Far holder mere barsel. Og især topledere prioriterer samværet med de kære børn.
Fædre til børn født i 2008 holdt i gennemsnit 26 dages barsel. Det er to flere end i 2007 og hele otte dage over niveauet fra 2004. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Professor Anette Borchorst fra Center for Kønsforskning på Aalborg Universitet er ikke overrasket over tallene.
"Fædrene vil gerne have barsel. Ved de sidste tre industrioverenskomster har der været et krav om øremærket barsel med løn til mænd. Det krav er ikke kommet fra toppen. Det er fordi, mændene gerne vil," siger hun til Newspaq.
Ser man på Danmarks-kortet, hober de barslende mænd sig op i Nordsjælland og København, mens man skal være heldig for at se med en mand med barnevogn mandag formiddag på Lolland, Fanø og Bornholm.
Fædre på Fanø holder i gennemsnit 14 dages barsel, mens fædre i Furesø Kommune til sammenligning holder 36 dage i snit.
Især chefer og mellemledere tager fri fra jobbet for at pusle om lille Anna eller Anton.
Hele 48 dage tilbringer topledere og lønmodtagere hjemme ved puslebordet, mens ufaglærte mænd kun lige holder de 14 dages barsel, som de har lige efter fødslen, viser tallene fra 2008/2009.
Lektor i ligestilling ved Roskilde Universitet, Karen Sjørup, mener, at ledere bedre kan tilrettelægge deres arbejde og dermed tage fri til at passe børn.
"Dem, der har fleksible arbejdsformer, kan bedre være væk fra arbejdet. Samtidig er kønsnormerne nok mest udbredt blandt håndværkere og ufaglærte," siger hun.
Ansættelsesretschef i Lederne, Anita Bisgaard-Frantzen bekræfter, at de får et stigende ansat henvendelser fra ledere, der vil kende deres rettigheder og muligheder i forbindelse med barsel.
"Vi oplever, at virksomhederne bakker op om ledernes barsel, og at lederne sender et vigtig signal til resten af medarbejderne om, at det er i orden at tage barsel," siger hun til Newspaq.
Selvom mændene melder sig på banen, er det dog stadig mor, der tager størstedelen af barslen - nemlig 91,4 procent.
Det kan kun øremærket barsel til mænd lave om på, siger Anette Borchorst.
"Der skal øremærkning til for, at far får sin barsel. Det handler ikke kun om, at mødrene ikke vil afgive barsel. Det handler også om arbejdsgiverne og kollegerne. I det øjeblik, barslen ryger væk, så er det et helt andet stærkere argument, man har på arbejdspladsen," siger hun.
Den holdning deles af Karen Sjørup.
"Jeg har hele tiden synes, at man skulle have valgt den islandske model med tre måneder til moderen, tre måneder til faderen og tre måneder til deling, og at man får 80 procent af den løn, man havde året før, hele vejen igennem," siger Karen Sjørup.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.