Administration 

Unge indvandrere gør gaderne usikre

Generated by IJG JPEG LibraryGenerated by IJG JPEG Library

Knivoverfald, gaderøverier og tilfældig vold er blevet hverdag i de danske byer. Og alt for ofte er forbryderne børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk. Meget tyder på, at problemet vokser måned for måned.

Den unge fyr på cyklen er bare en af de mange uheldige, uskyldige og tilfældige.

Fredeligt triller han hjemad i nattemørket efter en sen bytur. Ned ad den mørkegrå Nordre Fasanvej på ydre Frederiksberg.

Klokken er lidt over tre, da han passerer husnummer 140. Armen med jernrøret flyver pludseligt ud fra kredsen af unge mænd på fortovet. Det rammer ham i hovedet. To hidsige hænder skubber ham af cyklen, og knivstikkene regner over ham.

Få sekunder efter er det overstået. Den unge mand ligger hårdt såret tilbage på den blodige asfalt. Hans penge er væk. De forsvandt med bødlerne i natten.

Senere på morgenen sker det igen. To gange og tæt på. Med cirkelspark og knive, jernrør og totenschlægere.

I alt tre unge mænd bliver ofre for meningsløse overfald natten til den 28. oktober. Allerede dagen efter er politiet på sporet af to af gerningsmændene.

De er 22 år. Bor i København. Og så er de af anden etnisk herkomst end dansk.

Det er de ofte, overfaldsmændene i de danske byer.

»Det er pokkers ærgerligt. Og dybt bekymrende,« siger drabschef Ove Dahl fra Københavns Politi.

Han har været politimand i 36 år. Når Ove Dahl er bekymret, er der noget at være bekymret over.

»Det foruroliger mig, at man stadig ikke har kunnet gøre noget ved det, for det her er jo ikke noget nyt fænomen. Men faktum er, at de unge indvandrere stadig fylder alt for meget i vores arbejde. De er indblandet i for mange sager og er overrepræsenteret i statistikken,« siger han.

Skidt tendens

Tallene giver ham ret.

· I København har to ud af tre, 62 procent, af de unge under 18 år, der hidtil i 2007 er blevet fremstillet i dommervagten for røveri eller vold, anden etnisk baggrund end dansk.

· I Gjellerup Parken i Århus har 16 procent, flere end hver sjette, af drengene mellem 10 og 17 år været sigtet for overtrædelse af straffeloven for røveri, vold, hærværk eller tyveri. Antallet af sigtelser mod områdets unge er fordoblet fra 2005 til 2006. 85 procent af områdets beboere er nydanskere fra primært lande i Nordafrika og Mellemøsten.

· I Fyns Amt har borgerne siden årsskiftet foreløbigt oplevet 200 gaderøverier. I hele 2006 var tallet kun 169. Ifølge politiet i Odense er en stor del udført af indvandrerbander fra Vollsmose-området.

· Halvdelen af de unge, der idømmes den såkaldte ungdomssanktion – et behandlingsforløb for unge kriminelle, er af anden etnisk oprindelse end dansk.

· På landsplan er antallet af gaderøverier steget med 10 procent på et år og er nu på sit højeste niveau i fem år. Politiet i Århus, Odense og København formoder, at indvandrerbander står bag en forholdsmæssig stor del af dem.

Både drenge og piger

Det er ikke kun i storbyerne, at indvandrerne fylder meget i statistikkerne.

I Slagelse på Sjælland er tilfældige unge i nattelivet og svage hjemløse på det seneste umotiveret blevet overfaldet og tævet. Brandbiler og politibiler er blevet mødt med kasteskyts i form af flasker og sten, når de har vovet sig ud i de socialt belastede områder i Nordbyen. Det lokale politi har søgelyset rettet mod 15 unge af både dansk og udenlandsk oprindelse i kikkerten.

Og i Sønderborg i Sønderjylland har grupper af unge med anden etnisk baggrund end dansk i løbet af de seneste par måneder begået røveriske overfald og påsat brande i bydelen Ulkebøl, som er et område med store sociale problemer. Ganske som mange andre steder i landet har forbryderne i flere tilfælde været helt unge piger med indvandrerbaggrund.

