Administration 

Unge indvandrere gør gaderne usikre

Generated by IJG JPEG LibraryGenerated by IJG JPEG Library

Knivoverfald, gaderøverier og tilfældig vold er blevet hverdag i de danske byer. Og alt for ofte er forbryderne børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk. Meget tyder på, at problemet vokser måned for måned.

Den unge fyr på cyklen er bare en af de mange uheldige, uskyldige og tilfældige.

Fredeligt triller han hjemad i nattemørket efter en sen bytur. Ned ad den mørkegrå Nordre Fasanvej på ydre Frederiksberg.

Klokken er lidt over tre, da han passerer husnummer 140. Armen med jernrøret flyver pludseligt ud fra kredsen af unge mænd på fortovet. Det rammer ham i hovedet. To hidsige hænder skubber ham af cyklen, og knivstikkene regner over ham.

Få sekunder efter er det overstået. Den unge mand ligger hårdt såret tilbage på den blodige asfalt. Hans penge er væk. De forsvandt med bødlerne i natten.

Senere på morgenen sker det igen. To gange og tæt på. Med cirkelspark og knive, jernrør og totenschlægere.

I alt tre unge mænd bliver ofre for meningsløse overfald natten til den 28. oktober. Allerede dagen efter er politiet på sporet af to af gerningsmændene.

De er 22 år. Bor i København. Og så er de af anden etnisk herkomst end dansk.

Det er de ofte, overfaldsmændene i de danske byer.

»Det er pokkers ærgerligt. Og dybt bekymrende,« siger drabschef Ove Dahl fra Københavns Politi.

Han har været politimand i 36 år. Når Ove Dahl er bekymret, er der noget at være bekymret over.

»Det foruroliger mig, at man stadig ikke har kunnet gøre noget ved det, for det her er jo ikke noget nyt fænomen. Men faktum er, at de unge indvandrere stadig fylder alt for meget i vores arbejde. De er indblandet i for mange sager og er overrepræsenteret i statistikken,« siger han.

Skidt tendens

Tallene giver ham ret.

· I København har to ud af tre, 62 procent, af de unge under 18 år, der hidtil i 2007 er blevet fremstillet i dommervagten for røveri eller vold, anden etnisk baggrund end dansk.

· I Gjellerup Parken i Århus har 16 procent, flere end hver sjette, af drengene mellem 10 og 17 år været sigtet for overtrædelse af straffeloven for røveri, vold, hærværk eller tyveri. Antallet af sigtelser mod områdets unge er fordoblet fra 2005 til 2006. 85 procent af områdets beboere er nydanskere fra primært lande i Nordafrika og Mellemøsten.

· I Fyns Amt har borgerne siden årsskiftet foreløbigt oplevet 200 gaderøverier. I hele 2006 var tallet kun 169. Ifølge politiet i Odense er en stor del udført af indvandrerbander fra Vollsmose-området.

· Halvdelen af de unge, der idømmes den såkaldte ungdomssanktion – et behandlingsforløb for unge kriminelle, er af anden etnisk oprindelse end dansk.

· På landsplan er antallet af gaderøverier steget med 10 procent på et år og er nu på sit højeste niveau i fem år. Politiet i Århus, Odense og København formoder, at indvandrerbander står bag en forholdsmæssig stor del af dem.

Både drenge og piger

Det er ikke kun i storbyerne, at indvandrerne fylder meget i statistikkerne.

I Slagelse på Sjælland er tilfældige unge i nattelivet og svage hjemløse på det seneste umotiveret blevet overfaldet og tævet. Brandbiler og politibiler er blevet mødt med kasteskyts i form af flasker og sten, når de har vovet sig ud i de socialt belastede områder i Nordbyen. Det lokale politi har søgelyset rettet mod 15 unge af både dansk og udenlandsk oprindelse i kikkerten.

Og i Sønderborg i Sønderjylland har grupper af unge med anden etnisk baggrund end dansk i løbet af de seneste par måneder begået røveriske overfald og påsat brande i bydelen Ulkebøl, som er et område med store sociale problemer. Ganske som mange andre steder i landet har forbryderne i flere tilfælde været helt unge piger med indvandrerbaggrund.

»De uddeler knytnæveslag og frarøver kontanter og mobiltelefoner fra andre unge,« siger Peter Baum, der er vicepolitikommissær i Syd- og Sønderjyllands Politi.

