Administration 

Blogger: Værdige stemmer fra bunden gør op med gængse fordomme

BOGANMELDELSE: Ny bogantologi lader reformramte selv komme til orde om deres virkelighed og viser en helt anden virkelighed end det skingre billede, man ofte får i den politiske debat. Mange af beretningerne afspejler en erfaring med kommunen som en vridemaskine eller affaldsskakt, hvor man mister sit ansigt og sjældent kommer helskindet ud igen, skriver Lisbeth Riisager Henriksen i en anmeldelse.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DE SENESTE ÅRS REFORM-AMOK på social- og beskæftigelsesområdet har frembragt en stor underklasse af mennesker, hvis livsbetingelser er fuldstændigt ulige den almindelige danskers. Den er i mangt og meget en skjult befolkningsgruppe, som hverken flertallet af politikere eller medier ønsker at lytte til.

Forringelserne af syge, arbejdsløses og studerendes grundbetingelser og ydelser har væltet ind over landet: Reformer af dagpenge, efterløn, førtidspension og fleksjob, sygedagpenge, kontanthjælp, SU osv. Den politiske strategi fra konsensuspartierne har været at ændre på vurderingen af og fortællingen om mange af de mennesker, som får disse ydelser; herunder fortællingen om syge mennesker, der står i en meget svag position, og som for få år siden naturligvis ville have fået samfundets solidariske forsørgelseshjælp og respekt.

De bliver defineret, kategoriseret og fremstillet som stereotyper, man kan tage afstand fra. Udskammet. Derved, tror man, kan man beskære ydelserne, herunder hjælpen til de værdigt trængende, uden at få befolkningens moralske fordømmelse. Dét, som ingen ved og forstår, kan ingen have ondt af.

Ingen har tænkt på at spørge disse mennesker selv om, hvad de mener om det hele. ”Hen over hovedet på de berørte afgør politikerne egenrådigt, hvad der er bedst for dem,” fastslås det i forordet til den nye bogantologi Stemmer fra dybet, som er redigeret af Dorte Hummelshøj Jakobsen.

DET FORHOLD VIL DENNE BOG gøre op med. Den vil lade nogle af de berørte selv komme til orde. Eller som det hedder i anmelderbrevet: ”Hovedformålet er at formidle, at mennesker på overførselsindkomst er nøjagtig lige så forskellige som de mennesker, der befinder sig på arbejdsmarked: Deres sociale baggrund, uddannelsesniveau, politiske holdninger, livssyn, ønsker og drømme er forskellige. På ét punkt er de dog ens – de er alle mennesker med menneskelige følelser.”

Stemmer fra dybet er en sjælden perle af en udgivelse, fordi den lader mennesker selv komme til orde om deres virkelighed. Den viser en helt anden virkelighed end det skingre billede, man ofte får i den offentlige politiske debat, hvor der cirkulerer mange fordomme om mennesker på overførselsindkomst eller i fleksjob. Det er de fordomme, som flittigt er blevet sat til torvs af blandt andre daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), daværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesordførere som Joachim B. Olsen (LA), Rasmus Jarlov (K) og mange flere.

Bogens 12 beretninger er meget virkningsfuldt sat op, så der optræder fordomsfulde politiske citater om de pågældende målgrupper mellem de fleste beretninger. Beretningerne viser så i modsætning til disse en helt anden virkelighed og gør de politiske udsagn til skamme. Det er en meget klog og effektiv måde at vise, hvor forvrænget en opfattelse, mange af vores politikere har af virkeligheden og af de mennesker, deres lovgivning har indgribende konsekvenser for.

DISSE VIDT FORSKELLIGE 12 personer har vovet at stille sig frem trods den udskamning, som vi ofte har set fra politisk hold, når nogen har ytret sig om deres virkelighed på kontanthjælp, fleksjob, sygedagpenge, førtidspension osv. Og det har kostet mange af dem meget at skrive de indlæg, som bogen præsenterer. De fortjener meget stor tak og anerkendelse for, at de alligevel har medvirket!

Hvad fortæller de så om i bogen?

Der er indlæg om livet med forskellige sygdomme og funktionsnedsættelser, fysiske såvel som psykiske. Der er beskrivelser af et sundhedssystem, som nogle steder slet ikke fungerer; hvor patienter aldrig får en professionel afklaring og den nødvendige behandling, selvom de igen og igen presser på for at få hjælp, eller hvor den først kommer efter meget lang tid.

