Administration 

Ungeren mod Ruth

Baggrund: Ungdomshuset har valgt sig den forkerte fjende. For Faderhusets religiøse leder, Ruth Evensen - eller "Ruttemor", giver aldrig op.

Læs og vær med i debatten:
- De Radikale trækker støtte til Ungdomshuset
- Politikere vil redde Ungdomshuset
- Ungdomshuset ryddes inden jul

Af Anne Pihl Rasmussen og Silke Bock - anpi@avisen.dk, sibo@avisen.dk

Politikere forsøger i disse dage at forhindre frikirken Faderhuset i at overtage Ungdomshuset i København. Men Faderhuset leder, Ruth Evensen, overgiver sig aldrig. Hun er kvinden bag Faderhusets køb af Ungdomshuset, og hun er både stædig, stærk og handlekraftig. Når politikere i disse dage kommer med kreative løsninger for at bevare Ungdomshuset, er det Ruth Evensen, de er oppe mod. Mens Faderhuset har udviklet sig til en menighed med sekteriske træk, har Ruth udviklet sig til en kvinde, der vajer stålsat i strid modvind.

Hot frikirke
Spoler man tiden tilbage til Faderhusets begyndelse for 16 år siden, var Ruth Evensen kun en markant præstekone. Faderhuset var Københavns hotteste frikirke, og når kirken holdt gudstjenester var lokalerne på Nørrebro så fyldte, at folk stod ude på gaden. Ruths mand Knut Evensen var præst. Han var en stor, varm bamse med kærlige øjne, stilfærdig humor og tid til at lytte. Faderhuset var en kirke, hvor folk dansede, viftede med armene, kastede sig på knæ, græd og lo. Menigheden havde et godt ry. Andre kirker beundrede dens kreative missionstiltag: En kristen frisørsalon, hvor kunderne blev inviteret med i kirke. Et gigantisk modeshow med bibelord på bannere. Børnecafé og en kristen friskole Samuelsskolen, der nu er lukket af myndighederne.

Men mere end noget andet gik folkene i Faderhuset op i omsorg og rådgivning. De etablerede gratis samtaleterapi, og mennesker i hobetal bookede tider. De havde brug for, at nogen lyttede, at nogen elskede dem, og at nogen hjalp dem videre. Faderhuset gjorde det hele, og Knut Evensen stod i front. Som kaptajn på en kærlighedsbåd.

Ruths plan
Nogle år senere ændrer noget sig i Faderhuset. Ruth Evensens effektive temperament overskygger i gemalens, og det mærkes i menigheden. Mens Knut lytter, sætter Ruth sig mål. Og hun stopper ikke, før målene er nået.
Hendes energi er enorm. Ruth Evensen er stærk og skaber en tryllekreds af handlekraft omkring sig. Ingen i Faderhuset behøver selv at udtænke meningen med deres liv, for Ruth Evensen kender den. Hun har både en plan for menigheden og for alle dens medlemmer. De fleste i Faderhuset ønsker så brændende hendes accept, at de vil gå langt for at få den. For eksempel får familien Evensen gjort rent og lavet mad af en frivillig fra menigheden, der ikke får løn.
Guddommelige visioner

"Gud har sagt"
Ruth Evensen har også et andet træk, som griber dybt ind i medlemmernes liv. Hun får guddommelige visioner på deres vegne.
»Gud har sagt til mig, at du skal ophæve forlovelsen«. »Gud har sagt til mig, at uddannelse er ikke noget for dig«. »Gud mener ikke, at det er en god idé, at I er sammen«, kan hun finde på at sige til mennesker, der efter hendes mening er på et galt spor. Ruth Evensen har tilsyneladende en direkte kontakt til Vorherre, og man kan rette ind efter den eller forlade Faderhuset.

I 1998 får Ruth Evensen en vision om, at hun skal være præst i Faderhuset. Hendes mand, der hidtil har været præst, bliver skoleleder på den kristne friskole Samuelskolen, mens Ruth Evensen går i gang med at reformere kirken.
Nu skal det være slut med tårer i spandevis og rådgivning i timevis. Medlemmerne har længe nok ligget som ammebørn ved brystet. Nu skal de vænnes fra. Menigheden og fællesskabet har hjulpet dem. Nu er det tid til at yde, lyder det.
En del forlader drypvis kirken. Nogle af rådgiverne vil ikke acceptere den ændrede tone, andre vil ikke have Ruth Evensens indblanding i deres valg af uddannelse og partner. Alene i 2001 forsvinder ialt 60 medlemmer, men det skræmmer ikke pastor Ruth. Hun vil hellere have en samlet menighed af mennesker, som virkelig vil, end en sløset flok omkring sig. Ruth Evensen smider samtidig dem ud, der efter hendes mening er oprørske.

