Efter natlige forhandlinger vågnede butiksansatte op til en ny overenskomst. Den rummer en gave til de ufaglærte.
De får lettere ved at blive faglærte og derved tjene minimum 18.000 kroner mere om året før skat – mere end ekstra månedsløn for en ufaglært.
”Det her er et stort fremskridt. Det giver markant bedre muligheder for at flere bliver faglærte og derved får højere løn,” siger formanden for HK Handel, Jørgen Hoppe.
Gave til 70.000 butiksfolk
Godt halvdelen af HK/Handels 144.000 medlemmer er ufaglærte.
Tidligere skulle de arbejde fem år i en butik og bagefter tage et kursus på nogle uger for at blive faglært. Med den nye aftale for butiksansatte kræver det kun fire års butiksarbejde.
Og hvor de ufaglærte tidligere betalte alt over to ugers kurser af egen lomme, bliver det fremover muligt at tage fem ugers kurser med fuld løn ved at søge kompetencefonden.
Netop spørgsmålet om egenbetalingen har afholdt ufaglærte fra uddanne sig, siger Jørgen Hoppe:
Fuld løn under uddannelse
”Vores medlemmer befinder sig i minimallønsområdet. Derfor har sådan noget som fuld løn under uddannelse stor betydning for, og man vælger at gå den vej," siger Jørgen hoppe.
Med nedsættelsen fra fem til fire år og muligheden for fuld løn under uddannelsen har man fjernet to ”væsentlige barrierer” for at folk uddanner sig, siger Jørgen hoppe.
Forskellen på minimallønnen for en ufaglært og faglært er 1.500 kroner om måneden. Dertil kommer de personlige tillæg. Det betyder mindst 18.000 mere om året.
”For butiksansatte er det beløb, der vil kunne mærkes,” siger Jørgen Hoppe.
Dansk Erhverv er tilfreds
Direktør i Dansk Erhverv Laurits Rønn erkender, at der er tale om en lønstigning på minimum 18.000 kroner årligt før skat, hvis en butiksansat går fra ufaglært til faglært.
Alligevel mener han ikke at arbejdsgiversiden har trukket det korteste strå i forhandlingerne på dette punkt.
”Vi vil gerne være med til at fagligheden styrkes i Dansk Detail-handlen. Vi tror på, at jo bedre uddannelse, man har, jo bedre service kan man give kunderne,” siger Laurits Rønn.
Han påpeger, at Dansk Erhverv har stor sympati for de såkaldte uddannelsesambassadører, der også er en del af den nye overenskomstaftale.
Det er konsulenter fra HK, der får lov til at tage rundt på de respektive butikker og inspirere folk til at uddanne sig.
Når man taler om butiksansatte muligheder for at gå fra ufaglært til faglært er det ”win-win” for begge parter, siger Laurits Rønn.
Forhindrer fyringer
Formanden for HK Handel peger også på, at der også ligger en beskyttelse af de ufaglærtes job i den nye aftale, netop fordi der fra arbejdsgiversiden er et stort ønske om at anvende uddannet butikspersonale.
”Derfor har vi også et ønske om, at færre ufaglærte risikerer at blive fyret, fordi arbejdsgiverne ønsker faglært butikspersonale,” siger Jørgen Hoppe.
”For butiksansatte er det beløb, der vil kunne mærkes.”
Jørgen Hoppe
Formand, HK/Handel
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.