Våbenhvile i Gaza
De palæstinensiske ledere har efter flere dages blodige kampe indgået en aftale om våbenhvile i Gaza.

De stridende palæstinensiske grupper Fatah og Hamas er tirsdag aften blevet enige om en våbenhvile. Det oplyser flere internationale telegrambureauer. Aftalen bekræftes af Mahmoud Abbas, palæstinensernes selvstyrepræsident.

Aftalen betyder, at de stridende grupper med det samme trækker deres styrker væk fra gaderne i Gaza, der de seneste dage har været skuesplads for blodige kampe. Allerede søndag indgik parterne en aftale om at lade våbnene tie, men den er ikke blevet overholdt. I alt er ti personer blevet dræbt, siden Mahmoud Abbas fra Fatah lørdag udskrev valg.

Tidligere tirsdag opfordrede både Abbas og premierminister Ismael Haniyeh fra Hamas de stridende parter til at indstille kampene og overholde våbenhvilen. Samtidig kritiserede Haniyeh dog Abbas? beslutning om at udskrive valg i utide.

Ifølge Abbas er et valg den eneste løsning på den »alvorlige interne krise«, som de palæstinensiske selvstyreområder befinder sig i.

Siden Hamas vandt en overraskende valgsejr i januar og dannede regering i marts, så har Israel og Vesten boykottet styret. Det har blandt andet ført til en dyb økonomisk krise, hvor over 165.000 offentligt ansatte ikke har fået udbetalt fuld løn, siden Hamas-regeringen tiltrådte i marts. De offentligt ansatte har strejket siden september, men en ny aftale giver håb om, at de nu vil vende tilbage til arbejdet.

Abbas sagde mandag til Storbritanniens premierminister, Tony Blair, som var på officielt besøg, at han holder fast ved beslutningen om at holde nyvalg. Han åbnede dog en lille lem for Hamas, da han omtalte muligheden for at danne en Fatah-Hamas regering.