Høj musik
Om søndagen mødes de få trofaste til en gudstjeneste, som tager pusten fra de fleste. Musikken er høj. Der er band, skrig og skrål. Folk falder om i ekstase, og der bliver uddrevet påståede dæmoner af mennesker, som ønsker hjælp. »I Jesu navn« bliver der råbt.
Folk opfordres til at donere penge til menighedens projekter. Ind imellem lader Ruth kurvene gå rundt flere gange, hvis folk ikke giver nok. Rygter begynder at sive om, at folk bliver fravristet deres penge, så de er nødt til at bo i Faderhusets kollektiver for at klare sig.
Menigheden lukker sig mere om mere om sig selv og fjerner sig fra omverdenen. Faderhuset ser sig selv i opposition til resten af samfundet, som endnu ikke har fundet frelse. Alderen i menigheden begynder også at falde. Mange ældre stopper, mens de unge og entutiastiske tager over.

Ruth Evensen får sammen med sin niece Kristina Djarling udkommanderet alle til mission. Både de generte og de modige. Blandt andet på Strøget i København prædiker Kristina Djarling et budskab om himmel og helvede, mens de generte står i baggrunden og synger sange med løftede hænder. Kritiske forbipasserende får Guds kærlighed at føle, hvis de kommer med tilråb. »I Jesu navn uddriver jeg oprørsdæmonen af dig«, skriger Kristina Djarling.
Samtidig begynder andre kirker i området omkring Nørrebro at slå alarm. De bliver opsøgt af folk fra Faderhuset, som har givet alle deres penge og ejendele væk for at tilfredsstille Ruth Evensens krav om overgivelse. Desuden lider mange af dem af angst. De hører Ruth Evensens kommandoer inde i hovedet og bliver bange for, om hun har haft ret. De klager over hjernevask, opsøger psykologer, psykiatere og nogle af de rådgivere som for længst har forladt Faderhuset.

Isoleret fra omverdenen
I dag bliver der stadig danset til gudstjenesterne i Faderhuset, hvor Knut Evensen er tilbage på prædikestolen. Varm og venlig som før. Men menigheden har smækket dørene i for omverdenen. Ruth Evensen har de seneste uger skiftet titlen som pastor ud med supervisor for menigheden. Hun er nu Faderhusets åndelige vejleder. Gudstjenesterne annonceres ikke offentligt, og menigheden taler ikke med pressen. Den del sørger Ruth Evensen for. Lige nu har hun travlt, for slaget om Ungdomshuset er igang. Det er en kamp, Ruth Evensen har tænkt sig at vinde.

Artiklen er baseret på samtaler med tidligere medlemmer, sympatisører og iagttagere af Faderhuset.
Ruth Evensen har flere gange afslået at medvirke i et interview.


Keld og Hilda i sneen
Kendte

Heicks stramme

økonomi: Ingen

julegaver

En lottokupon
Nyheder

Fynbo vinder

10 millioner kroner

Portræt af Birthe Kjær
Kendte

Birthe Kjærs jyske jul:

Nu har jeg masser af tid

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

Politi efterlyser trækkende

cyklister efter røveri på sti

Catherine Dufour og Rasmine Laudrup.
Kendte

Kendis-parret

gift igen

Kasper Schmeichel på banen
Sport

Schmeichel: Selvfølgelig

rammer kritikken

En golden retriever med nissehue på
Dyreliv

Hjælp din hund

sikkert igennem julen

Politibiler holder ved siden af hinanden.
Krimi

22-årig holdt parkeret

i letbanespor

En bil under murbrokker
Nyheder

Seks døde efter

voldsomme tornadoer

Mads Mikkelsen i profil
Kendte

Mads Mikkelsen

får fornem

filmpris

håndboldspillere
Sport

Danmark er i

VM-kvartfinalen

mand og kvinde
Kendte

Efter Vild med dans:

Skal gennem stor operation

lastbil holder i kryds
Krimi

Cyklist død efter

sammenstød med lastbil

mennesker i sorg
Nyheder

Gidsel dræbt i Gaza

Nyheder

Stormflodsskader:
Koster 90 millioner kroner

fod i solarie
Nyheder

Unge trodser kræft-risiko

portræt af mand
Kendte

Se billederne:

Jørn Mader er blevet bisat

tre mennesker bag bord
Nyheder

Knas på klimatopmøde

blå blink
Nyheder

Fire er ramt af skud 

mand poserer
Kendte

Dansk stjerne i sorg:

Har mistet sin far

bolig med græsplæne
Krimi

Medarbejdere på hospice

hjemsendt efter dødsfald

politibil med påskriften politi
Krimi

Biljagt med 160 km/t

endte i have 

bygning i brand
Krimi

Voldsom brand: Ejendom

brændt ned til jorden

brandfolk arbejder på et hospital
Nyheder

Tre døde under hospitalsbrand

sexlegetøj på bord
Livsstil

Hver femte dansker

er åben for at købe

brugt sexlegetøj 

person holder mobiltelefon
Nyheder

Vil fjerne mobiltelefoner

fra folkeskolen

penthouse-lejlighed på toppen af skyskraber
Helt vildt

Stor lejlighed solgt

for en lille milliard 

kvinde poserer
Kendte

Valdes jul-stjerne: Jeg

er skabsklimaaktivist

mand i blå skjorte
Kendte

Hollywood-skuespiller

død 

mand i orange fangedragt står i retssal
Nyheder

Skoleskyder får fængsel

på livstid 

tøj hænger på bøjler
Nyheder

Tøjkæde lukker

stribevis af butikker

en mand med flødeboller i kassevis
Kendte

Flødebolle-millionær skærer ned

et busskur med et billede af en mand
Nyheder

Teenagere dømt for rolle i drab på lærer

en mand taler
Nyheder

Vildt! - fik 2.158 kr. i timen for arbejde med ejendomsvurderinger

skjorter
Nyheder

Ophørsudsalg:

