Overhængende livsfare på Mærsk-boreplatforme

Denne 641 kilo tøndeformede metalgenstand faldt 4,5 meter ned på boredækket på boreplatformen 'Mærsk Giant'. Heldigvis blev ingen ansatte dræbt ved ulykken. (Foto: Dong / Mærsk. Collage: Avisen.dk)

Dødsensfarlige metalstykker flyver gennem luften på Mærsks boreplatforme. Bekymrende, siger myndigeder og ansatte. Uacceptabelt, erkender Mærsk.

Der er god grund til at bære hjelm på Mærsks boreplatforme i Nordsøen.

Det er nemlig - bogstavelig talt - forbundet med overhængende livsfare at arbejde der.

I det år der er gået, siden en 27-årig mand på Mærsk-boreriggen 'Resolute' blev dræbt af en metalgenstand, der ramte hans hoved, er tunge ting fortsat med at falde ned eller flyve gennem luften og bringe medarbejdernes liv i fare.

En opgørelse, Avisen.dk har lavet på baggrund af tal fra Petroleumstilsynet, afslører, at siden ulykken den 15. november i fjor er der sket hele 49 uheld på Mærsk-boreplatforme alene i den norske del af Nordsøen.

Godt halvdelen af de 49 såkaldte 'utilsigtede hændelser' vedrører såkaldte 'faldende genstande'.

Det beklager det norske Petroleumstilsynet, der fører tilsyn med sikkerheden på boreplatformene.

Bekymring

"Vi er bekymrede over udviklingen. Siden 2000 har der bestemt ikke været en positiv udvikling, når det drejer sig om hændelser med faldende genstande," siger Ole Johan Faret, pressetalsmand for tilsynet.

Han understreger, at han ikke udtaler sig om specifikke virksomheders boreplatforme, men generelt om forholdene på alle borerigge i Nordsøen.

Avisen.dk's optælling viser, at 27 genstande på op til flere hundrede kilo, er faldet fra stor højde til steder, hvor de i mange tilfælde kunne ramme de ansatte.

"Statistisk set medfører disse hændelser med faldende genstande relativt ofte personskade med risiko for dødsfald. Der er brug for mere forebyggelse," siger Ole Johan Faret.

Mærsk-platform værst

Mærsk-platformen Mærsk Guardian vinder den tvivlsomme ære af at være den platform blandt mange i Nordsøen, hvor der for tiden sker flest utilsigtede hændelser.

Ni gange i tredje kvartal i år er der sket uheld på denne platform.

Stian Kittang, der er borebisse på 'Guardian' begrunder det således:

"Guardian begynder efter 25 års borearbejde at være en gammel dame, som kræver meget vedligeholdelse, som gør, at vi på det seneste har arbejdet meget i højden. Det har nok bidraget til den 'stygge' statistik," skriver han på det norske fag-website Petro.no.

Alvorlig arbejdsrisiko

"Problemerne med faldende genstande er en alvorligt og bekymrende arbejdsrisiko," siger Frode Larsen, der er leder af den norske fagforening "Mærsk Ansattes Forening, til Avisen.dk

"Der er tale om et problem, som vi sammen med Mærsk arbejder hårdt for at få bugt med," siger Frode Larsen, der roser sikkerhedsrepræsentanter i den såkaldte 'Vernetjenesten' for at kæmpe hårdt for at undgå ulykker.

Han siger, at han ikke ønsker at kritisere Mærsks ledelse.

"Jeg vil hellere finde løsninger på problemet, men det er meget komplekst og vanskeligt. Havde jeg vidst, hvordan vi skulle løse problemerne, havde jeg været en meget rig mand.

Holdningskampagne på vej

Mærsk Drillings operationschef Jørn Madsen siger, at Mærsk allerede gør meget for at forhindre de utilsigtede hændelser, men han indrømmer, at der er problemer, som ikke er acceptable

"Vi planlægger at gennemføre en holdningskampagne, der skal overbevise både chefer og medarbejdere om, at slet ingen genstande i fremtiden skal falde ned på boreplatformene," siger operationschefen.

Læs: Mærsk vil beskytte borebisser

Af Christian Kloster / kloster@avisen.dk

Se dokumentationen

Se oversigten over samtlige indberettede utilsigtede hændelser indtruffet 15/11 2009-2/11 2010 på Mærsk-boreplatforme på norsk sokkel i Nordsøen. Bemærk: Norsk og engelsk tekst (PDF-format) Kilde: Petro.no/Petroleumstilsynet.