skjorter at rense.
Arash Rahimi er overbevist om, at der er mange mennesker fanget på jobcentrene, der vil kunne gøre det samme som ham, hvis de får lidt økonomisk hjælp:
- Det er ikke alle mennesker, der er gode til at få et job, men de kan derimod være gode til at skabe dem.