En amerikansk mor til fire er blevet idømt et erstatningskrav på mere end 10 millioner kroner for at downloade 24 musiknumre fra internettet. Danske pirater skal dog ikke frygte erstatningskrav i den størrelsesorden, siger Antipiratgruppen (APG), der repræsenterer musik- og filmindustrien i Danmark.
"Alle kan jo hurtigt blive enige om, at det lyder noget voldsomt. Men alt er jo også større i USA, kan man sige. Under alle omstændigheder, så er det ikke et erstatningsniveau, som vi kender i Danmark," siger Peter Schønning, advokat og leder af APG til Newspaq.
Piratgruppen, der forsøger at ændre loven om ophavsret, mener da også, at bøden er helt hen i vejret.
"Den måde, de udregner erstatningskravet på, er helt ude i hampen, fordi man har en idé om, at enhver overførsel af et musiknummer er det samme, som et musiknummer mindre solgt. Men det er jo en stor, fed løgn," fortæller Troels Møller, talsperson for Piratgruppen, og tilføjer, at pladeselskaberne og rettighedshaverne har ødelagt kvindens liv.
Kvinden havde hentet numrene over fildelingstjenester som Kazaa eller Limewire. Og fordi andre brugere også har kunne hente numrene fra hende, så har dommerne takseret hver nummer til 80.000 dollar (knap 430.000 kroner). Hvis hun havde hentet numrene på Itunes, havde de kostet godt fem kroner stykket.
Men det er ikke normal praksis i Danmark, hvor erstatningskravet kun er en brøkdel af det amerikanske.
"Hvor man i den historie åbenbart opererer med en takst, der hedder 80.000 dollar pr. nummer, så opererer vi med en takst, der hedder otte kroner pr. nummer," beroliger Peter Schønning.
Otte kroner eller 80.000 dollar - det spiller ingen rolle, for folk vil blive ved med at downloade, lyder det da også kækt fra piraterne.
"Jeg tror ikke, at det har nogen speciel indflydelse på, hvordan mennesker bruger internettet. Vi kopierer, og det bliver vi ved med, for det er oplagt, og det er dumt, at lade være," fastslår Troels Møller fra Piratgruppen over for Newspaq.