Valgplakaterne har i godt en måned præget gadebilledet i hele landet, men til midnat burde det være slut for denne omgang.
Politikerne skal nemlig hive samtlige plakater ned, inden dagen er omme - ellers venter der en bøde.
Der gælder strenge regler, hvis man som håbefuld kandidat hænger sit ansigt op i gader og stræder.
Reglerne tilsiger, at plakaterne skal tages ned igen senest otte dage efter valgdagen. Det gælder også for de strips, der er blevet brugt til at hænge dem op.
Flere politikere har allerede været ude for at rydde op efter sig selv, mens nogle tilmed efterspørger hjælp fra offentligheden til at udpege plakater, der er blevet glemt.
Det gælder blandt andre De Konservatives Rasmus Jarlov.
- Hvis du ser andre af mine plakater i dag, så sig meget gerne til. Vi har taget alle, vi har kendskab til, men kan have overset en enkelt hist og her i novembermørket, skrev han tirsdag på Twitter.
Det er i sidste ende kommunernes ansvar at få taget resterende valgplakater ned fra træer og lygtepæle. Efterfølgende sendes regningen dog videre til de politikere, hvis ansigt pryder de pågældende plakater.
I Københavns Kommune kommer det til at koste en politiker mellem 50 og 100 kroner per plakat.
- Regningen afspejler de aktuelle udgifter, vi har haft til at tage valgplakaterne ned. Du får først det endelige beløb oplyst, efter at valget er overstået, skriver kommunen på sin hjemmeside.
- Som kommune har vi pligt til at opkræve de udgifter, vi har haft til at tage valgplakaterne ned. Vi har udgifter til nedtagning, opbevaring samt reparation af beskadigede master og træer, lyder det videre.
Ved folketingsvalget i 2019 hev Københavns Kommune knap 4500 plakater ned.
LA-formand Alex Vanopslagh er en af dem, som har fået hjælp af borgerne til at få taget valgplakater ned.
TV 2 Østjylland skrev i sidste uge, at unge mennesker øjnede en gevinst på op mod 200 kroner ved at sælge plakater med hans ansigt på DBA.
/ritzau/