Arbejdsskadestyrelsen har maksimum et år til at behandle en anmeldelse af en arbejdsskade, hvad enten den er fysisk eller psykisk.
I den tidligere Balkan-soldat Heine Sinkbæk Andersens tilfælde er der gået præcis to år og to måneder.
Styrelsen har med andre ord brudt loven i over et år.
Grine eller græde?
Efter forgæves at have tømt sin postkasse i 26 måneder, lå der endelig et svar til krigsveteranen den 10. november. Erhvervssygdomsudvalget under Arbejdsskadestyrelsen har anerkendt, at han har fået en 'uspecificeret belastningsreaktion'.
"Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde," lyde reaktionen fra den tidligere konstabel.
Der er retfærdighed til
Lægerne mener, at han har post-traumatisk stress, men det mener myndighederne altså ikke. Alligevel får Heine Sinkbæk Andersen en økonomisk godtgørelse for varigt mén. Hans mén-grad er fastsat til 20 procent.
"Det betyder meget, at myndighederne har anerkendt mine traumer som en arbejdsskade. Jeg har hele tiden sagt til mig selv, at hvis der var nogen retfærdighed til, så skulle jeg kompenseres for den måde, jeg blev kastet i krig på."
"Men sagsbehandlingen har været umenneskelig lang," fortæller den 41-årige veteran fra sit hjem i Ringkøbing.
[pagebreak]
Syg af sagsbehandling
Selvom det er 15 år siden, at han arbejdede i krigszonen i det tidligere Jugoslavien, tager han stadigvæk medicin for at dulme sine nerver. Når Heine Sinkbæk Andersen tæller sine selvmordsforsøg siden hjemkomsten, når han selv til tallet 10.
"Der skal meget til, før vi veteraner beklager os. Selvfølgelig skal myndighederne sørge for, at ingen forsøger at snyde systemet, men det er ikke i orden, at vi skal flyttes rundt som ludo-brikker i årevis, mens vi bliver mere og mere syge," siger han og tilføjer:
"Før havde jeg ingenting til overs for Arbejdsskadestyrelsen, men nu er jeg lidt venligere stemt. Jeg synes dog, det er uhørt, at man som jeg skal krænge sin sjæl ud i medierne for at råbe myndighederne op."
Hold ud
Heine Sinkbæk Andersen har haft en advokat til at køre sin sag. Han anbefaler andre veteraner at gøre det samme, selvom det er en dyr fornøjelse.
"Kæmp videre, hvis du har kræfterne til det. Det betaler sig at holde ud. Min advokat har været villig til at vente med at få sin betaling, indtil jeg har fået udbetalt min erstatning. Måske vil andre gøre det samme," siger Heine Sinkbæk Andersen, der skylder sin advokat mellem 60 og 80.000 kroner.