»Men vi oplever vel bare det samme, som alle andre danske byer på størrelse med Sønderborg gør for tiden. Der er et tiltagende problem med ungdomskriminaliteten. Og det er overvejende unge udlændinge og indvandrere, der udgør problemet,« siger Peter Baum.

Hærger indkøbscentre

I forsommeren blev de nordsjællandske byer Nivå og Kokkedal rystet af stribevis af optøjer, hvor unge med indvandrerbaggrund satte politibiler i brand, hærgede et omrejsende cirkus og skræmte kunderne væk fra det lokale indkøbscenter med truende adfærd og kanonslag.

Også andre storkøbenhavnske indkøbscentre er i ungdomsbandernes vold. I Ballerup Centret vest for hovedstaden har man stadig flere problemer med unge af anden etnisk herkomst end dansk.

»Det er blevet voldsommere i løbet af de seneste par år. Hos os har det ikke været så slemt siden 1970 erne. De yngste af ballademagerne er helt ned til 14-15 år, mens bandelederne typisk er i midten af tyverne,« siger centerdirektør Torben Andersen.

I indkøbscentret Fisketorvet på Vesterbro i København har centervagterne indført forbud mod grupperinger på mere end tre personer for at undgå, at de højrøstede bander bruger centret som varmestue.

Og længere sydpå i Ishøj Bycenter har man ansat specialuddannede vagter for at dæmpe de urolige unge, hvilket dog ikke altid er nok: I sidste uge blev en ung mand slået med en knust flaske på centrets parkeringsplads af unge med indvandrerbaggrund, fortæller administrationschef Annett Beckert. Med flænset, blødende kind søgte han tilflugt inde i en butik.

»Vi oplever vold, hærværk og tasketyverier. Nogle gange ryger der en rude eller en bænk, og for et par måneder siden flækkede de en flagstang,« siger Annett Beckert.

»Det er et kæmpeproblem. Og det bliver værre og værre. Bandernes truende adfærd gør, at kunder og borgere af og til føler sig utrygge, og vores vagter er virkelig nødt til at være aktive. Men det her er jo ikke kun et problem for Ishøj. Det handler om, at vi har en hel generation af unge andengenerationsindvandrere, der er blevet tabt på gulvet,« siger Annett Beckert.

Tabt for samfundet

Dér har hun en pointe, mener Jens Asger Hansen. Københavns værste rødder ender som regel hos ham, når politiet får fat i dem. Han er forstander på den socialpædagogiske døgninstitution Sønderbro på Amager i København, hvor de unge forbrydere afsoner deres straf. Og han genkender billedet.

»Det er sørgeligt, men sandt. Vi har en voldsom overvægt af unge med en anden etnisk baggrund end dansk,« siger han. Børnene på Sønderbro er primært indvandrere eller efterkommere af indvandrere fra Nordafrika, Mellemøsten eller landene i det tidligere Jugoslavien. Og det på trods af, at indvandrerne og deres efterkommere fra de såkaldte ikke-vestlige lande kun udgør 14 procent af hovedstadens befolkningsgruppe.

Jens Asger Hansen, der er uddannet socialrådgiver, medgiver, at han ikke har nogle originale bud på, hvorfor de utilpassede unge indvandrere fylder så meget. Men han prøver alligevel:

»Det er de klassiske integrationsproblemer, blandet med den følelsesmæssige forvirring det er, at være teenager i et vestligt samfund,« siger han.

»Det er i forvejen ikke let at være teenager. Hvis man ovenikøbet tilhører en gruppe, som samfundet har dårlig kontakt med, og ikke har nogle nogle velfungerende forældre til at sætte rammer, så kan reaktionerne hurtigt blive meget voldsomme. Det er en af grundene til, at vi ser de mange knivstikkerier og røverier,« siger han.

»De her unge er jo blevet tabt for samfundet, uden at nogle voksne har grebet ind. Forældre og myndigheder har blot set passivt til, mens børnene er røget ud af skoler og ind i kriminalitet,« siger han.

Dyr fiasko

Flere af de unge på institutionen Sønderbro er blevet idømt en såkaldt ungdomssanktion, et toårigt behandlingsforløb, som domstole siden 2001 har kunnet idømme unge kriminelle, der ikke må placeres i fængsler sammen med voksne. I 2006 blev 118 unge idømt ungdomssanktion - godt halvdelen havde anden etnisk baggrund end dansk.

Og selv om man faktisk på netop Sønderbro har en rimelig succes med at få de unge ud af kriminalitet, har ordningen på landsplan været en dundrende fiasko. En ny opgørelse viser, at otte ud af ti af de unge hurtigt begår ny kriminalitet, efter de har overstået sanktionen.

En skidt statistik for en ordning, der koster skatteyderne mellem 1,5 og to millioner kroner per behandlingsplads.

Professor i strafferet Jørn Vestergaard har desuden kritiseret ungdomssanktionen for at være rodet, tilfældig og uretfærdig, og justitsminister Lene Espersen (K) har da også lovet en grundig kulegarvning af indsatsen mod ungdomskriminalitet. En kommission har nu halvandet år til at komme med en konklusion.

Forældrenes ansvar

Imens kan drabschef Ove Dahl og hans politikolleger landet over så fortsætte kampen for rolige gader. Selv om de har svært ved at se, hvad de kan gøre mere.

»Hvordan vi løser det her problem? Tjah, det er jo 100.000 kroners-spørgsmålet,« siger Peter Baum fra politiet i Sønderborg.

Han griner kort og genfinder alvoren:

»Vi samarbejder med de sociale myndigheder, skoler og lokalrådene i områderne, hvor de unge bor. Vi gør virkelig, hvad vi kan, for at få de her unge fjernet fra gaden og ind på nogle sikrede institutioner,« siger han.

Og det er ganske vist: I årevis har kommunerne brugt store ressourcer på SSP-samarbejdet mellem skoler, sociale myndigheder og politiet. De unge får tilbudt mentorordninger, så de kan få vejledning til job og uddannelse. Og ghettoer byfornyes, forskønnes eller rives ned.

Alligevel er de unge indvandrere altså stadig klart i overtal i kriminalitetsstatistikkerne.

»Vi kan snakke nok så meget om, at det er samfundets skyld. Men hovedansvaret ligger hos de unges forældre. Hvis ikke de træder i karakter og får sat skik på deres børn, vil vi også i fremtiden opleve unge ned til 12-årsalderen rende rundt i gaderne og fægte med knive,« siger drabschef Ove Dahl og fastslår:

»Vi kan kun løse problemet ved at give de unge de unge en ordentlig opdragelse,« siger han.

»Giv dem ansvar«

Spørgsmålet er dog, om en skideballe fra en sur, gammel politimand hjælper nogetsomhelst.

27-årige albanskfødte Money fra den uroplagede københavnske bydel Tingbjerg tvivler. Han var selv en af de hærdede unge kriminelle, før han kom på ret køl og fik et job.

»For de her unge indvandrerdrenge gælder jo kun gadens lov. Ikke politiets eller samfundets. Gadens lov er en helt anden. Her er man sej, hvis man begår kriminalitet og går med kniv. Jo værre du opfører dig, jo højere i hierarkiet ligger du,« siger han.

Som han ser det, gælder det om at give de unge ansvar og aktiviteter.

»Lad dem bygge et hus med deres egne hænder og giv dem ansvaret for det. Lad dem skabe noget meningsfyldt, eksempelvis en ungdomsklub, og giv dem en gokartbane. Det behøver ikke være så indviklet,« siger han.

»Unge drenge er vilde i en periode, sådan vil det altid være. Men hvis man kan holde dem fra kriminaliteten, og hvis man kan få dem på ret køl, inden det er for sent, så skal det nok gå. Så finder de ud af, at alle de ældre drenge med knive, som de gik og så op til, bare er nogle bumser. Og at det, der virkelig betyder noget, er at få sig en familie, en uddannelse og et job,« siger Money.

Han holder en kort pause, før han på sin blanding af gadekøbenhavnsk og sydlandsk udbryder:

»Inshallah. Om gud vil.«

faktaboks

Fire unge på mellem 15 og 17 år risikerer hårde fængselsdomme og udvisning for at have voldtaget en transvestit i forbindelse med røverier mod flere køben-havnske bordeller i februar. De unge er af blandt andet irakisk og somalisk afstamning. Dommen falder 9. november.

En 14-årig dreng af mellemøstlig herkomst er fængslet og mistænkt for mordet på en 42-årig grønlænder, der blev stukket ned med en skruetrækker i Århus. Drengen har været anbragt på flere sikrede institutioner og har været mandsopdækket af fire pædagoger i en periode. Foranstaltningerne blev opgivet pga. drengens stærkt aggressive adfærd. Sagen undersøges nu af Århus Kommune og politiet.

