Yoga kan også give stress: Kører du dig selv i sænk?

Det er okay, hvis du ikke finder ro ved at dyrke yoga.  (Foto: FOTO: Scanpix)

Selv skønne ting som yoga og meditation kan give stress – hvis det ikke svarer til vores reelle behov. Derfor giver det ifølge en stresscoach mening at kende sin stresstype.

Af Charlotte Kobberøe Fink, Psykologi, Aller Media

Stress er ikke bare stress. Det er nemlig slet ikke de samme ting, vi bliver stressede af. Derfor er det vigtigt at kende sin personlighed godt, så man kan navigere uden om det, der netop stresser en selv mest.

Er du ørnen, fredsduen, uglen eller papegøjen? På No Stress Akademiet arbejdes der med fire forskellige personprofiltyper. Vi har talt med stifter Sarabjörk Vicktoria Müller omkring stress og profiltyperne.

- Stress bor inde i alle os mennesker. Det er en særlig kraft, som er skabt til at sikre vores overlevelse. Under stress sender kroppen et skud adrenalin af sted, der medfører, at alle sanser skærpes, og en ualmindelig stor power sætter ind. Stress er derfor placeret inde i os alle som en slags overlevelsesmekanisme, der gør os i stand til at yde ekstra i pressede situationer. Det er derfor helt almindeligt at have stress – og noget, vi alle oplever hver eneste dag, forklarer Sarabjörk Vicktoria Müller.

Dette trick fjerner stress og angst fra din krop: Se hvilket på Femina.dk

Stress er ifølge coachen først et problem, når den er langvarig, for så ender den med at dræne os fuldstændigt, og det kan give nogle meget alvorlige og ubehagelige symptomer, som hjertebanken, åndeløshed, besvimelse og søvnløshed.

- En genvej til at navigere uden om stress i dagligdagen er at forstå, hvor éns egen profiltype taber energi og føler sig drænet – og hvornår der vindes, oplades og regenereres energi, så overskuddet på kontoen hurtigt mærkes. At opdele os i forskellige typer gør det lettere at forstå os selv og forstå andre. Når vi ved, hvad vi skal sætte fokus på for at lade op og vinde energi, så er det langt lettere at skride til handling frem for at famle rundt i blinde og ikke rigtig være klar over, hvad der er godt og skidt, siger stresscoachen.

De fire profiltyper – kan du finde dig selv?

Uglen

Den analytiske type. Her findes et enormt videbegær, og dens spørgsmål vil typisk ingen ende tage. Uglen evner oftest at forholde sig logisk og kritisk til alting, med optimering og korrekthed for øje.

Uglen har altid ret, og selv hvis den ikke har, erkender den det helst ikke. Den deltager i debat med skråsikkerhed og veldokumenteret påståelighed og forholder sig tavs i meningsløse konflikter eller persondramaer. Uglen er den fødte analytiker, revisor, ingeniør eller strateg.

Skru op for: Uglen vinder energi ved at lade op helt alene. Det er også godt for profilen at fordybe sig i sine hobbyer. Natur er særligt energigivende for denne profil og at føle sig omsorgsfuldt taget af, mens fordybelsen sker.

At nørde rundt og undersøge alt inden et muligt køb og bare tillade sig selv den proces er også meget energigivende. Det er en særlig gave for uglen at finde en beskæftigelse, hvor hovedet kan slukkes, og få en pause, nu den er så særligt aktiv i alle døgnets timer.

Lise Rønne sagde jobbet op: Gik ned med stress. Se mere på Femina.dk

Skru ned for: Uglen taber energi, hvis ikke den får lov at gøre tingene i sit tempo og med sine systemer. Den taber energi, hvis ikke der er styr på tingene, eller den skal samarbejde med typer, der ikke er så perfektionistiske som den selv.

Viden respekterer den frem for alt, og derfor dræner uvidenhed enormt. Sociale arrangementer koster mange kræfter, medmindre det er inden for et felt, der interesserer den meget. At forholde sig til følelser og særligt snakke om dem koster mange kræfter. Den ved, hvad den føler, og behøver ikke at sige eller vise det. Føler den sig bebrejdet for det, taber den energi.

Fredsduen

Den stille, rolige og meget vellidte sjæl, som altid er parat til at hjælpe andre. Det er typen, der nødigt siger nej, og som drysser sin omsorg og sin store evne til at lytte ud i verden. Typen vil som regel betragtes som en stille mægler. Dog glemmer fredsduen ikke, hvis den hjælpende hånd bliver udnyttet. Det gør hende harm og kan få hende til at bryde kontakten med den, som udnytter hende. Fredsduen er den fødte omsorgsmedarbejder, lærer, sygeplejerske, sekretær og kontorassistent.

Skru op for: Fredsduen vinder stor energi igennem ro. Sjælen lader bedst op alene eller sammen med en anden fredsdue, hvor der ikke behøver at blive snakket. Der vindes energi ved at kunne fordybe sig i opgaver og lade omsorgsgenet komme i spil. Det er en stor generator for mer-energi at se, at dem, der er hjulpet, trives. Natur, rolige omgivelser, bløde rammer og masser af søvn er ekstra energigivende her, fordi fredsduens sjæl er så sensitiv.

Skru ned for: Fredsduen taber energi ved at sælge ud af sig selv. Konflikter, dramatiske og uharmoniske relationer eller arbejdspladser er også helt ødelæggende for dens sensitive sjæl. Hvis den er udsat for det over længere tid, vil det med stor sandsynlighed resultere i et knæk.

Fredsduen vil også tabe enorme mængder af energi, hvis der ikke er tid til at gøre tingene ordentligt eller til at tænke sig om, inden opgaver eller beslutninger skal tages. Støj og konstant snakken er også rigtig tungt for fredsduen.

Papegøjen

Farvestrålende, snakkesalig og enormt social. Det er typen, der snakker i mødet med andre mennesker og sjældent mangler ord. Den fødte netværker, der møder alt og alle med et smil, og som har stort gåpåmod til alle sociale arrangementer, og som næres enormt af andres positive anerkendelse og af at føle sig som en del af et fællesskab. Papegøjen er ofte rigtig dygtig inden for kommunikation, HR og salg.

Skru op for: Papegøjen har den enestående evne, at den også vinder energi ved at lade op sammen med andre. Denne profil har typisk et stort kærligt og fysisk behov og genererer masser af energi, når følelsen af anerkendelse og forbindelse med andre mennesker opstår. Den mer-energi, det giver, er grunden til, at der er så meget snak og socialisering hos denne profil – her kan de øvrige profiler ikke følge med.

Skru ned for: Papegøjen taber energi, hvis den keder sig. Der skal ske noget, og det er vigtigt, at en papegøje ikke føler sig alene om opgaverne både privat og arbejdsmæssigt.

Papegøjen har tendens til at lukke ned for at mærke sig selv og snakker alle sine batterier flade. Det er vigtigt at finde balancegangen. De sociale medier og den konstante følelse af at skulle være på kan være en stor faldgrube og energidræner her. Det samme gælder overbookning af kalenderen uden udsigt til en friweekend.

Ørnen

Træffer hurtige beslutninger og er gennemført i alt, hvad der betyder noget for den. Profilen går gerne forrest og lader folk følge med eller flytte sig på sin vej. Ørnen skaber resultater og tager naturligt ansvar i alt, hvad den vælger at gå ind i. Ørnen beskæftiger sig ikke med bagateller og bliver motiveret af tempo og fremdrift. Ørnen er den naturlige leder og har især evner inden for projektledelse – dens ve og vel er ikke bestemt af andres anerkendelse, som det er hos flokdyr. Den kan derfor også tage de benhårde beslutninger, som nogle gange kræves.

Skru op for: Ørnen vinder energi ved at koncentrere sig om det, der giver fremdrift og uddelegere bagatelfordybelsen til andre. Den vinder energi ved at tillade sig sit eget hurtige tempo og lader desuden kun op alene, isoleret fra andre. Den vinder energi ved at handle, sætte sig mål og nå dem.

Skru ned for: Ørnen taber energi, når utålmodigheden presser på, og den må derfor ikke føle sig begrænset af andres stagnation eller øvrige profilers lyst til tidsfordybelse. At vente i kø er noget af det værste, hvis ikke den kan klare et telefonmøde samtidig.

Sociale begivenheder koster mange kræfter, selv om den er dygtig til det og føler sig både respekteret og autoritær. Opladning og alenetid efterfølgende er derfor nødvendigt.

Se også:

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden