265.000 kvinder gambler med problemprævention

Farlige p-piller findes stadig på markedet, og mange kvinder bruger dem. (Foto: Foto: www.colourbox.com free)

Selv om Sundhedsstyrelsen har advaret mod særligt farlige p-piller siden 2008, fik 265.000 danske kvinde i 2012 fortsat de risikable piller.

At læger især udskriver nyere p-piller fra 3. og 4. generation frem for ældre og sikrere piller fra 1. og 2. generation fra 1970'erne og 80'erne, betyder, at flere danske kvinder end nødvendigt får blodpropper. Det skriver metroxpress.

Risikoen for, at p-pillerne, som tilhører 3. og 4 generation giver blodpropper i vener, lunge eller hjertet, øges nemlig fra 5 til 12 gange sammenlignet med 1.- og 2.-generationspiller, oplyser det europæiske medicinorgan, EMA.

I Sundhedsstyrelsens afdeling for overvågning af lægemidler og medicinsk udstyr beklager man da også udskrivningen af de mange især 3.-generationspiller.

- Det er ikke tilfredsstillende, at så mange starter op på 3.-generationspillerne. Vi skal gøre mere for, at læger og kvinder ved, at det kan være en fordel for nye patienter at få udskrevet 2.-generationspillerne, siger overlæge Doris Stenver til metroxpress.

Selv om den overordnede risiko for blodpropper ifølge EMA er statistisk begrænset til 5-12 kvinder ud af 10.000, bliver antallet af ramte markant, når flere end 445.000 kvinder er på p-piller i Danmark.

Af Sundhedsstyrelsens bivirkningsdatabase fremgår det, at flere end 70 danske kvinder siden 1968 er indberettet døde af p-piller og hundredvis med blodpropper, hjerteproblemer, akut allergi og vejrtrækningsstop.

I Sundhedsstyrelsen tager man nu konsekvensen og laver en en tjekliste, som lægerne skal bruge ved udskrivning af p-piller.

- Det, som ikke må ske, er, at kvinder får disse piller uden at være orienteret om bivirkninger og risici. Kvinder skal have lov at vælge præventionsmidler på et oplyst grundlag, siger Doris Stenver til metroxpress