Administration 

Ungeren mod Ruth

Baggrund: Ungdomshuset har valgt sig den forkerte fjende. For Faderhusets religiøse leder, Ruth Evensen - eller "Ruttemor", giver aldrig op.

Læs og vær med i debatten:
- De Radikale trækker støtte til Ungdomshuset
- Politikere vil redde Ungdomshuset
- Ungdomshuset ryddes inden jul

Af Anne Pihl Rasmussen og Silke Bock - anpi@avisen.dk, sibo@avisen.dk

Politikere forsøger i disse dage at forhindre frikirken Faderhuset i at overtage Ungdomshuset i København. Men Faderhuset leder, Ruth Evensen, overgiver sig aldrig. Hun er kvinden bag Faderhusets køb af Ungdomshuset, og hun er både stædig, stærk og handlekraftig. Når politikere i disse dage kommer med kreative løsninger for at bevare Ungdomshuset, er det Ruth Evensen, de er oppe mod. Mens Faderhuset har udviklet sig til en menighed med sekteriske træk, har Ruth udviklet sig til en kvinde, der vajer stålsat i strid modvind.

Hot frikirke
Spoler man tiden tilbage til Faderhusets begyndelse for 16 år siden, var Ruth Evensen kun en markant præstekone. Faderhuset var Københavns hotteste frikirke, og når kirken holdt gudstjenester var lokalerne på Nørrebro så fyldte, at folk stod ude på gaden. Ruths mand Knut Evensen var præst. Han var en stor, varm bamse med kærlige øjne, stilfærdig humor og tid til at lytte. Faderhuset var en kirke, hvor folk dansede, viftede med armene, kastede sig på knæ, græd og lo. Menigheden havde et godt ry. Andre kirker beundrede dens kreative missionstiltag: En kristen frisørsalon, hvor kunderne blev inviteret med i kirke. Et gigantisk modeshow med bibelord på bannere. Børnecafé og en kristen friskole Samuelsskolen, der nu er lukket af myndighederne.

Men mere end noget andet gik folkene i Faderhuset op i omsorg og rådgivning. De etablerede gratis samtaleterapi, og mennesker i hobetal bookede tider. De havde brug for, at nogen lyttede, at nogen elskede dem, og at nogen hjalp dem videre. Faderhuset gjorde det hele, og Knut Evensen stod i front. Som kaptajn på en kærlighedsbåd.

Ruths plan
Nogle år senere ændrer noget sig i Faderhuset. Ruth Evensens effektive temperament overskygger i gemalens, og det mærkes i menigheden. Mens Knut lytter, sætter Ruth sig mål. Og hun stopper ikke, før målene er nået.
Hendes energi er enorm. Ruth Evensen er stærk og skaber en tryllekreds af handlekraft omkring sig. Ingen i Faderhuset behøver selv at udtænke meningen med deres liv, for Ruth Evensen kender den. Hun har både en plan for menigheden og for alle dens medlemmer. De fleste i Faderhuset ønsker så brændende hendes accept, at de vil gå langt for at få den. For eksempel får familien Evensen gjort rent og lavet mad af en frivillig fra menigheden, der ikke får løn.
Guddommelige visioner

"Gud har sagt"
Ruth Evensen har også et andet træk, som griber dybt ind i medlemmernes liv. Hun får guddommelige visioner på deres vegne.
»Gud har sagt til mig, at du skal ophæve forlovelsen«. »Gud har sagt til mig, at uddannelse er ikke noget for dig«. »Gud mener ikke, at det er en god idé, at I er sammen«, kan hun finde på at sige til mennesker, der efter hendes mening er på et galt spor. Ruth Evensen har tilsyneladende en direkte kontakt til Vorherre, og man kan rette ind efter den eller forlade Faderhuset.

I 1998 får Ruth Evensen en vision om, at hun skal være præst i Faderhuset. Hendes mand, der hidtil har været præst, bliver skoleleder på den kristne friskole Samuelskolen, mens Ruth Evensen går i gang med at reformere kirken.
Nu skal det være slut med tårer i spandevis og rådgivning i timevis. Medlemmerne har længe nok ligget som ammebørn ved brystet. Nu skal de vænnes fra. Menigheden og fællesskabet har hjulpet dem. Nu er det tid til at yde, lyder det.
En del forlader drypvis kirken. Nogle af rådgiverne vil ikke acceptere den ændrede tone, andre vil ikke have Ruth Evensens indblanding i deres valg af uddannelse og partner. Alene i 2001 forsvinder ialt 60 medlemmer, men det skræmmer ikke pastor Ruth. Hun vil hellere have en samlet menighed af mennesker, som virkelig vil, end en sløset flok omkring sig. Ruth Evensen smider samtidig dem ud, der efter hendes mening er oprørske.

