I de sidste par måneder har formanden fra Søhus Vandværk på Fyn kunne følge med i, hvem der går ind og ud af døren til vandværket på Slettensvej fra sin computer derhjemme.
Af frygt for terrorangreb og drengestreger har vandværket investeret i seks overvågningskameraer, der forsyner formandens bærbare med friske billeder døgnet rundt. Skulle der derimod blive pillet ved en af vandværkets boringer – som ikke er videoovervåget – modtager formanden fluks en advarsel via sms. Alle boringer er nemlig sikret med avancerede alarmsystemer.
»Det er for at sikre os mod terrorangreb og almindelige drengestreger. Der har været flere sager her på det sidste, hvor drikkevandet er blevet forurenet,« siger Aksel Snerling, formand for Søhus Vandværk, og nævner sagen fra Greve, hvor et par drenge i fjor hældte stryknin i en af vandværkets boringer.
»Sådan noget vil vi gerne undgå i Odense. Derfor sikrer vi os, selvom der ikke er noget lovkrav endnu,« siger han.
Sikkerhed frem for alt
Overvågningsudstyret på Søhus Vandværk har kostet 40.000 kroner, men det er en slik, i forhold til hvad det ville koste, hvis nogen skulle finde på at forurene drikkevandet, mener Aksel Snerling.
Hos Odense Vandselskab og Tarup Vandselskab har man også købt stort ind hos sikkerhedsselskaberne.
I dag er samtlige 25 boringer hos Odense Vandværk forsynet med alarmer, der koster 10.000 kroner stykket.
»De minder lidt om de indbrudsalarmer, man kan få til sit hus. Hvis nogen bryder ind i boringen, går alarmen hos et alarmselskab,« siger driftschef Arne Svendsen.
»Vi installerede det kort efter terrorangrebet på USA i 2001,« fortæller værkfører Jørgen Storm Jensen.
Vandselskaberne har i øvrigt bedt politikerne i Odense om at ændre i vandforsyningsplanen for 2006-2018, der skal vedtages på et byrådsmøde senere på året.
I den nye formulering står der, at vandforsyningerne skal sikres mod terror på boringer og vandværk, hvilket By- og Kulturudvalget har godkendt.