Skal du på ferie, date eller weekendtur kan det være fristende at springe p-pillepausen over, så man ikke risikerer at bløde igennem. Men frygten for at hormoner ophober sig i kroppen, eller at man kan skade sin evne til at blive gravid afholder dig måske.
Det behøver du dog slet ikke at være bekymret for, siger Thomas Larsen, der er ledende overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Aalborg Universitet og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.
- Man kommer ikke udenom, at det er unaturligt, men der er ikke noget farligt i at springe sin menstruation over. Men man skal have den en gang imellem, for slimhinden i livmoderen bliver langsomt bygget op og skal frastødes for ikke at få celleforandringer, siger han.
Der er ikke nogen, der præcis ved, hvor ofte man skal have sin menstruation, men tommelfingerreglen er tre-fire gange om året, forklarer han. Vælger man at springe pauserne over, får man dog nogle pletblødninger. De er et signal fra kroppen om, at slimhinden i livmoderen er blevet for stor, og når de kommer, skal man holde pause fra pillerne, hvor man vil få sin menstruation.
Menstruationen er dog ikke naturlig, selv om det er kroppens signal om, at den har brug for en pause fra pillerne, fortæller professor Ole-Erik Iversen fra kvindeklinikken på Haukeland Universitetssygehus.
- Den menstruationslignende blødning, man får i p-pillepausen er ikke en naturlig eller en almindelig menstruation. Livmorslimhinden vokser på grund af hormonerne, ikke på grund af at kroppen selv sætter det i gang, siger han ifølge videnskab.dk.
Er det derimod blodpropper, du frygter, så har du heller ikke noget at være bange for, siger Thomas Larsen. Han fortæller, at der ingen forhøjet risiko for blodpropper er ved at springe en pause over. Men selv om der ikke er nogen risiko for hverken blodpropper eller ophobning af hormoner, vil Thomas Larsen dog alligevel anbefale de fleste kvinder at tage en pause hver måned.
- Det er et mere simpelt system, fordi du ved, hvornår din menstruation kommer, og du bliver ikke overrasket af pletblødninger, siger han.
Ud over pletblødninger kan der være endnu en ulempe, hvis man springer pauserne over. Nogle kvinder oplever nemlig en lidt kraftigere menstruation, hvis de spiser p-piller i tre-fire måneder uden pause. Holder man pause hver måned, har man også mulighed for at sikre sig, at man ikke er blevet gravid, fortæller Thomas Larsen.
- P-piller standser modningen af æg og slimhinden i livmoderen, så du ikke kan blive gravid.
- De fleste p-pillepakker indeholder 21 piller, hvorefter du så kan holde op til syv dages pause, hvor menstruationen vil komme. Du må ikke holde længere pause, for så kan du ikke være sikker på, at pillerne virker.
- Der er ikke nogen sundhedsrisiko ved at springe pauserne over, så du kan fortsætte på den næste pillepakke med det samme. Du vil dog opleve pletblødninger, og kroppen skal frastøde livmorslimhinden cirka tre-fire gange om året.
- Holder du kun pause fra p-pillerne, når du får pletblødninger, skal du holde pause i mellem fire og syv dage. Hvis du holder længere pause, kan du ikke være sikker på, at pillerne virker.
Kilder: Ledende overlæge Thomas Larsen og sundhed.dk
/ritzau/FOKUS
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.