Hvordan er det nu med Grundlovsdag? Det er da en helligdag - eller hvad?
Er du i tvivl om, hvorvidt du kan skippe kontoret og i stedet tage i Tivoli med ungerne eller blive hjemme under dynen på torsdag? Så er du ikke alene.
Mange medlemmer af HK Privat ringer forvirrede ind og spørger, om de har fri på Grundlovsdag eller ej. Det fortæller Jesper Schmidt Sørensen, faglig chef.
"Hvert eneste år er der mange, der ringer ind, fordi de er i tvivl. Nogle tror nemlig, at Grundlovsdag er en helligdag, men det har det ikke været i mange år," siger han.
Frem til 1975 var den 5. juni en lovsikret halv fridag, hvor danskerne kunne gå hjem til frokost. I dag er det imidlertid din overenskomst eller ansættelseskontrakt, der afgør, om du må holde halvt eller helt fri, eller skal knokle hele dagen. Nogle arbejdspladser har lokale aftaler om for eksempel at bruge en feriedag.
Medlemmer af HK Privat har ifølge overenskomsten ret til en fridag Grundlovsdag. For medlemmer af fagforbundet 3F afhænger det af, hvad du arbejder med. Mens de fleste rengøringsassistenter og servicemedarbejdere skal møde på job, har de fleste specialarbejdere og håndværkere ret til en hel eller halv fridag.
Hvis du er i tvivl, om du har fri, kan du først og fremmest henvende dig til dine kolleger, chef eller tillidsmand og spørge, hvordan tingene plejer at foregå på din arbejdsplads.
Hjælper det ikke på forvirringen, opfordrer Jesper Schmidt Sørensen fra HK Privat til, at du tjekker din ansættelseskontrakt eller kontakter din fagforening.