For 10 dage siden præcis kl. 11.50 landede en privatjet i Københavns Lufthavn. Ud steg tre Michelin-hædrede kokke og nogle af de mest magtfulde madskribenter i verden. Flokken satte sig ind i en taxa og kørte direkte til Restaurant Noma, hvor de spiste en 10-retters frokost. Så fløj de hjem igen.
Det er langtfra første gang, Restaurant Noma får besøg af gæster, der flyver ind fra udlandet alene for at opleve danske kokke trylle. Faktisk sker det stadig oftere, for dansk madkultur er rykket op i den ypperste verdenselite.
Tirsdag i denne uge kom så Michel Troisgros på en lille miniferie med konen. Den franske superkok, som kan bryste sig af, at hans restaurant har hele tre Michelin-stjerner og som en af de eneste i verden har haft det i 30 år, ville også spise middag på Noma, men blev afvist. Der var ikke plads.
I stedet ringede Troisgros til restauranten Formel B, og præsenterede sig som »en kendt kok fra Frankrig«.
»Jeg ved jo udmærket, hvem han er, men jeg troede ikke på, at det var ham, før han stod her,« siger kok og medejer Rune Jochumsen.
Supermagt med tiden
Når en af verdens mest feterede kokke vælger at tage på ferie til Danmark, er det et godt bevis på, hvor langt fremme vi er, mener madanmelder og forfatter Svend Rasmussen.
»Det indikerer, at vi er en gastronomisk supermagt. Vi andre tager til New York og London, men han vælger Danmark.«
Ifølge René Redzepi fra Noma var det utænkeligt for fem år siden.
»Vi er helt sikkert på vej til at blive en supermagt, men vi har stadig et stykke vej endnu. Den identitet, Danmark har fået, skal udvikles endnu mere og med flere regionale særpræg,« siger René Redzepi, som godt nok måtte afvise Michel Troisgros tirsdag aften, men skulle have haft ham til frokost onsdag - hvis altså ikke lige Troisgros kone var blevet sløj. Til gengæld har han lige haft besøg af den skotske kok Gordon Ramsey, der er kendt fra flere tv-programmer.
Jamie Oliver til frokost
Også Restaurant Geranium, hvor Rasmus Kofoed og Søren Ledet huserer, har haft fint besøg fra nogle af Sveriges fremmeste kokke og ikke mindst Jamie Oliver, der for nylig spiste frokost på den økologiske gourmetrestaurant.
Ifølge Svend Rasmussen skyldes den udenlandske opmærksomhed blandt andet Rasmus Kofoeds to medaljer ved kokkekonkurrencen Bocuse d Or og kokke som René Redzepi, der har genopdaget de gamle nordiske retter og løftet dem op på højt niveau.
»Tidligere var det slet ikke sikkert, Michelin-inspektørerne værdigede Danmark et besøg - nu kommer de flere gange om året. Og ifølge Michelin-bossen Derek Bulmer står Noma på spring til at blive Danmarks første tre-stjernede Michelin-restaurant.«