»De uddeler knytnæveslag og frarøver kontanter og mobiltelefoner fra andre unge,« siger Peter Baum, der er vicepolitikommissær i Syd- og Sønderjyllands Politi.

»Men vi oplever vel bare det samme, som alle andre danske byer på størrelse med Sønderborg gør for tiden. Der er et tiltagende problem med ungdomskriminaliteten. Og det er overvejende unge udlændinge og indvandrere, der udgør problemet,« siger Peter Baum.

Hærger indkøbscentre

I forsommeren blev de nordsjællandske byer Nivå og Kokkedal rystet af stribevis af optøjer, hvor unge med indvandrerbaggrund satte politibiler i brand, hærgede et omrejsende cirkus og skræmte kunderne væk fra det lokale indkøbscenter med truende adfærd og kanonslag.

Også andre storkøbenhavnske indkøbscentre er i ungdomsbandernes vold. I Ballerup Centret vest for hovedstaden har man stadig flere problemer med unge af anden etnisk herkomst end dansk.

»Det er blevet voldsommere i løbet af de seneste par år. Hos os har det ikke været så slemt siden 1970 erne. De yngste af ballademagerne er helt ned til 14-15 år, mens bandelederne typisk er i midten af tyverne,« siger centerdirektør Torben Andersen.

I indkøbscentret Fisketorvet på Vesterbro i København har centervagterne indført forbud mod grupperinger på mere end tre personer for at undgå, at de højrøstede bander bruger centret som varmestue.

Og længere sydpå i Ishøj Bycenter har man ansat specialuddannede vagter for at dæmpe de urolige unge, hvilket dog ikke altid er nok: I sidste uge blev en ung mand slået med en knust flaske på centrets parkeringsplads af unge med indvandrerbaggrund, fortæller administrationschef Annett Beckert. Med flænset, blødende kind søgte han tilflugt inde i en butik.

»Vi oplever vold, hærværk og tasketyverier. Nogle gange ryger der en rude eller en bænk, og for et par måneder siden flækkede de en flagstang,« siger Annett Beckert.

»Det er et kæmpeproblem. Og det bliver værre og værre. Bandernes truende adfærd gør, at kunder og borgere af og til føler sig utrygge, og vores vagter er virkelig nødt til at være aktive. Men det her er jo ikke kun et problem for Ishøj. Det handler om, at vi har en hel generation af unge andengenerationsindvandrere, der er blevet tabt på gulvet,« siger Annett Beckert.

Tabt for samfundet

Dér har hun en pointe, mener Jens Asger Hansen. Københavns værste rødder ender som regel hos ham, når politiet får fat i dem. Han er forstander på den socialpædagogiske døgninstitution Sønderbro på Amager i København, hvor de unge forbrydere afsoner deres straf. Og han genkender billedet.

»Det er sørgeligt, men sandt. Vi har en voldsom overvægt af unge med en anden etnisk baggrund end dansk,« siger han. Børnene på Sønderbro er primært indvandrere eller efterkommere af indvandrere fra Nordafrika, Mellemøsten eller landene i det tidligere Jugoslavien. Og det på trods af, at indvandrerne og deres efterkommere fra de såkaldte ikke-vestlige lande kun udgør 14 procent af hovedstadens befolkningsgruppe.

Jens Asger Hansen, der er uddannet socialrådgiver, medgiver, at han ikke har nogle originale bud på, hvorfor de utilpassede unge indvandrere fylder så meget. Men han prøver alligevel:

»Det er de klassiske integrationsproblemer, blandet med den følelsesmæssige forvirring det er, at være teenager i et vestligt samfund,« siger han.

»Det er i forvejen ikke let at være teenager. Hvis man ovenikøbet tilhører en gruppe, som samfundet har dårlig kontakt med, og ikke har nogle nogle velfungerende forældre til at sætte rammer, så kan reaktionerne hurtigt blive meget voldsomme. Det er en af grundene til, at vi ser de mange knivstikkerier og røverier,« siger han.

»De her unge er jo blevet tabt for samfundet, uden at nogle voksne har grebet ind. Forældre og myndigheder har blot set passivt til, mens børnene er røget ud af skoler og ind i kriminalitet,« siger han.

