Der er gået kage i diskussionen om pausepolitik i Helsingør Kommune.
Det handler ikke om retten til at spise fødselsdagskringle i arbejdstiden, men om en utidssvarende pausekultur, hvor mange af kommunens ansatte holder to en halv times organiseret kaffepause om ugen.
Det siger kommunaldirektør Bjarne Pedersen.
"Det vi taler om er den organiserede pause, der i mange afdelinger består af et kvarter om formiddagen og et kvarter om eftermiddagen. Det mener vi er i overkanten," siger han.
Til modangreb
Kommunaldirektøren går til modangreb efter en intens debat om retten til pauser for de cirka 600 ansatte i kommunens administration.
Sagen startede i Frederiksborg Amts Avis og har siden spredt sig til andre medier - deriblandt Avisen.dk.
Bjarne Pedersen mener, at den ophedede diskussion hviler på en grundlæggende misforståelse.
"Det handler ikke om retten til at spise kage, når nogen har fødselsdag eller til at gå op til automaten og trække en kop kaffe. Det handler om, at der ikke er nogen til at tage telefonen, hvis vi tømmer en afdeling for medarbejdere to gange dagligt," siger han.
To kaffepauser er overflødigt
Kommunens øverste ledelse har indstillet til byrådet, at ansatte i administrationen - udover frokostpausen, fremover kun holder et kvarters organiseret eftermiddagspause om torsdagen, der er 'lang dag' i kommunen.
"Derudover kan den enkelte leder styre, om der skal holdes pause, når nogen har fødselsdag, bryllup eller hvad ved jeg. Vi mener bare ikke, at der er behov for, at der per automatik holdes en halv times ekstra pause hver dag," siger Bjarne Pedersen.
Planerne om en strammere pausepolitik har fået kommunens medarbejdere op i det røde felt.
Medarbejderrepræsentant Ole Christiansen mener, at kommunaldirektøren jagter spøgelser.[pagebreak]
"Jeg aner ikke, hvor han har det fra. Jeg kender ingen afdelinger, hvor man holder to gange et kvarters organiseret pause hver dag," siger han.
Uddød pausekultur
Tidligere har der i nogen afdelinger været tradition for at holde kaffepause formiddag og eftermiddag, bekræfter Ole Christiansen.
"Men de traditioner er mere eller mindre uddøde," siger han og fortsætter:
"Vi holder selvfølgelig ikke pause, hvis vi har travlt. Så hvorfor skal der komme et direktiv fra ledelsen om, hvordan man holder pause? Vi opfatter det som manglende tillid."
Kommunaldirektøren holder dog fast i, at det er nødvendigt med en opstrammer for at muge ud i pausekulturen.
"Jeg tror, at det handler om kutymen. Sådan plejer vi at gøre. Men den slags vilkår finder du ikke på andre arbejdspladser, så vi kan ikke se, hvorfor de skal bevares i kommunen," siger Bjarne Pedersen.
Har du eksempler på offentligt ansatte, der holder to gange et kvarters kaffepause i løbet af en almindelig arbejdsdag? Så skriv til soren@avisen.dk