I går torsdag og i dag fredag samt de kommende dage bliver Jorden ramt af såkaldte geomagnetiske storme, også kendt som solstorme. Det oplyser NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i en pressemeddelelse.
Det er på en skala, som er næsthøjest, G4 eller en lille G5, og det bekymrer organisationen, som bl.a. holder øje med Solens aktivitet. Det er første gang i 20 år, at den er så høj. Og faktisk kan man, hvis man har nogle solformørkelses-briller liggende, se solstormen med det blotte øje her fra Jorden.
Stormen hedder AR3664, og det er ikke en bette en af slagsen. Faktisk er den over 200.000 kilometer lang, og den hamrer partikler af sted med rasende fart mod vores klode.
Det, som bekymrer eksperterne er, at sidst der var en så stor G4-storm blev en del sattelitkommunikation og andet fintfølende udstyr både forstyrret og ødelagt. I 2005 var det en G5-storm, og den ødelagde rigtig mange ting bl.a. transformatorstationer i Sverige og helt ned til Sydafrika.
Fordelen ved en sådan hændelse er, at man har store chancer for at nyde Nordlys – helt ned til det Sydlige Europa og på den anden side af Jorden i det sydlige Californien.
Den største af dem alle
I nyere tid, så er supersolstormen i 1859, også kendt som Carrington-hændelsen, den største af dem alle.
Fra 28. august til 2. september blev der observeret talrige pletter på Solen og udbrud. Nogle beskrev det som deciderede fakler, der stod ud af Solen. Ved hændelsen kunne man se Nordlys så langt ned som Caribien. Over Rocky Mountains var lyset om natten så stærkt, at guldgraverne stod op og forberedte morgenmad og kaffe, fordi de troede, at det var morgen.
De følsomme telegrafsystemer både i Europa og Nordamerika gik i udu, og nogle begyndte at brænde spontant. I nogle tilfælde fik telegraf-operatørerne voldsomme stød.
Det er der nok ikke så stor fare for med en G4 lille G5, og i øvrigt har vi hverken telegrafer eller guldgravere længere....
Den største solstorm nogensinde ses på den grå plamage. Den aktuelle lige nedenunder er lige så stor. Foto: NOAA