Dyr fiasko

Flere af de unge på institutionen Sønderbro er blevet idømt en såkaldt ungdomssanktion, et toårigt behandlingsforløb, som domstole siden 2001 har kunnet idømme unge kriminelle, der ikke må placeres i fængsler sammen med voksne. I 2006 blev 118 unge idømt ungdomssanktion - godt halvdelen havde anden etnisk baggrund end dansk.

Og selv om man faktisk på netop Sønderbro har en rimelig succes med at få de unge ud af kriminalitet, har ordningen på landsplan været en dundrende fiasko. En ny opgørelse viser, at otte ud af ti af de unge hurtigt begår ny kriminalitet, efter de har overstået sanktionen.

En skidt statistik for en ordning, der koster skatteyderne mellem 1,5 og to millioner kroner per behandlingsplads.

Professor i strafferet Jørn Vestergaard har desuden kritiseret ungdomssanktionen for at være rodet, tilfældig og uretfærdig, og justitsminister Lene Espersen (K) har da også lovet en grundig kulegarvning af indsatsen mod ungdomskriminalitet. En kommission har nu halvandet år til at komme med en konklusion.

Forældrenes ansvar

Imens kan drabschef Ove Dahl og hans politikolleger landet over så fortsætte kampen for rolige gader. Selv om de har svært ved at se, hvad de kan gøre mere.

»Hvordan vi løser det her problem? Tjah, det er jo 100.000 kroners-spørgsmålet,« siger Peter Baum fra politiet i Sønderborg.

Han griner kort og genfinder alvoren:

»Vi samarbejder med de sociale myndigheder, skoler og lokalrådene i områderne, hvor de unge bor. Vi gør virkelig, hvad vi kan, for at få de her unge fjernet fra gaden og ind på nogle sikrede institutioner,« siger han.

Og det er ganske vist: I årevis har kommunerne brugt store ressourcer på SSP-samarbejdet mellem skoler, sociale myndigheder og politiet. De unge får tilbudt mentorordninger, så de kan få vejledning til job og uddannelse. Og ghettoer byfornyes, forskønnes eller rives ned.

Alligevel er de unge indvandrere altså stadig klart i overtal i kriminalitetsstatistikkerne.

»Vi kan snakke nok så meget om, at det er samfundets skyld. Men hovedansvaret ligger hos de unges forældre. Hvis ikke de træder i karakter og får sat skik på deres børn, vil vi også i fremtiden opleve unge ned til 12-årsalderen rende rundt i gaderne og fægte med knive,« siger drabschef Ove Dahl og fastslår:

»Vi kan kun løse problemet ved at give de unge de unge en ordentlig opdragelse,« siger han.

»Giv dem ansvar«

Spørgsmålet er dog, om en skideballe fra en sur, gammel politimand hjælper nogetsomhelst.

27-årige albanskfødte Money fra den uroplagede københavnske bydel Tingbjerg tvivler. Han var selv en af de hærdede unge kriminelle, før han kom på ret køl og fik et job.

»For de her unge indvandrerdrenge gælder jo kun gadens lov. Ikke politiets eller samfundets. Gadens lov er en helt anden. Her er man sej, hvis man begår kriminalitet og går med kniv. Jo værre du opfører dig, jo højere i hierarkiet ligger du,« siger han.

Som han ser det, gælder det om at give de unge ansvar og aktiviteter.

»Lad dem bygge et hus med deres egne hænder og giv dem ansvaret for det. Lad dem skabe noget meningsfyldt, eksempelvis en ungdomsklub, og giv dem en gokartbane. Det behøver ikke være så indviklet,« siger han.

»Unge drenge er vilde i en periode, sådan vil det altid være. Men hvis man kan holde dem fra kriminaliteten, og hvis man kan få dem på ret køl, inden det er for sent, så skal det nok gå. Så finder de ud af, at alle de ældre drenge med knive, som de gik og så op til, bare er nogle bumser. Og at det, der virkelig betyder noget, er at få sig en familie, en uddannelse og et job,« siger Money.

Han holder en kort pause, før han på sin blanding af gadekøbenhavnsk og sydlandsk udbryder:

»Inshallah. Om gud vil.«

faktaboks

Fire unge på mellem 15 og 17 år risikerer hårde fængselsdomme og udvisning for at have voldtaget en transvestit i forbindelse med røverier mod flere køben-havnske bordeller i februar. De unge er af blandt andet irakisk og somalisk afstamning. Dommen falder 9. november.