Tøjforretning
lukker efter 80 år

en mand kigger på fotografen
Kendte

Biker Jens er helt ude

en vandhane
Livsstil

Jul i sommerhuset?

Sådan undgår du skader

en bygning set udefra
Krimi

Skole truet: - Skynd

jer at forlade skolen 

en bygning
Krimi

19-årig dømt: Dræbte
sin far med 60 knivstik

fans på tribunerne
Sport

DBU advarer mod snyd

Overvågningsbillede
Krimi

Røver efterlyses:

Kender du ham?

Nyheder

Her er

Årets ord

Folk skåler i rødvin
Nyheder

Advarer julefrokost-folket:

Det må du aldrig gøre

en mand med et kreditkort og en computer
Krimi

25-årig tilstår hvidvask

af 15 millioner kroner

Ellen Hillingsø i profil
Kendte

Ellen Hilingsø

frygtede kidnapning

En kvinde ved et bål
Krimi

Politi genoptager

eftersøgningen efter

Kathrine

En kupon fra Eurojackpot
Helt vildt

Nyslået millionær

rejser landet rundt

Anders Lund Madsen ligger med hovedet på et bord.
Kendte

Anders Lund Madsen

misbrugt: Føles bizart

Indkøb i to papirposer
Nyheder

Inflation når laveste

niveau i mere end to år

Parret på den røde løber
Kendte

Julekalender-stjerne

afslører: Er gravid

Jeanette og Michael ved et bord med hver sin kaffekop.
Kendte

"Gift ved første blik"-par

i bryllupsproblemer

Politi i en snedækket skov
Krimi

Har ikke flere spor:

Politiet stopper eftersøgning

af forsvundet 41-årig kvinde

Snedækket motorvej
Nyheder

DMI: Nu forsvinder

sneen

fra kampen
Sport

Japan chokerer Boxen og

sætter Danmark til vægs

Et dansk kørekort
Nyheder

Sænker promillegrænsen

for nye bilister

Politifolk og biler og en afspærring ved en vej
Krimi

Mand fængslet:

Stak kvinde i maven

En kvinde med fingrene på et tastatur på en bærbar computer.
Helt vildt

Studerende blev overrasket:

Der stod en kvart

million på kontoen

En yngre kvinde taler i telefon
Sundhed

Kimet ned: Frygter

dårlig stemning

juleaften

En kvinde ved et bål
Krimi

Forsvundne Kathrines mor:

Det er forfærdeligt

Mor og datter sammen på den røde løber.
Kendte

Diamantdronningen

er blevet genforenet

med fængslet datter

En pige med en pakke
Nyheder

Hærværk i 

4. klasse: Julen

smadret

Mike Villa Fonseca
Nyheder

Mike Fonseca

forlænger sygeorlov

fra Folketinget

Retsfoto af Sanjay Shah
Krimi

Dommer fængsler

Sanjay Shah i sag om udbytteskat

risalamande
Mad og drikke

Ideer fra julekøkkenet:

Roulade med risalamande 

en kampvogn på en mark
Nyheder

Hjælp til Ukraine er på laveste niveau siden invasion

snedækkede træer i en skov
Nyheder

God chance for en hvid jul 

en masse film på en tv-skærm
Film og TV

Kørt træt i klassikerne? Disse julefilm skal du se

en pumpgun på en terrasse
Krimi

14-årig pige dræbte, sårede og begik selvmord

en smilende politiker
Nyheder

Bjerre tilbage som minister: Sker på trist baggrund

en McDonald's restaurant
Mad og drikke

McDonald's vil åbne 9.000 nye restauranter

en kvinde ved en dør
Kendte

Mia Wagner færdig

tre smilende personer i en skov
Film og TV

Vrøvlehoveder i komikers debutfilm

En kvinde pakker en gave op
Livsstil

Det ønsker danskerne sig til jul i år

Nyheder

Hadefulde Facebook-kommentarer om jøder eksploderer

en ældre hvidhåret mand
Nyheder

Senatet i USA: Ingen hjælp til Israel og Ukraine

Sport

FCK-træner: Årets værste kamp

Biler på snedækket vej
Krimi

Snevejrs-onsdag gav travlhed hos autohjælpere

Tesla ladestander
Nyheder

Pensionselskab dropper Tesla

nattehimmel
Nyheder

Kig op - masser af stjerneskud på nattehimlen

Prins Constantin og prinsesse Marie
Kongelige

Prins Constantin er død