Der er meget om manglende retssikkerhed i social- og beskæftigelsessystemet, herunder om umyndiggørelse, mistænkeliggørelse, nedværdigende behandling, fejl på fejl. Der er meget om meningsløse ressourceforløb og manglende respekt fra systemets side for alvorlig sygdom og anden afmagt; der er indlæg om ydmygende nyttejob. Der er indlæg om alvorligt syge mennesker, der er på kontanthjælp, og der er meget om ventetid på at få ret i systemet. Forsidens graffitibillede (foto: Anders Johansen) illustrerer denne gennemgående erfaring med kommunen som en vridemaskine eller affaldsskakt: Her mister man sit ansigt og kommer sjældent helskindet ud igen.

Der er indlæg om fattigdom og konkrete beskrivelser af, hvordan man kan holde sulten mest muligt fra døren; og der er indlæg om, hvordan kontanthjælpsloft, fattigdom og usikkerhed om fremtiden også går ud over børnene.

Det er beretninger om mennesker, der værdigt forsøger at kæmpe sig igennem livet i situationer, hvor samfundet er med til at give dem endnu dårligere odds, end de i forvejen har. De gør stort indtryk og er i øvrigt meget forskellige, som mennesker nu er det.

Og så reflekterer en del af forfatterne over den politiske udskamning og stigmatisering, som de som reformramt borgergruppe har været udsat for igennem den senere årrække. Der er hos mange af forfatterne en oplevelse af at blive betragtet som mindreværdige end dem, der befinder sig på den ordinære del af arbejdsmarkedet. Det er for mange af dem svært at komme til rette med.

DET HØRER I ØVRIGT MED til forhistorien, at denne bogantologi ikke alene er en modstemme til den sædvanlige politiske debat om kontanthjælpsmodtagere med videre, hvor alle andre end netop kontanthjælpsmodtagere selv er repræsenteret. Den konkrete tilblivelse kom efter Gyldendals udgivelse i sensommeren 2016 af Karina Pedersens bog Helt ude i hampen, som ikke havde sparet på fordommene om mennesker på overførselsindkomst.

Denne bog var blevet anmeldt i mange medier som værende en væsentlig debatbog, men hurtigt stod det klart, at bogen hverken var sandfærdig eller repræsentativ for kontanthjælpsmodtagere. Gyldendals litterære direktør Johannes Riis blev opfordret til at trække bogen tilbage, men det ville han ikke. For han fandt det vigtigt, at 'vi' opnåede mere viden om den befolkningsgruppe, nævnte Karina Pedersen skrev om.

Samme Gyldendal fandt det desværre ikke lige så vigtigt at udgive nærværende bogantologis fortællinger, og flere andre af de store forlag har ligeledes afvist at udgive bogen. Dette til trods for, at de medgiver, at det er en ’vigtig udgivelse’.

Skulle de skæve fordomme ikke vinde kampen om, hvad der er sandheden om disse menneskers virkelighed, var der derfor ingen vej udenom, at Dorte Hummelshøj Jakobsen, som er initiativtageren, selv måtte udgive bogen på det lille forlag Candied Crime.

Hun er selv forfatter, redaktør, oversætter og forlægger og har lagt et kæmpestort stykke arbejde i at realisere denne udgivelse, som har været op ad bakke. Det skal hun have stor tak og anerkendelse for!

Stemmer fra dybet, red. af Dorte Hummelshøj Jakobsen, udkommer 1. oktober 2018 på Forlaget Candied Crime. Bidrag af: Maria Busch, Rie Grenaa, Charlotte Holm, Mette Kjærulff, Claus Larsen, Line Lazarus, Lasse Lillevang Vesterholt, Carina Martinus, Rikke Petersen, Mette Sejrbo, Dorthe Skriver Nielsen, Heidi Stephansen. 198 sider.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil ramt af

skud i Aarhus

En flod med hvidt vand
Helt vildt

Efter tankvognsuheld:

Mælk i stride strømme

Silas Holst og en rød murstensvilla
Kendte

Silas Holst jubler

Villaen solgt

En tjener serverer kaffe til to kvinder
Corona

Dagens afstemning:

Er det skørt med coronapas

ved udendørsservering

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En barfodet mand går på en træstamme
Sundhed

Usundt at gå med sko

En pige sidder og læser en bog på en terrasse i et sommerhus
Livsstil

Gode råd:

Sådan gør du terrassen klar

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Et moderne hus i solen
Advertorial

Annonce

Gode overvejelser før du bygger et hus

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet