Vold koster sygedage: Et overfald lagde Toni ned i et halvt år

Toni Rasmussen er tidligere musiker, og han opdagede, at guitaren var det eneste, der kunne jage tankerne om overfaldet væk. (Foto: Foto: Joachim Rode / Fagbladet 3F)

Nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at vold på jobbet koster mange sygedage. Postbud Toni Rasmussen blev overfaldet på jobbet og og var sygemeldt et halvt år.

Det startede som en almindelig arbejdsdag, da postbud Toni Rasmussen gik i sine egne tanker og delte post ud på Christianshavn en kold novembermorgen. Men det endte med blackout, angst og et halvt års sygemelding efter mødet med en voldsmand.

Tonis historie er et af de tilfælde, der gemmer sig i Arbejdstilsynets tal, som viser knap 20 procent flere voldsanmeldelser i 2017 i forhold til 2013.

Det viser en gennemgang af tallene foretaget af Fagbladet 3F.

“Du skal dø, din elendige bøsserøv,” råbte manden, der syntes, at postcyklen fyldte for meget på fortovet. “Så slap dog af,” sagde Toni Rasmussen til ham.

Det fik den 30-40 årige mand til at trække højre arm helt bagud og knalde håndtaget til en hundesnor med fuld kraft ind i hovedet på 57-årige Toni Rasmussen.

Toni Rasmussen blev forskrækket over slaget, men prøvede at ryste overfaldet af sig og arbejdede videre.

- Han råbte og skreg og truede mig, før han gik videre med sin hund, fortæller han.

Så stødte han på manden igen.

- Han svinede mig til og truede mig igen. Så var det nok. Jeg ringede til politiet og anmeldte ham, siger Toni Rasmussen.

Han gik posten færdig og tog på skadestuen bagefter. Der var ikke store synlige skader at se i ansigtet, men han havde smerter, som han fik smertestillende for.

Hjemme i huset i Brønshøj havde han en urolig nat og sov elendigt, men besluttede sig alligevel for at tage på arbejde.

- Men da jeg tog nøglen til cyklen, fik jeg blackout og angstanfald, husker han.

- Jeg kom til samtale på arbejdet, hvor jeg tudede så meget, at jeg ikke kunne snakke. Jeg gik i baglås og kunne ingenting, husker han.

Han blev sygemeldt og startede kort efter hos en psykolog. Men han forlod stort set ikke villaen i Brønshøj, hvor han bor med kone og børn, i det halve år, han var sygemeldt.

- Det værste var egentlig chokket over slaget. Jeg var fuldstændig uforberedt. Psykologen hjalp mig meget. Men det, der faktisk betød mest, var min guitar, siger Toni Rasmussen, der tidligere levede som musiker.

Han opdagede, at guitaren var det eneste, der kunne jage tankerne om overfaldet væk.

- Jeg spillede og spillede, men frygtede samtidig, at jeg aldrig ville blive rask igen. Bare jeg så et Post Nord-logo, fik jeg det dårligt, fortæller Toni Rasmussen.

Han startede på nedsat tid efter seks måneders sygemelding.

- Jeg er kommet over det, men har fået et livslangt mén, hvor det hele kommer op i mig indimellem med fysisk og psykisk ubehag. Jeg er også blevet grådlabil, siger han.

Voldsmanden blev aldrig fundet. 

Fagbladet 3F