Ærligt knald eller lusk i sengen: Hvor mange danskere lyver om prævention?

Ærlighed i dobbetsengen. Den desperate kvinde, som lokker en mand til at blive far ved at bilde ham ind, at hun er på p-piller, bliver jævnligt nævnt i debatter. I virkeligheden er det dog en meget lille del af danske kvinder (og mænd) som har løjet for en sexpartner om prævention. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Kvinder, der snyder med præventionen, bliver jævnligt nævnt i debatten om mænd, der ufrivilligt bliver fædre. Men hvor udbredt er problemet egentligt?

Blot to procent af danske kvinder har nogen sinde løjet for en sexpartner om, at de bruger prævention eller er sterile.

Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk blandt 1.007 repræsentativt udvalgte danskere.

- Det overrasker mig ikke, at tallet er så lavt. Kvinder, der stjæler mænds sæd, er alligevel ikke så stort et samfundsproblem, som det er blevet gjort til i denne debat, siger Lise Holmfjord, som er forkvinde for Dansk Kvindesamfund.

For nyligt har tv-dokumentaren "Ufrivillig Far" på Danmarks Radio givet nyt liv til en jævnligt tilbagevendende debat om, hvorvidt mænd bør have ret til såkaldt juridisk abort - altså at fraskrive sig faderskabet.

I debatten er der blandt andet blevet henvist til, at hver tiende kvinde ifølge en britisk undersøgelse har snydt manden til at gøre sig gravid. Også i tidligere debatter om juridisk abort har kvinder, som snyder mænd til faderskab, været bragt på banen.

Mænd og kvinder er lige ærlige

Men ifølge den nye undersøgelse fra Avisen.dk har blot to procent af danske kvinder sagt til en sexpartner, at de bruger prævention eller er sterile uden det passer - og under en halv procent har gjort det mere end én gang.

Derudover viser undersøgelsen, at danske mænd er præcis lige så ærlige - eller uærlige - på dette punkt. For mændenes vedkommende er det nemlig også to procent, som har bildt en sexpartner ind, at de bruger prævention eller er sterile.

Det bringer nogle nuancer til en debat, hvor kvinderne har været fremstillet som mere fordækte og løgnagtige, siger Karen Sjørup, som er kønsforsker ved Roskilde Universitet.

- Det nuancerer billedet, at der er snyderi på begge sider. Mænd er ikke bare godtroende, og kvinder er ikke snigere, som vil have en mand i nettet, siger hun.

Flest børn fødes ind i en kernefamilie

Hvor stor en andel af de to procent, som er endt med en graviditet som følge af præventionsløgnen, viser undersøgelsen ikke noget om.

Men antallet er meget begrænset - især når det handler om sex mellem mere løse bekendtskaber, vurderer Mai Heide Ottosen, som er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), hvor hun blandt andet har undersøgt familiekonstellationer.

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at langt de fleste børn bliver født ind i en kernefamilie eller en konstellation, hvor moderen og faderen danner par ved tidspunktet af barnets fødsel. At mange bliver skilt senere, er så en helt anden historie, siger hun.

Blæst ud af proportioner

Når billedet af desperate kvinder, som lokker fremmede mænd til et ubeskyttet engangsknald under påskud af at være på p-piller, alligevel har fået en stor plads i debatten om juridisk abort i Danmark, skyldes det blandt andet en britisk undersøgelse fra 2010, som tilsyneladende viser, at hver tiende kvinde har snydt sin partner med præventionen for at blive gravid.

Blandt andet henviser den kendte blogger Anne Sophia Hermansen, som også er vært på tv-dokumentaren "Ufrivillig Far", til undersøgelsen i et blogindlæg.

Den britiske undersøgelsen er dog blevet kritiseret for sin metode - blandt andet fordi den tæller mange tilfælde med, hvor kvinden ikke har løjet om prævention, men for eksempel har kludret med sine p-piller, eller hvor parret ikke har diskuteret emnet prævention.

En af dem, der er gået kritisk til tallene, er den danske journalist og blogger Dorte Toft.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at problemets omfang er blæst ud af proportioner i debatten. Derudover kan man ikke uden videre overføre udenlandske tal til danske forhold. Jeg kan sagtens se, at det er vanvittigt ubehageligt for de få, som det rammer, men det tjener ikke nogen at generalisere og overdrive omfanget, siger hun.

Føler sig snydt, selvom det var et uheld

Når man får indtryk af, at problemet er langt mere udbredt, handler det også om, at det er nemt at udråbe kvinden til en hensynsløs skurk, fordi det i sidste ende er hendes beslutning, om et barn skal fødes eller ej, siger Lisa Holmfjord fra Dansk Kvindesamfund.

I den situation kan en mand godt føle sig snydt, selvom han reelt ikke er blevet snydt - for eksempel hvis graviditeten skyldes, at præventionen svigter, eller at begge parter vælger at tage chancen, pointerer hun.

- Når en kvinde vælger at gennemføre en uplanlagt graviditet og føde barnet, sker der nemt en mistolkning, så det fremstår som om den ufrivillige far er blevet snydt. Ofte handler det om magtesløshed hos manden og hans pårørende, fordi han ikke har indflydelse på kvindens valg. Han føler sig snydt, fordi hun ikke får en abort, siger hun.

Forsker: Færre regler vil give flere børn

Lisa Holmfjord kan dog sagtens sætte sig ind i, at det er kan være en hård situation at blive far mod sin vilje, og opfordrer til, at samfundet tilbyder bedre rådgivning og støtte til dem, det sker for.

Kønsforsker Karen Sjørup er derimod principiel fortaler for, at mænd skal kunne afskrive sig ansvaret for et uønsket barn - det, som kaldes juridisk abort - ligesom hun også mener, at kvinder skal have ret til at undlade at oplyse navnet på faderen.

Ikke fordi det hun tror, at danskerne forsøger at snyde deres sexpartner - men fordi mindre stramme regler på området og bedre mulighed for at være aleneforælder uden at inddrage den anden part vil medføre, at flere danskere får børn, vurderer hun.

Sådan spurgte vi:

Analysebureauet Wilke har på vegne af Avisen.dk spurgt 1.007 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år:

Har du selv nogensinde fortalt en sexpartner af det modsatte køn (løs, fast eller engangs), at du brugte prævention eller var steril, selvom det ikke passede?

Svar, mænd:

  • Ja, flere gange - 0,8 procent
  • Ja, en enkelt gang - 1,3 procent
  • Nej - 91,0 procent
  • Har aldrig haft sex med en af det modsatte køn - 6,9 procent

Svar, kvinder:

  • Ja, flere gange - 0,4 procent
  • Ja, en enkelt gang - 1,7 procent
  • Nej - 95,1 procent
  • Har aldrig haft sex med en af det modsatte køn - 2,8 procent

Lægger man andelen, som har været uærlig om prævention/sterilitet en enkelt gang og flere gange sammen, bliver andelen 2,1 procent for både mænd og kvinder.

Fordelt på aldersgrupper er andelen, som enten en eller flere gange har løjet om prævention/sterilitet størst i aldersgruppen 70+ (4,6 procent) og lavest i aldersgruppen 40-49 år (1,0 procent).