Mobiltelefoner, knallerter, kontanter, fladskærms-tv og musikanlæg var udbyttet for en bande af unge røvere, der hærgede Odense i løbet af sommeren. De unge røvere benyttede sig af spark, knytnæveslag og trusler med blandt andet kniv mod ofrene. Politiet kunne sidst i august fængsle en gruppe unge på mellem 15 og 16 år, alle med anden etnisk baggrund end dansk, for røverierne.

De to 22-årige mænd af anden etnisk baggrund end dansk, der er fængslet for over-faldene på tre tilfældige forbipasserende på Nordre Fasanvej i København natten til den 28. oktober, er varetægtsfængslet i fire uger. Politiet leder fortsat efter medgerningsmænd.

caroline med en ketcher
Kendte

Få dage efter fødslen:

Caroline Wozniacki
overrasker fans

felix og familien
Kongelige

BILLEDSERIE: Prins Felix blev student med topkarakter

billede af Stefan Löfven
Nyheder

Regeringskrisen i Sverige tager uventet drejning

luftfoto af ejendommen
Kongelige

Grevindes

hus

sat til salg

En smilende mand og en masse pengesedler
Helt vildt

Investerede lommepenge i kryptovaluta - blev billionær

En gråhåret mand foran en bygning
Kendte

Farvel efter 20 år på TV 2

billede af tæt trafik
Nyheder

Tæt trafik forude

- her skal du væbne

dig med tåmodighed

Et stetoskop ved siden af en åben computer-laptop, som en kvinde skriver på
Advertorial

Annonce

Guide: Få styr på dine forsikringer

billede af Elton John på scenen
Kendte

Årelang afskedsturné fører britisk popveteran forbi Danmark

En strand med bølger og sol
Rejser

Pas på når du booker ferie hos rejseselskabet

En retsbygning med røde mursten
Krimi

Dræbte brutalt to kvinder:

Livstidsdom

Et stort bål ude i en sø
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde Sankthans være en helligdag?

Himmelbjerget og en sø
Krimi

Gode nyheder:

Treårig pige er ude af koma

Rottehale og rottepoter
Dyreliv

Rotte-invasion:

Det skal du holde øje med

Et sankthansbål brænder
Nyheder

Sankthansaften: Sol og vindstille

Et blåt komfur
Krimi

Mast ihjel da han ville flytte komfur

En blond kvinde i rød kjole
Kendte

Britney Spears skal i retten mod sin far

En kæmpe rutschebane
Helt vildt

Fårup Sommerland bygger rutsjebane til 100 mio.

Apotek-skilt på facade
Nyheder

Her kan du få din medicin i sommerlandet

Portræt ældre vinde
Helt vildt

Chok: Pludselig stod

der 6 milliarder

kontoen

Mand springer i vandet.
Nyheder

DMI klar med prognose:

Sådan bliver ferievejret

i Danmark

Motorvejsskilt ved Øresundsbroen
Krimi

Danske bilister rammes af sten på svensk motorvej

Gareth Bale på banen
Sport

Skuffet minister:

Holland vil ikke

lukke vores fans ind

Indgang til retten i Svendborg
Krimi

Far dømt:

Voldtog sin datter

gennem fire år

Caroline Fleming på den røde løber
Kendte

Caroline Fleming single igen

Nyheder

Regeringen afviser indgreb på boligmarkedet

kampvogne med Dannebrog i ørken
Nyheder

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

kø
Nyheder

Weekend: Forbered dig på kø

kniv
Krimi

14 år i fængsel: Dræbte gravid kæreste

Med masser af stjerner og flotte ord med på vejen er Cirkusrevyen 2021 udsolgt hele sommeren, og nu kan publikum opleve Ulf Pilgaard og resten af holdet helt frem til oktober.lgaard
Kendte

