Unge kvinder gør digitale fordomme til skamme

Unge kvinder er i dag lige så kompetente til tech, som de jævnaldrende mænd. (Foto: Foto: Malte Kristiansen / Scanpix)

Unge kvinder er lige så it-kompetente som unge mænd, viser ny undersøgelse. Kompetencegabet mellem mænd og kvinder på det digitale område er dermed udlignet for første gang.

Unge kvinder i alderen 16-24 år er stort set lige kompetente til tech og it-færdigheder, som unge mænd i samme aldersgruppe, viser en ny undersøgelse fra Cevea.

Kigger man derimod på aldersgruppen 25 - 65 år ser tallene anderledes ud. Her er mændene klart foran i kompetencer. Forklaringen på, hvorfor de unge kvinder har udlignet kompetencegabet, skal findes i, at den nye generation får it-færdigheder ind med modermælken, mener ekspert. 

Tech er traditionelt set et mandefag

Undersøgelsen viser, at mænd over 25 år ligger seks procentpoint over de jævnaldrende kvinder. Det stemmer fint overens med, at tech-industrien traditionelt set har været et mandefag.

- Det er i langt overvejende grad mænd, som besidder it-faglige job. Men det ser ud til, at kompetencegabet, der er mellem mænd og kvinder i den ældre aldersgruppe, ikke findes hos de unge mænd og kvinder, som træder ind på arbejdsmarkedet lige om lidt, fortæller Rie Ljungmann, analytiker hos Cevea, til Avisen.dk.

Hun mener, at de unge i dag lærer it-færdigheder i så tidlig en alder, at deres kompetencer er lige store. 

- Det er dem, som har haft en smartphone altid. De sociale medier er deres livline til vennerne, så selvfølgelig er de nødt til at kunne begå sig. De har en anden fornemmelse af det digitale univers, hvad det kan og hvad de selv skal kunne, fortæller Rie Ljungmann til Avisen.dk.

Hun lægger dog vægt på, at selvom de unge kvinder har lige så store digitale kompetencer som de unge mænd, er it-uddannelserne stadig klart domineret af mandlige studerende. Hun opfordrer derfor både de unge kvinder til at søge mere ind i tech-verdenen og de store tech-virksomheder til at gøre en indsats for at tiltrække flere kvinder til faget.

- Når vi lever i et samfund, som kommer til at skrige på digitale kompetencer, så er der nogen af de unge kvinder, som bliver nødt til at sætte sig i stolene på DTU og ITU. Og samtidig skal branchen selv, Google, Facebook og Amazon gøre det mere tillokkende at arbejde i de store tech-virksomheder, siger Rie Ljungmann.