En 14-årig dreng af mellemøstlig herkomst er fængslet og mistænkt for mordet på en 42-årig grønlænder, der blev stukket ned med en skruetrækker i Århus. Drengen har været anbragt på flere sikrede institutioner og har været mandsopdækket af fire pædagoger i en periode. Foranstaltningerne blev opgivet pga. drengens stærkt aggressive adfærd. Sagen undersøges nu af Århus Kommune og politiet.

Mobiltelefoner, knallerter, kontanter, fladskærms-tv og musikanlæg var udbyttet for en bande af unge røvere, der hærgede Odense i løbet af sommeren. De unge røvere benyttede sig af spark, knytnæveslag og trusler med blandt andet kniv mod ofrene. Politiet kunne sidst i august fængsle en gruppe unge på mellem 15 og 16 år, alle med anden etnisk baggrund end dansk, for røverierne.

De to 22-årige mænd af anden etnisk baggrund end dansk, der er fængslet for over-faldene på tre tilfældige forbipasserende på Nordre Fasanvej i København natten til den 28. oktober, er varetægtsfængslet i fire uger. Politiet leder fortsat efter medgerningsmænd.

mette f
Nyheder

Mette Frederiksen:

Varsler nye coronatiltag

jul ree
Kendte

Janni og Karsten:

Stikker af i julen

dyrby
Nyheder

Nu står Dyrby frem:

Indrømmer krænkelser 

skuddrab
Krimi

Visitationszoner udvides efter drab

badehotellet
Film og TV

Badehotellet:

Kom med bag kulisserne

mundbind
Nyheder

Mand dræber to:

Skænderi om mundbind

Krimi

Politi: Skudepisoder er forbundet

corona brostrøm
Nyheder

Søren Brostrøm:

Man bør overveje at lukke nattelivet

Mette Frederiksen ser eftertænksom ud med den ene hånd under sin kind
Nyheder

Statsminister:

Vi overvejer flere tiltag

Magnus Heunicke med alvorlig mine
Corona

Heunicke er smittet

En meget flot stue bagved er en kæmpe reol fyldt med LP'er.
Kendte

Millioner i vente: 

Sanger sælger sin

penthouselejlighed

Portræt billede af den savnede mand.
Krimi

Peter er stadig forsvundet:

Her er politiets plan

En bil i et ørkenlignende landskab
Biler

7-sæders familiebil

til 185.000 kr.

En betjent står og snakker ind i en bil fra passagerdøren
Krimi

Betjente bedt om at

holde igen med sigtelser

En lommeregner og en kuglepen
Nyheder

Regnskabets time:

mange milliarder har

pandemien kostet statskassen

En finger på en mobil telefon
Nyheder

Efterretningstjeneste kan

ikke genskabe sms'er

Nærbillede af en alvorlig Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard: Jeg

blev misbrugt som barn

En mand dufter til en kop kaffe
Corona

Sådan kan patienter få

duft- og smagssans tilbage

En politibil i fuld fart
Krimi

To mænd ramt

af skud i Herlev

En mobiltelefon i zoom appen
Nyheder

Video: Direktør fyrer

900 ansatte

på Zoom-opkald 

motorvej
Nyheder

Kørsel i kraftig blæst?

Her er de nye regler

Bandet Jung på scenen under en koncert.
Nyheder

Tusindvis skal

testes efter koncert

Et småsløret billede af parret.
Helt vildt

Skyldig i drabsforsøg på 

lotto-millionær kæreste

Søs Egelind
Underholdning

Søs Egelind: Bare jeg

havde hørt efter

Ikon af snapchat på en mobiltelefon
Krimi

Digital børnelokker

dømt for 51 forhold

En rød potent motorcykel
Nyheder

Nu skal strømerne

køre på Ducati

Logoet fra Gældsstyrelsen
Nyheder

Mænd betaler ikke 

deres bøder

Politibil med udrykning
Krimi

Her er billederne:

