"Vi skylder de hjemvendte soldater at tage deres problemer alvorligt."
Så klar var udmeldingen fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) under et samråd i Beskæftigelsesudvalget i dag.
Ministeren var kaldt i samråd af Bent Bøgsted (DF) og Jørgen Arbo-Bæhr (EL) på baggrund af en række artikler, som Avisen.dk siden september måned har bragt om krigsveteraner fra krigen på Balkan.
På trods af klokkeklare PTSD-diagnoser og speciallægers udsagn for sammenhængen mellem disse og oplevelserne i krigen, har adskillige veteraner løbet panden mod en mur i forhold til at få anerkendt deres mén som psykisk arbejdsskade.
Vil finde en løsning
I Arbejdsskadestyrelsen har man givet afslag til krigsveteranerne, fordi sammenhængen mellem krigsoplevelserne og de psykiske traumer ikke i tilstrækkelig grad har kunne dokumenteres.
Det er blandt andet fordi, at man i 1990erne ikke ikke skrev nær så meget ned om de hændelser og aktioner, som soldaterne deltog i, som man gør i dag.
[pagebreak]
Derfor står vi nu med en særlig gruppe, som fortjener en hjælpende hånd, forklarede Mette Frederiksen under samrådet.
"De soldater, der har været udsendt for Danmark i 1990erne, har ikke nydt den omsorg, som Forsvaret i dag stiller til rådighed for de udsendte."
"Derfor står vi med veteraner, der i dag har meget svære betingelser, og hvor der - med en vis sandsynlighed - er sammenhæng mellem det, og det, de oplevede i krigen på Balkan. Den gruppe skal vi finde en løsning til, og det det vil jeg tage op med den øvrige regering," sagde Mette Frederiksen under samrådet.
Regler skal ikke ændres
Mette Frederiksen kunne under samrådet ikke konkretisere, hvordan denne løsning skal udmyndiges, men lovede at vende tilbage til udvalget, når regeringen er klar med et bud på en løsning.
I forbindelse med de, på Avisen.dk, omtalte sager, har et væsentligt kritikpunkt været, at Arbejdsskadestyrelsen ikke anerkender PTSD som en arbejdsskade, hvis ikke soldaten kan bevise, at han har haft symptomer inden for seks måneder efter hjemkomsten.
Men Mette Frederiksen ønsker ikke at ændre den nuværende lovgivning.
"Jeg ser ikke nogen grund til at ændre på de bestemmelser, der gælder på arbejdsskadeområdet. For jeg har tiltro til, at de eksisterende regler indfanger de problemer fremadrettet," sagde hun, men fastholdt, at en særlig løsning for veteraner fra Balkan er nødvendig.
"Vi har en gruppe, der er i klemme, og det - de oplever i dag - er jo, at de ryger ned imellem to stole. Og jeg synes ikke, at det er soldaternes ansvar. Jeg synes, det er et ansvar, som vi skal tage på os," slog hun fast.