Ulf Pilgaard fortsætter

grill
Nyheder

Faren lurer: Sådan griller du bedst

søløver
Helt vildt

Søløver flygter: Vil op i båd

Mallorca
Nyheder

Populære rejsemål: Mallorca og Gran Canaria

fodbold
Sport

Danmark fester: Se billederne

italien
Nyheder

Italienerne må smide mundbindet udendørs 

hus
Nyheder

Hvert andet hus sælges inden for to måneder

fest
Sport

Fodboldglade danskere holder folkefest 

Sport

Danmark tæver Rusland og brager i EM-ottendedelsfinalen

billede af Omar Marzouk
Kendte

Omar Marzouk køber hus
for tocifret millionbeløb

billede af en tasmansk djævel
Dyreliv

Djævle har ryddet

ø for pingviner

billede af en mad med mayonnaise
Mad og drikke

Advarsel: Risiko for skimmel i din mayonnaise

billede af voldsom regn på en terrasse
Livsstil

Er du klar til det
næste skybrud?

billede af pasta på en gaffel
Mad og drikke

Advarsel: Denne pasta udgør en sundhedsmæssig risiko

billede af prototypen af den flyvende taxa
Nyheder

Tyskere vil tilbyde lufttaxa til OL

kød og grønsager er lagt på en grill
Mad og drikke

Dagens afsteming: Hvor vild er du med at grille?

billede af Allan Randrup Thomsen
Corona

Ekspert om mandagens coronatal: - Det ser lovende ud

Kronprinsesse Mary står med rød taske
Nyheder

Mary jubler:

Der er håb

halen på en hval ses i vandoverfladen
Nyheder

Jorden har fået

et nyt ocean

billede fra ulykkesstedet
Krimi

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist sendt bag tremmer

rune klan poserer
Kendte

Klan efter anmeldertæsk:

Det er fandeme svært 

sveriges statsminister i jakke og slips
Nyheder

Sveriges statsminister

er væltet 

Bål i mørke
Nyheder

Grønt lys for

Sankthansbål 

mette frederiksen i blomstret kjole
Nyheder

Laveste opbakning

i 15 måneder 

ko kigger
Nyheder

Giftsag i Korsør:

Ti børn skal tjekkes

oversvømmet område i usa
Nyheder

Ni børn døde

i kæmpe trafikulykke 

vægtløfter i aktion
Sport

Transkønnet vægtløfter

skriver historie 

østre landsret set udefra
Krimi

Kræver livstid:

Far dræbte sine

børns mødre

En sparegris med mundbind på
Nyheder

Regeringen vil have

banker til at overtage

corona-gæld

ambulancer og lægebiler holder på vejen
Krimi

Flugtbilist kørte betjent

ned: Nu er han anholdt

Et togsæt ved en perron.
Nyheder

Kørte på røven

500 gange -

her er straffen

En meget lille baby med slager i en seng. Ved hans hoved er en hånd som ser voldsomt stor ud.
Helt vildt

Fik 0% chance for

at overleve – nu er

han fyldt et år

De blå blink på en politibil
Krimi

Mand kørt ned

efter skænderi

Den store trøje med Christian Eriksens navn og nummer på som kom på banen før kampen mod Belgien.
Sport

Hjulmand: Eriksens besøg

har ændret stemningen

Johanne Schmidt-Nielsen i blå og hvid blomstret skjorte.
Kendte

Johanne Schmidt-Nielsen:

Har fået en søn

En stor alligator sover
Dyreliv

Mød Muja:

Verdens ældste alligator

To biler på en våd vej
Nyheder

Skybrud flere steder i Jylland

En tømrer arbejder med træ
Livsstil

Håndværkerfradraget:

Hvad er op og ned?

En ATV'er flyver gennem luften
Krimi

12-årig dreng i kritisk tilstand efter ulykke 

Folk i nissedragter
Kendte

Nissebanden vender tilbage

En gråhåret mand vinker
Sport

Pinligt:

BBC ville hyre afdød fodboldspiller

En reol med bøger
Bøger

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet

En cykel på en kofanger
Krimi

Bilist kører cyklister ned på åben gade

En dame med en schæferhund i Washington
Nyheder

Præsidentens schæferhund er død

en ambulance
Krimi

21-årig mand mister livet efter påkørsel i København

billede af Marianne Jelved
Kendte

Marianne Jelved gjorde noget hun aldrig havde gjort - og besvimede

billede af et blåt EU-sygesikringskort
Rejser

Er dit blå EU-sygesikringskort udløbet?

redningshelikopter ses i luften
Krimi

Far omkommet - ville redde datter i gummibåd

billede af mads langer
Kendte

Mads Langer
er blevet far

martin henriksen ses bag Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

DF-formand lægger afstand til partifælles islamtweet