Undtagelsestilstand i Somalia
Den midlertidige somaliske regering har indført en tre måneder lang undtagelsestilstand. Samtidig siger den, at den sidste bastion for islamisterne nu er indtaget.

Efter flere ugers kampe har den midlertidige somaliske regering valgt at indføre undtagelsestilstand i landet. Det sker i et håb om at skabe fred og ro, efter flere ugers kampe har tvunget islamistiske grupper væk fra magten.

»En tre måneder lang undtagelsestilstand er blevet vedtaget. Hvis regeringen har brug for at forlænge perioden, må præsidenten spørge parlamentet om lov,« sagde parlamentets næstformand Osman Elmi Boqore ifølge Reuters.

De seneste uger har der fundet flere kampe sted i Somalia, hvor etiopiske og regeringstro tropper kæmpede sammen mod islamistiske grupper. I mandags gennemførte et amerikansk militærfly et angreb i den sydlige del af landet, hvor islamisterne var blevet tvunget ned. Det skete i et forsøg på at fange nogle mænd, der var mistænkt for at stå bag blandt andet bombeangrebene mod de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i 1998. Men ifølge amerikanske kilder blev ingen af dem ramt.

Islamister drevet på flugt
Nu siger den somaliske regering imidlertid, at den har indtaget byen Ras Kamboni og området omkring den, og dermed tvunget islamisterne på flugt.

»Hæren leder efter dem, og de bør blive fanget meget snart. Islamisterne udgør ingen fare for sikkerheden, men regeringen vil ikke stille sig tilfreds, før det er overvundet. Den islamistiske bevægelse er ikke et levedygtigt kamporgan, men simpelthen en koalition af kriminelle,« siger regeringstalsmanden Abdirrahman Dinari ifølge AFP.

Der har været borgerkrig i Somalia siden 1991, hvor diktatoren Mohamed Siad Barre blev væltet. I 1994 blev en midlertidig regering valgt, men den fik aldrig mulighed for at komme ind i hovedstaden Mogadishu og har derfor forsøgt at styre landet fra byen Baidoa.

Det var lykkedes de islamistiske grupper i form af de Islamiske Domstole at indføre relativ ro og stabilitet i Somalia, da etiopiske styrker sammen med regeringstro somaliske soldater tog kampen op mod dem. På blot få uger er det nu tilsyneladende lykkedes dem at nedkæmpe islamisterne og indtage Mogadishu.