Vær på vagt: Svindlere ringer fra politiets nummer

Krimi
Det er vigtigt at være kritisk overfor numre som man ikke kender. (Foto: Michaela Rehle/Reuters/Ritzau Scanpix/modelfoto)

Svindlere ringede op fra et af politiets numre og udgav sig som værende fra politiet.

1448. Det er da politiet.

Sådan har det været i årtier, at politiets telefonnummer ender på cifrene 1-4-4-8 - og så tager man da røret og hører efter, hvis opkaldet kommer derfra.

Det gjorde mindst tre personer fra Stege, Rønne og Thisted-egnen, men der er tale om svindelopkald, oplyser politiet til Lokalavisen.

Svindlerne præsenterer sig som værende fra politiet og i de tre tilfælde har de sagt, at de arbejder med databedrageri hos Midt- og Vestsjællands Politi og økonomisk kriminalitet hos Holbæk Politi.

I alle tre tilfælde fattede ofrene dog mistanke, lagde røret på og kontaktede det lokale politi.

Sagen om de falske politihenvendelser efterforskes, og ifølge Lokalavisen vises politiets nummer på telefonens display fordi, svindlerne - eller måske er der bare én gerningsmand - bruger en tjeneste, hvor han selv vælger hvilket telefonnummer, som skal vises på den telefon, som modtager opkaldet.

Svindlernes metode kaldes "spoofing" og er endnu en type fupopkald, hvor specielt udenlandske svindlere ændrer visningen af deres eget nummer til et tilfældigt dansk nummer.

På den måde ser det ud som, man bliver ringet op fra et dansk nummer - også selvom opkaldet kommer fra udlandet.

I langt de fleste tilfælde drejer "spoofing" sig om, at franarre ofrene personlige oplysninger om kreditkort eller lignende.

Et ofte anvendt "spoofing"-opkald handler om, at få ofrene til at tro på, at der er noget galt med styresystemet (som regel Microsoft, red.) på deres computer.

Derfor er det vigtigt at være kritisk overfor numre som man ikke kender - og altså i dette tilfælde også et nummer, som umiddelbart kan genkendes som politiets.

Politiet har endnu ikke modtaget oplysninger om, at nogen borgere skulle være blevet franarret personfølsomme oplysninger i forbindelse med opkald fra det nævnte nummer, skriver Lokalavisen.