Mens solcreme beskytter dig på rejsen til eksotiske destinationer som Australien, Thailand, Sri Lanka og De Dansk Vestindiske Øer, kan det have en helt modsat effekt for andre.
Visse solfiltre skader nemlig økosystemerne under overfladen, når du bader og snorkler ude i bølgen blå, advarer WWF Verdensnaturfonden.
- Nogle solcremer svækker korallernes forsvar mod blegning og ødelægger deres dna og vækst, så de dør, siger havbiolog Malene Møhl.
Det er eksempelvis solcremer med Oxybenzone eller Octinoxat.
Både i Stillehavsstaten Palau og i de amerikanske delstater Hawaii og Florida har man forbudt solcreme med ovenstående filtre.
Danmark følger EU-lovgivningen, og her er Oxybenzone og Octinoxat tilladt i en koncentration op til 10 procent.
- Det lyder ikke af meget, men korallerne udsættes for enorme mængder fra horderne af badeturister, siger Malene Møhl.
Det er lovpligtigt for producenterne at skrive filtrene på listen over ingredienser, så du kan nemt gå uden om stoffet både herhjemme og i udlandet.
- Som turist bør man købe solcreme hjemmefra, så man kan vælge miljømærkning og undgå lemfældige produkter, når man er afsted, råder havbiologen.
Er det vanskeligt at huske alenlange ord for skadelige stoffer, har lovgivningen gjort det nemt for os, siger projektleder Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.
- Vælg miljømærker som Svanemærket og EU-blomsten. De indeholder nemlig ikke de solfiltre, som er påvist skadelige for korallerne, siger hun, men tilføjer:
- Solfiltre er generelt vanskelige stoffer i forhold til miljøet. Flere af dem er svært nedbrydelige, så der kan alligevel godt være en miljøbelastning.
Ud over at kunne skade korallerne er de to solfiltre også mistænkt for at være hormonforstyrrende.
- Alt, hvad vi leder ud i havet, kommer til at indgå i fødekæden. Vi har fundet hormonforstyrrende stoffer i spæklaget på fisk og i store havpattedyr herhjemme, siger Malene Møhl fra WWF Verdensnaturfonden.
Vil man beskytte livet under overfladen, foreslår organisationen at bade i uv-beskyttende badetøj.
- Tøjet er der, man kan lave en 100 procent her-og-nu-effekt. Men miljømærket solcreme giver også meget, siger Malene Møhl.
/ritzau fokus/
Af Grith Larsen, Ritzau Fokus