Vred lærer: Ziegler håner stress-syge danskere
Det er en myte, at så mange offentligt ansatte har stress, mener Michael Ziegler. Den udmelding er en hån mod alle dem, der er blevet syge af stress, mener folkeskolelærer. Foto: Scanpix/Arkiv
Mener du virkelig, at problemerne med stress løses ved at vi sætter ambitionerne ned? spørger folkeskolelærer.

Det er en hån mod de mange danskere, som er gået ned med stress, når KL's Michael Ziegler melder ud, at det ikke er på grund af arbejdet.

Det mener lærer Martha Kristensen, som har skrevet et blogindlæg på Folkeskolen.dk som reaktion på et interview med Michael Ziegler i Politiken.

Ziegler er formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL). Han blev for alvor kendt i befolkningen, da han var KL's chefforhandler under lærerkonflikten.

I Politiken gav Ziegler udtryk for, at stressproblemet hos offentligt ansatte er overdrevet. Mange bruger ordet stress, selvom de i virkeligheden bare har travlt - og har man stress, skyldes det ofte ikke kun jobbet, men folks privatliv eller deres for høje ambitioner, mener han.

- Vi har i den offentlige sektor meget motiverede medarbejdere, og det er en stor kvalitet. Men det store engagement rummer jo også den udfordring, at medarbejderne stiller store krav til sig selv og til den service, de kan levere. Her har vi en opgave i at blive bedre til at få defineret rammer og forventninger, sagde KL-formanden blandt andet.

Ønsker du virkelig at vi sætter ambitionerne ned?

Men det er en arrogant holdning, mener Martha Kristensen.

- Michael Ziegler foreslår, at offentligt ansatte skal skrue ned for ambitionerne. Men han undgår behændigt fuldstændig at forholde sig til, hvilke konsekvenser det har for vores fællesskab på længere sigt, hvis vi alle vegne i det offentlige system nedsætter ambitionerne yderligere, ligesom han ignorerer det faktum, at der for længst er skåret både ind til og i benet og nu i stedet gnides salt i såret, skriver hun blandt andet i blogindlægget.

Hun mener, at årsagen til stress skal findes i de store besparelser og effektiviseringer, offentligt ansatte bliver udsat for, så de hele tiden må løbe stærkere og samtidig føler, at de ikke har tid til gøre deres job godt nok.

Børn og forældre dømmer lærere hårdt

Flere lærere giver Martha Kristensen ret.

- Som lærer bliver man ikke set af børn og forældre på, som en, der har et arbejde, som er blevet mere travlt. Man bliver opfattet personligt, som rodet, uklar og uværdig til at oppebære den autoritet (...). Som det samfundet plejer at forstå ved en lærer. Man kan jo heller ikke argumentere over for forældre om, at der ikke har været tid til en opgave, som de anser for vigtig, skriver Line Lykke Nielsen blandt andet i en kommentar til blogindlægget.

Pinligt

Michael Zieglers udmelding har også mødt kritik fra andre sider.

Blandt andet har Tage Søndergaard Kristensen, som er ekspert i arbejdsmiljø, kaldt KL-formandens udsagn for debat på et pinligt lavt niveau.

Han minder i et debatindlæg i Politiken om, at offentligt ansatte må finde sig i flere og flere dokumentationskrav, besparelser, omstruktureringer og reformer - samtidig med at mange er udsat for chikane, trusler og vold.