Høj musik
Om søndagen mødes de få trofaste til en gudstjeneste, som tager pusten fra de fleste. Musikken er høj. Der er band, skrig og skrål. Folk falder om i ekstase, og der bliver uddrevet påståede dæmoner af mennesker, som ønsker hjælp. »I Jesu navn« bliver der råbt.
Folk opfordres til at donere penge til menighedens projekter. Ind imellem lader Ruth kurvene gå rundt flere gange, hvis folk ikke giver nok. Rygter begynder at sive om, at folk bliver fravristet deres penge, så de er nødt til at bo i Faderhusets kollektiver for at klare sig.
Menigheden lukker sig mere om mere om sig selv og fjerner sig fra omverdenen. Faderhuset ser sig selv i opposition til resten af samfundet, som endnu ikke har fundet frelse. Alderen i menigheden begynder også at falde. Mange ældre stopper, mens de unge og entutiastiske tager over.

Ruth Evensen får sammen med sin niece Kristina Djarling udkommanderet alle til mission. Både de generte og de modige. Blandt andet på Strøget i København prædiker Kristina Djarling et budskab om himmel og helvede, mens de generte står i baggrunden og synger sange med løftede hænder. Kritiske forbipasserende får Guds kærlighed at føle, hvis de kommer med tilråb. »I Jesu navn uddriver jeg oprørsdæmonen af dig«, skriger Kristina Djarling.
Samtidig begynder andre kirker i området omkring Nørrebro at slå alarm. De bliver opsøgt af folk fra Faderhuset, som har givet alle deres penge og ejendele væk for at tilfredsstille Ruth Evensens krav om overgivelse. Desuden lider mange af dem af angst. De hører Ruth Evensens kommandoer inde i hovedet og bliver bange for, om hun har haft ret. De klager over hjernevask, opsøger psykologer, psykiatere og nogle af de rådgivere som for længst har forladt Faderhuset.

Isoleret fra omverdenen
I dag bliver der stadig danset til gudstjenesterne i Faderhuset, hvor Knut Evensen er tilbage på prædikestolen. Varm og venlig som før. Men menigheden har smækket dørene i for omverdenen. Ruth Evensen har de seneste uger skiftet titlen som pastor ud med supervisor for menigheden. Hun er nu Faderhusets åndelige vejleder. Gudstjenesterne annonceres ikke offentligt, og menigheden taler ikke med pressen. Den del sørger Ruth Evensen for. Lige nu har hun travlt, for slaget om Ungdomshuset er igang. Det er en kamp, Ruth Evensen har tænkt sig at vinde.

Artiklen er baseret på samtaler med tidligere medlemmer, sympatisører og iagttagere af Faderhuset.
Ruth Evensen har flere gange afslået at medvirke i et interview.


Et shoppingcenter med redningskøretøjer og politi
BREAKING

3 dræbte – heraf to unge

Krimi

Efter skyderi: 

Popikon aflyser

r chefpolitiinspektør Søren Thomassen
Krimi

Politiet: Flere dræbte

Fields tragedie
Krimi

Skyderi i Field's: 22-årig dansk mand anholdt

politi svært bevæbnet
Krimi

OVERBLIK: Det ved vi om skyderiet i Field's

Kongeskibet i Sønderborg
Kongelige

Kongehuset aflyser reception efter skyderi 

politi ved storcenter
Krimi

Field's:

En anholdt efter skyderi 

bjerg med is i italien
Nyheder

Gletsjerulykke:

Fire er dræbt 

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Vil giftes på en tirsdag

Kronprins Frederik
Kongelige

Skønt billede: Kronprins i Tour-stemning

Fields shoppingcenter
Krimi

Skyderi i Field's:

Flere personer ramt

Sport

Voldsom kollision på Silverstone

tallerken med mad
Livsstil

Mad på 30 minutter: Tag hverdagsmåltidet til nye højder

Krimi

Møns Klint:

Tre er faldet ned

Sport

Tour de France:

Giver lidt kø for bilister

en gammel mand
Kendte

Teaterlegende død 

en cykelrytter jubler
Sport

FAKTA: 3. etape i Tour de France

En cyklist i skybrud
Nyheder

Blandet landhandel: Skybrud og lummervarmt

Cyklister i København
Livsstil

Danskerne kan spare millioner liter benzin med flere cykelture

Sas fly på stribe
Nyheder

SAS og piloter genoptager forhandlinger 

En tablet ved en pool
Rejser

Surf sikkert i sommerferien

10 gode råd

sydney i regnvejr
Nyheder

Tusinder af australiere evakueret 

en bil foran en fabrik
Biler

Tesla bremset ned i 2. kvartal

en rallybil på en bane
Film og TV

Se helt nyt og spændende rallyformat gratis

En smadret bil i en by
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til søndag i Ukraine-konflikten

Et par på den røde løber
Kendte

Medie-milliardær skilt

Et skib brækket i to
Krimi

Vild storm knækker kæmpeskib midtover

To mænd i sort med massive håndvåben
Film og TV

Men in Black 25 år:

10 ting du ikke vidste

et ungt par kysser
Kendte

Christopher og Cecilie fejrer 8-års-dag

Nyheder

Venstrekvinde bliver Inger Støjbergs næstformand

en politiker i jakkesæt stirrer
Krimi

Over 100 er blevet udvist frem for afsoning

to cykelryttere på vejen
Sport

Magnus Cort: En dag jeg aldrig glemmer

politikere smiler
Nyheder

Stærke reaktioner på Radikales nej til vurdering

Tina Kund
Kendte

Forsidefruen sælger ud

By-billede af Hamburg
Nyheder

Krise i Hamburg:

Vil rationere varmt vand

Janni og Karsten Ree
Kendte

Sjove klip:

Danmarks morsomste milliardær

Mennesker på strand
Nyheder

Weekend-vejret:

Varmen vender tilbage

Billede fra touren
Krimi

Tour-fans vil fjerne afspærringer

Under kunstnernavnet Aura gemmer der sig 37-årige Maria Louise Joensen.
Kendte

Aura: Kærligheden holder os gående

SAS logo
Nyheder

SAS: Kæmper for overlevelse

Borgmesteren i Odesa, Hennadij Trukhanov
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til lørdag i Ukraine

pengestak
Nyheder

Nye tal: Vi får mindre for pengene

 Ibi Støving.
Kendte

Ibi: En pligt at hjælpe andre

en haj svømmer rundt
Krimi

Lille pige mister sit ben efter hajangreb

En cykelrytter knokler derudaf
Sport

Belgier vinder i våd Tour-folkefest

En cykelrytter knokler derudaf
Sport

Ellevilde danskere blev skreget frem af publikum

Smadret bil
Krimi

Ulykke:

To biler i voldsomt frontalt sammenstød

En rød bil ved et sommerhus
Biler

Kør-selv-ferie?

Sådan gør du bilen klar

SAS-skilt i lufthavn
Rejser

Håb forude i SAS-konflikten

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Overrasker alle:

Her er Thulesen

Dahls nye job

Efterlysningsplakat af Ruja Ignatova
Krimi

FBI sætter bulgarsk kvinde på liste over mest eftersøgte

fyldt indkøbskurv
Nyheder

Nye tal: Så meget falder din realløn

person i tandlægestol
Nyheder

Nu bliver tandlægen gratis

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsminister frikender sig selv: Afviser advokatundersøgelse

fingre på tastatur
Nyheder

Forbudt at spørge til alder under jobsøgning

Anders Breinholt og Anders Lund Madsen
Kendte

Breinholt afslører job-nyt:

Tilbage til Anders Lund Madsen

Christopher
Kendte

Scorer millioner

Inger Støjberg
Nyheder

Støjbergs parti klar til Folketinget

Tour-ryttere
Nyheder

DMI varsler aftenregn over Tour de France-rytterne

Sundhed

Kendiskokken Umut:

Køb terapi i stedet for øl

Erdogan
Nyheder

Nato:

Erdogan truer igen

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang: Stenrig

WHO-chef Hans Kluge
Nyheder

WHO: Smittebølge på vej

Sonny BArger
Nyheder

Top-rocker: Lavede selv døds-annoncen

Frank Arnesen
Sport

Frank Arnesen sygemeldt

Peder Hvelplund
Nyheder

Enhedslisten:

Freder Mette Frederiksen

Sara Hjort Ditlevsen
Kendte

Skøn baby: Skuespiller er blevet mor igen

Mand drikker dåsesodavand
Nyheder

Se billederne:

Nøgenløb i Roskilde

Nyheder

Kommission slår fast:

Mogens Jensen løj 

Skilt Retten i Glostrup
Krimi

Drab på gravid kvinde:

Skal mentalundersøges

En smuk middelaldrende kvinde
Kendte

60-årige Søs Fenger: Giv mig en mand

En varmepumpe med en fjernbetjening
Livsstil

Alle vil have varmepumper

En mand med skæg
Kendte

Anders W. Berthelsen uigenkendelig: Se ham som Bamse

Et smukt gods
Helt vildt

Bliv godsejer på Fyn

Politimænd i New York
Krimi

20-årig med barnevogn skudt på åben gade

En flok cykelryttere på en scene
Sport

Politiet ransager Tour de France-holds hotel

Et par på den røde løber
Kendte

Kagekendis single igen

Sommerhuse i grønne områder
Nyheder

Ingen vej udenom:

Boligpriser vil falde

Underholdning

Sarah Grünewald får ny mand på scenen

en mand i bar overkrop på en hest
Nyheder

Putin: Nøgne G7-ledere lyder som et frastødende syn