VM-OVERBLIK: Se resultaterne af Danmarks tidligere knockoutkamp

Sport
Ebbe Sand scorede et ikonisk mål få sekunder efter sin indskiftning i 4-1-sejren over Nigeria i VM-ottendedelsfinalen i 1998. (Foto: Foto: Oleg Popov/Reuters)

Nigeria er det eneste hold, som Danmark har slået i en knockoutkamp ved VM. Det var i 1998.

Før søndagens VM-ottendedelsfinale mod Kroatien har fodboldlandsholdet spillet fire VM-knockoutkampe i historien. Kun én af dem er blevet vundet. Se de tidligere knockoutkampe her:

* Danmark - Spanien 1-5, VM-ottendedelsfinalen 1986.

Efter tre sejre i gruppespillet så Danmark ud til at fortsætte en god slutrunde, da Klaus Berggreen blev sparket ned og fremtvang et straffespark efter lidt over en halv times spil. Jesper Olsen omsatte straffesparket, men Olsens landsholdskarriere bliver først og fremmest husket for en anden episode i samme kamp. Kort før pausen modtog han bolden fra målmand Lars Høgh. Danmark havde ikke sparket langt på noget tidspunkt i kampen, og det havde angriberen Emilio Butragueno luret. Så da Jesper Olsen sendte en sløset aflevering tilbage mod Lars Høgh, opsnappede Butragueno bolden og udlignede let. I anden halvleg faldt dynamitdrengene fra hinanden. Butragueno headede Spanien i front med 2-1 efter et hjørnespark, og da Andoni Goikoetxea scorede til 3-1 midt i anden halvleg på et straffespark, synes kampen afgjort. Butragueno fik siden prentet sig ind som evig bøddel i den danske VM-historie, da han med yderligere to scoringer i slutfasen gjorde kampen i Querétaro til et mareridt.

* Danmark - Nigeria 4-1, VM-ottendedelsfinalen 1998.

Mens Danmark haltede videre fra gruppespillet, havde Nigeria vundet sin gruppe foran Paraguay og Spanien og var udråbt til favorit i kampen. Det blev der hurtigt lavet om på. I løbet af kampens første 12 minutter havde Peter Møller og Brian Laudrup banket Danmark på 2-0, og i det 58. minut brød jublen for alvor ud i Paris efter slutrundens måske bedste mål. Et maskeret varemærke-Michael Laudrup-lob til Ebbe Sand blev behandlet på bedste vis af Brøndby-angriberen, som headede bolden over en forsvarsspiller og styrede den fladt i mål. Siden scorede Thomas Helveg et af sine sjældne mål, før Tijani Babangida lavede et trøstemål bag Peter Schmeichel minuttet efter.

* Danmark - Brasilien 2-3, VM-kvartfinalen 1998.

Selvtilliden fra sejren over Nigeria blev taget med på banen mod de forsvarende verdensmestre. Danskerne chokstartede allerede i kampens andet minut. Ligesom i gruppekampen mod Frankrig tog et hurtigt taget dansk frispark modstanderen på sengen, og Brian Laudrup kunne aflevere bolden til Martin Jørgensen, som med sin første landskampsscoring sendte Danmark i ekstase. Efter 25 minutter var kampen i Nantes vendt på hovedet på scoringer af Bebeto og Rivaldo. Danmark udlignede fem minutter inde i anden halvleg ved Brian Laudrup, som efter at have banket bolden i nettaget lavede sin arrogante jubelscene liggende på græsset med armen støttende til hovedet - og med Søren Colding i et mislykket forsøg på at kopiere jubelscenen bagved. Glæden varede kun i ni minutter, før Rivaldo igen bragte Brasilien foran. I slutfasen headede Marc Rieper bolden på overliggeren, men en formidabel og mindeværdig fodboldkamp endte med dansk VM-exit.

* Danmark - England 0-3, VM-ottendedelsfinalen 2002.

Upresset og unødvendigt forærede Danmark et hjørnespark væk allerede i kampens femte minut. David Beckham slog bolden ind i panden på Rio Ferdinand, og Thomas Sørensen kunne akkurat ikke holde bolden på den rigtige side af mållinjen. Mareridtsstarten i Niigata kom Danmark sig aldrig over. Midtvejs i første halvleg stod Michael Owen pludselig fri på kanten af det lille felt, og han kunne let fordoble Englands føring. Dødsstødet kom få minutter før pausen, da den ellers udskældte angriber Emile Heskey bankede bolden ind under en sprællende Thomas Sørensen.

/ritzau/