Det er langt fra alle langtidsledige, der er interesseret i den akuthjælp, jobcentrene tilbyder. Det viser en rundringning, som Avisen.dk har foretaget.
De får tilbud om akuthjælp, fordi de står til at falde ud af dagpengesystemet, men svarer ofte med tavshed eller nej-tak til den personlige jobformidler og de håndholdte tilbud, jobcentrene tilbyder.
”Ærgerligt er ikke det rigtige ord. Det kan være farligt. Hvis man tror, man kan klare sig selv, men ikke kan. Så mister man snart sine dagpenge,” siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).
Mette Frederiksen præsenterede 31. august akutpakken på 332 millioner kroner, som skal hjælpe de langtidsledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet.
Tre ud af fire uden interesse
Avisen.dk har ringet til seks kommuner af forskellige størrelser for at høre, hvordan man de ledige reagerer på jobcentrenes tilbud. Det gælder København, Aarhus, Aalborg, Glostrup, Albertslund og Vallensbæk kommuner.
Ud af de samlede 8.646 udfaldstruede ledige, der er blevet kontaktet angående akuthjælp i de seks kommuner, havde 2.207 – svarende til hver fjerde – sagt ja på det tidspunkt, hvor rundringningen er lavet.
Billedet understøttes af en ny statistik fra Jobindsats.dk. Den viser, at 42.000 ledige har fået brev om akuthjælp, men kun 23 procent har sagt ja til den personlige jobformidler, der er en del af akuthjælpen.
Lektor Thomas Bredgaard fra institut for statskundskab, Aalborg Universitet, undrer sig over de lediges tilbageholdenhed over for jobcentrenes hjælp.
”Det er meget svært at forstå, hvorfor der ikke er flere, der melder positivt tilbage til jobcentrene, at de gerne vil have hjælp," siger Thomas Bredgaard.
Ledige tvivler på hjælpen
I Albertslund havde 42 ud af 214 langtidsledige, der kan få akuthjælp, takket ja på tidspunktet for rundringningen.
Jobkonsulent og jobformidler Laila Hansen fra Jobcenter Albertslund forklarer den relativt lave interesse med en manglende tro på effekten af den ekstraordinære indsats.
”Der er nok nogle, der sætter spørgsmålstegn ved, hvad vi faktisk kan gøre for dem via akutpakken," siger Laila Hansen.
Hun understreger, at der er væsentlige flere ressourcer til den håndholdt indsats for de ledige, der siger ja til akuthjælpen.
Ifølge Thomas Bredgaard kan manglende tiltro til den ekstraordinære indsats næppe være den eneste forklaring på, hvorfor kun en ud af fire siger ja til jobcentres tilbud.
Aktivering og job
En del af billedet kan være, at nogle ledige er i gang med en form for aktivering og derfor ikke føler et behov.
Derudover er der muligvis en ukendt antal langtidsledige, som falder uden for jobcentrenes statistikker, fordi de får akuthjælp via deres a-kasser.
Det kan dog langt fra forklare størstedelen af de langtidsledige, der ikke har taget imod tilbuddet, fastslår blandt andre Dan Nielsen, jobcenterchef i Vallensbæk og Ishøj Kommune.
Beskæftigelsesministeren peger på, at en del langtidsledige allerede kan være i arbejde – eller tæt på. I så fald gør det naturligvis ikke så meget, at de langtidsledige afviser jobcentrenes akuthjælp.
”Hvis det dækker over grupper af ledige, der faktisk har behov for en intensivt hjælp, så kan det bliver rigtig problematiske for den enkelte,” siger Mette Frederiksen, der kalder det ”for tidligt” at udlede noget om akutpakkens succes på nuværende tidspunkt.
Minister: Der er ikke tid til at undersøge hvorfor
Ifølge Thomas Bredgaard skaber de dårlige tal så stor usikkerhed omkring akutpakkens effekt, at man bør undersøge, hvorfor der ikke er større interesse for tilbuddet.
"Man risikerer at tabe en gruppe på gulvet og dermed, at de falder helt ud af dagpengesystemet,” siger Thomas Bredgaard.
Men det er ikke tid til undersøgelser nu, mener ministeren.
”Lige nu skal alle kræfter bruges på at få ledige i arbejde. Hvis man ikke kan selv, så er det klart klogeste valg at tage imod det tilbud om hjælp, som samfundet giver,” siger Mette Frederiksen.
Hun opfordrer langtidsledige til at tage imod tilbuddet, hvis de bare er det mindste i tvivl om, hvorvidt de kan skaffe sig et arbejde, inden dagpengene løber ud.
Sådan så billedet ud, da Avisen.dk ringede til seks kommuner i uge 44. Vi spurgte, hvor mange ledige, der havde fået tilbud om akuthjælp, og hvor mange, der havde taget imod akuthjælpen indtil videre.
I Albertslund kunne 214 dagpengemodtagere få den ekstraordinære hjælp. 42 personer havde takket ja til det tilbud.
I Aarhus er 2.051 personer blevet kontaktet af jobcentret om akuthjælp. 478 havde indtil videre sagt ja.
I hovedstaden gjaldt det, at cirka 977 ud af 4.722 udfaldstruede dagpengemodtagere havde været til en eller flere samtaler i forbindelse med akuthjælpen. 704 havde sagt ja til at få en personlig jobformidler.
I Aalborg havde cirka halvdelen af de 1.200 ledige i målgruppen for akuthjælpen sagt ja.
I Vallensbæk Kommune har 149 ud af 329 takket ja.
I Glostrup, der ifølge rundringningen havde det højeste antal ledige, der takkede ja, gjaldt det 110 ud af 130 langtidsledige.
Avisen.dk følger fire dagpengemodtagere på vej ud af systemet.
Christian Stokbro Karlsen, 37 år.
Uddannet mag. art. i 2008
Falder ud af dagpengesystemet 2. juni.
Solvej Kjellerup, 50 år.
Ufaglært. Har arbejdet 26 år i Københavns Lufthavn.
Falder ud af systemet 30. december.
Gabriel Cornea, 35 år
Uddannet folkeskolelærer.
Står til at miste dagpengene i januar 2013.
Heidi Guldager Mørck, 42 år
Ufaglært fabriksarbejder. Har opbrugt sin dagpengeret i marts 2013.