“Ryanair tvinger ikke nogen - lev med det socialister”

Arbejdsliv
Den folkelige opstand mod lavprisselskabet Ryanair er til stede i Danmark. Billedet her er fra et møde i Arbejdsretten i onsdags. (Foto: Foto: Mathias Bojesen/Scanpix/Arkiv)
Læsernes reaktioner på den Ryanair-kontrakt for stewardesser, Avisen.dk har fortalt om, er vidt forskellige. Nogle råber "boykot." Andre "slap af, I lever i en globaliseret verden."

Den kontrakt Ryanair tilbød stewardesser, da lavprisselskabet i vinter skulle bemande flyene til og fra København, har fået mange læsere til at reagere og kommentere.

En del mener, at man jo bare kan sige nej til de vilkår Ryanair tilbyder og så finde et job et andet sted, hvis man er utilfreds. Det er de fri markedskræfter, vi alle er underlagt, og det må vi acceptere, skriver blandt andre Frits:

"Ryanair tvinger ikke nogen til noget som helst. Der er ganske enkelt tale om udbud og efterspørgsel på samme måde som enhver anden forretningsdrivende er underlagt! Det er en udvikling, alle I socialister må se at lære at leve med. Vi lever i en globaliseret verden, hvor der er fri handel i alle 'butikkerne'."

Sgu da ikke løndumping

Andre læsere anfægter, at de 125 kroner i timen, som stewardesserne ifølge kontrakten, skulle tilbydes, er en dårlig løn:

"125 kr i timen faktisk en løn meget lig den vores social og sundhedshjælpere tjener. De må jo så være slaver eller? I min verden har de et noget vigtigere job, end at servere kaffe på et fly," skriver Dennis.

Heidi stejler også over de 125 kroner i timen, som hun mener er en ganske normal løn at få:

"Undskyld mig - 125 kroner i timen - det er sgu da ikke løndumping! Der er mange andre faggrupper herhjemme der arbejder for samme løn - og på tilsvarende vilkår - så klap lige hesten og vær glad for de ekstra arbejdspladser det skaber," skriver hun.

Kun løn for tid i luften

Grundlønnen hos Ryanair er dog ikke så enkel at udregne. De 125 kroner i timen skal ses i lyset af, at kabinepersonale hos Ryanair - ifølge velinformerede kilder - sandsynligvis kan ende med at få løn for højst 900 såkaldte blockhours - det vil sige betalte arbejdstimer - på et år. Block-tid er den tid, hvor flyet er i luften.

Med en timeløn på 125 kroner giver det en månedsløn, der ligger på omkring 9.000 til 10.000 kroner.

Der er da også flere læsere, der mener, at forbrugerne må tage stilling og erkende, at pris og kvalitet hænger sammen.

"Man skal afholde sig fra at benytte et selskab der blæser på deres medarbejderes løn og arbejdsvilkår," skriver Dawn

Krimi

To fly stødt sammen

i luften