Har varmebølgen over Danmark fået dig til at sukke efter en flot træterrasse, så du kan få det maksimale ud af den danske somner?
Der er et væld af muligheder, når det kommer til, hvilke materialer den skal bygges af. Men de er langtfra lige bæredygtige.
Og hvis du vil prioritere bæredygtigheden, så skal du først og fremmest kigge efter FSC- og PEFC-certificeret træ, lyder rådet fra Træinformation, som er træbranchens videns- og formidlingscenter.
Derudover er der forskel på udledningen, afhængig af hvilken behandling og sort du vælger.
- Den billigste terrasse er med trykimprægneret træ, men den indeholder også en del kemi. Hvis man vil have et giftfrit miljø, så er tropisk træ et godt valg, men det er også dyrt, fortæller Mikael Koch, der er direktør hos Træinformation.
Videncenteret har lavet en udgivelse om valg af træ og udførelse af træterrasser, som er baseret på en livscyklusanalyse fra Teknologisk Institut og IVL Svenska Miljöinstitutet.
Den viser, at miljøpåvirkningen for sibirisk lærk, ipé og NTR-mærket trykimprægneret træ, som ikke indeholder krom, ikke adskiller sig ret meget fra hinanden.
Det skyldes, at forskellene i transportafstand og levetid nogenlunde opvejer hinanden.
Udledningen er væsentligt lavere end brædder af komposit fra enten Kina - som topper i forhold til udledning - eller Tyskland.
Thomas Folke Andersen er salgschef og rådgiver om trævalg hos Keflico, som forhandler træ til blandt andet byggemarkeder. Han fremhæver ipé-træsorten som træterrassens Rolls-Royce inden for tropisk træ.
- Man klassificerer holdbarheden på træ fra klasse 1, som er det bedste, til klasse 5. Og der er holdbarheden af ipé en klasse 1, fortæller Thomas Folke Andersen.
Det vidner prisen dog også om. Derfor kan du overveje nogle af de mindre kendte træsorter, som også er klasse 1 eller 2, råder han.
- Der er også noget bæredygtighed i at vælge de mindre kendte sorter, fordi man giver skovejeren mulighed for at høste andre træsorter end de meget efterspurgte, siger han.
Det er også værd at overveje behandlingen af træet, som skal være med til at forlænge holdbarheden.
Eksempelvis er fyrretræ ikke specielt holdbart, da det vokser meget hurtigt og derfor ikke opnår en høj densitet. Det gør, at det lettere nedbrydes af svampe og alger.
Men her kan du overveje at se på varmebehandlet træ, som også kaldes termobehandlet træ.
- Det er en proces, hvor man varmer træet op i en stor ovn og får de biologiske stoffer i træet ud. Derefter suger der ikke så meget fugtighed op i træet, og det forlænger holdbarheden, forklarer Thomas Folke Andersen.
En trykimprægneret fyrretræsterrasse holder typisk i 15-20 år. Herefter skal træet bortskaffes, og det kan ikke genanvendes.
En god hårdttræsterrasse eller en af varmebehandlet træ - eksempelvis fyr eller ask - kan ofte ligge mellem 25 og 40 år, uden at du behøver at behandle den, siger Thomas Folke Andersen.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS