Vil afskaffe særlig paragraf: "De kongelige har privilegier nok"
Paragraf 115, den om majestætsfornærmelse, kvæler debatten, mener Claes Theilgaard. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv og Helga Theilgaard
Når man nu er i gang med at fjerne blasfemiparagraffen kan man også godt tage paragraffen om majestætsfornærmelse med i købet, mener formand for Ung Republik, Claes Theilgaard

Paragraffen om majestætsfornærmelse skal væk.

Det mener Claes Theilgaard, gymnasieelev, initiativtager og formand for Ung Republik og bestyrelsesmedlem i Republik nu.

I et debatindlæg i Politiken undrer han sig over, at man i debatten om afskaffelsen af paragraf 140, blasfemiparagraffen, overser paragraffen om majestætsfornærmelse, paragraf 115, og mener, at de to paragraffer skal afskaffes på én gang.

"At vi derfor tillader at have sådanne pletter på ytringsfriheden som majestætsfornærmelsesparagraffen er uforståeligt," skriver han.

Paragraf 115 kvæler nemlig en stor del af den debat, der ellers ville have været samfundsgavnlig, mener han, og skriver at det ikke kan være det, man ønsker i et demokratisk land med ytringsfrihed.

"Hvorfor er det, at man med majestætsfornærmelsesparagraffen skal tage særlige hensyn til de kongeliges følelser? De kongelige har privilegier nok, og der er ingen grund til at beholde majestætsfornærmelsesparagraffen. Tanken er forældet", skriver Claes Theilgaard.

Paragraf 115 i straffeloven om majestætsfornærmelse har i sin nuværende form aldrig været brugt. Den seneste dom er fra 1920. Her blev en redaktør dømt for at offentliggøre en artikel med ordene "Kristian, Konge af Folkets dumhed."

I lande som Thailand er straffene for majestætsfornærmelse meget hårde, og hvis paragraf 115 bibeholdes i Danmark, vil vi legitimere over for lande som Thailand, at de kan forskelsbehandle, diskriminere og begrænse ytringsfriheden, mener han.

Svinger sin skarpe pen

Republikaneren Claes Theilgaard begyndte at svinge den skarpe pen over kongehuset tidligere i år. På sin blog på mediet Ungeavisen.dk er han blandt andet gået i infight med Ole Krarups, Nye Borgerliges Ungdom, argumenter for en bevarelse af kongehuset.

Her skrev Claes Theilgaard i marts blandt andet: "Helt skingert bliver det, når Ole Krarup begynder at argumentere for kongehusets berettigelse ved at sammenligne det med pandaen. Men man må jo så også give ham, og alle andre royalistiske debattører, at de har en svær sag at argumentere for".