To unge efterlyst

for overfald 

Lise rønne
Kendte

Lise Rønne har droppet venskaber:
- Jeg har ryddet op

Nyheder

Statskassen redder

Den Blå Planet

kanyler på et bord
Nyheder

Rekordhøjt smittetal - uregelmæssig indberetning

Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard efter corona: Sådan har jeg det nu

peter
Krimi

Forsvundet:

Peters telefon er slukket

politikere
Nyheder

Finansloven:
Populært fradrag fjernet

Rasmus Seebach
Kendte

Rasmus Seebach
sender sød julehilsen

politi på gaden
Krimi

Panik i lille jysk by - politiet jagtede mand med "maskinpistol"

person vaccineres
Corona

Ville undgå vaccination med falsk arm

Peter
Krimi

29-årig forsvundet efter fyraftensøl

Nyheder

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

billede fra laboratorium
Corona

Dansk coronavaccine imponerer

rene dif kunst
Kendte

René Dif: Mit lig skal udstilles over hele verden

lussinger tv2
Nyheder

Tidligere TV 2-profil:

Lussinger på redaktionen

Sygeplejerske
Nyheder

FAKTA: Det indeholder coronavinterpakken til de trængte sygehuse

vaccine 3 stik
Corona

Invitation til tredje stik:

På vej til 375.000 borgere

omikron
Corona

Omikron-variant:

38 smittet til julefrokost

plast affald usa
Nyheder

USA: Verdens største plastik-forurener

vild med dans
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Jeg skal giftes

Krimi

Skudoffer i vandpibecafé: Var i bande-miljøet

omikron
Nyheder

Omikron: Nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Et bjergmassiv
Helt vildt

Finder juvelskrin fra 55 år gammelt flystyrt 

et kystvagt skib i blåt og gult
Nyheder

Svært slukningsarbejde på skib nær Göteborg

En masse gyldne mønter
Nyheder

Bitcoin styrtdykker

Et juletræ i en lys skandinavisk lejlighed
Livsstil

Juletræ:

Hvad er bedst for miljøet – gran eller plastik

En maskeret mand i en butik
Krimi

Her er manden der skød

en guldørering
Nyheder

Guldfund: Som at få en sms fra fortiden

et krigsskib på vandet
Nyheder

Pirat har fået amputeret ben 

Et par ski står i sneen
Krimi

Tre skiløbere er dræbt af lavine i Alperne

Krimi

Svenske tilstande:

Endnu en mand skudt i København

Det ikoniske hus set udefra med julelys i alle vinduer.
Helt vildt

”Alene Hjemme”:

Overnat i HUSET

Nyheder

Hun udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Modelbillede af en mand der bliver klippet hos i en frisør eller barber.
Krimi

Skuddrab hos frisør:

Her er politiets teori

Lauritz Emanuel og Jesper Groth på den røde løber. Lauritz er iført en meget lille blå læderjakke
Kendte

Popduo efterlyser

tyv i lille

damejakke

Dronning Margrethe tegner og fortæller
Kongelige

Dronningen levede

af pasta og pølser

Et fly i luften set nedefra.
Nyheder

Der kommer

IKKE flyafgifter

prinsesse Marie og prins Joachim i aften gallatøj. De er begge klædt i sort.
Kongelige

Prins Joachim afslører

yndlings julekalender

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen erkender coronafejl

Mugshots af alle tre anholdte i forbindelse med skoleskyderriet,
Nyheder

Forældre til 15-årig

skoleskyder anholdt

hånd og granat i pose
Helt vildt

Bomberyddere tilkaldt:

Mand havde granat i numsen

Inde i partybus
Krimi

Partybuschauffør sigtet for narkokørsel

Kro set udefra
Mad og drikke

Historisk kro skal sælges

Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Sådan bliver første

jul med baby 

Storebæltsbroen
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen 

Lise Rønne og Silas Holst
Kendte

Silas Holst hårdt ramt af corona

Blå blink på politibil
Krimi

37-årig i kritisk tilstand efter soloulykke 

unge drikker af øl bong
Nyheder

Dansk storby vil hæve aldersgrænsen på alkohol

det kiksede juletræ på Trafalgar Square
Nyheder

London får et rædsel
af et juletræ af Norge

Nyheder

Norsk julefrokost er største Omikron-udbrud uden for Sydafrika

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA vil blive en del af din jul

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned