Vi er stjernernes rester og skabelsens overskud

Nogle af de vigtigste bestandele i mennesket kommer fra rummet. Det øger sandsynligheden for, at der kan være liv overalt i universet.

Hver eneste dag bliver planeter overalt i universet bombarderet med meteoritter, der alle kan indeholde selve livets byggesten.

Det har et hold britiske forskere nu endeligt bekræftet.

»Efterhånden som flere og flere af livets grundsten viser sig at stamme fra rummet, vokser sandsynligheden for, at liv kan være opstået flere steder i universet,« siger Zita Martins fra universitetet Imperial College i London.

Meteoritten med liv

Hun har opdaget, at meteoritten Murchison, der styrtede ned i Australien i 1969, havde aminosyrer med fra rummet.

De syrer er blandt forudsætningerne for, at dna og dermed livet kan opstå.

»Det er vores overbevisning, at tidligt liv kan være skabt af aminosyrer fra meteoritter,« siger Zita Martins.

Netop Muchison meteoritten er kendt for at indeholde adskillige af de aminosyrer som er livets byggesten.

Men ifølge de britiske forskere har der indtil nu hersket tvivl om, om syrerne kom fra jorden eller rummet. De har nu bevist, at syrerne stammer fra rummet.

»Murchison er altid blevet brugt som argument for, at livets byggesten blev dannet i rummet. Men reelt er alt dannet i universet. Vi er allesammen restprodukter af stjernerne,« siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe planetariet.

Milliarder år

Han fortæller, at den store videnskabelige diskussion går på om livet blev dannet fuldstændig i rummet. Eller om det opstod på jorden over millioner af år af byggeklodser fra universet.

»Hver gang vi finder byggeklodser til livet fra rummet, er der en større sandsynlighed for, at livet er opstået på jorden i et samspil med materiale fra universet,« siger Linden-Vørnle.

Livet på jorden opstod for omkring fire milliader år siden.

»Vi ved ikke, hvordan livet opstod. Men vi ved, at jorden blev bombarderet med meteoritter umiddelbart inden. Vores arbejde tyder på, at det var meteoritterne, der bragte livets byggesten med og dermed skabte livet,« siger Zita Martins.

Meteoritter består af overskudsmateriale fra solsystemets skabelse.

faktaboks